Można wsadzic gt20, gt22, 17vb itd wszystko zależy od parametrów jakie chcesz osiągnąc i ile worków złota chcesz na to przeznaczyc.
Pozdro
www.cinsoft.pl
CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
USUWANIE DPF I EGR
HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Skoro chcesz zmienić Turbo to pomyśl najpierw o IC, luźnym wydechu, sprzęgle. Bo chyba nie zmienisz turbo na inne od tak żeby sobie mieć![]()
Z tego co mi sie wydaje i co przeczytałem na tym forum to juz wiele bylo o tym silniku - zreszta sam mam taki. Jade do cinka 5 marca na remap i sie okaze jak to bedzie jechalo. Chodzi mi tez po glowie wieksza modyfikacja ale to juz bede mowil z cinkiem na miejscu, Bo gdzies wyczytalem ze zeby miec ok 200km z tego silnika to koszt okolo 10k zł. A to nie malo. Zobaczymy jak to wszystko sie rozwinie.

To wyjściowo lepiej kupić 140/150 ps FMCI, wydech i atakujesz okolice 200PS

Koszt 180km w 1,9 8v
turbo -3000
dwumas i sprzęgło heavy duty -3000
FMIC -2000
wydech-2000
chłodnica oleju (choc nie wiem czy jest w serii,ale nawet jeśli to pewnie za mało wydajna) -800
Strojenie ,według tunera, pewnie okolice 1500 w zwyż bo to będzie już wydumka
Do tego hebel i zawas -3000 ,bo nie da rady tym jeździć w miare bezpiecznie na serii.
Jak sam widzisz koszt nieco większy niż 10 tyś ( oczywiście zaleznie od mocy w jaką chciałbyś iść),a ceny z rodzaju tych w miare optymistycznych,ale działaj.Są już w PL 1,9 8V zrobione na +180 i +190km,ale stilo.Trzymam kciuki za determinację.Jednakoż Kolin ma rację,140/150 wyjdzie ci lepiej.
PS: Jesli turbo to obstawiałbym GT20.Masz przykład na wydumce Cinka.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 19-02-2011 o 10:21
Takich tam kilka dieslowkich patatajów w skromnym 1,9.

Wszystko to można zrobić taniej jeśli oczywiście mamy czas i chęci aby niektóre rzeczy pogrzebać samemu...
Turbo 17vb uzywka po regeneracji z gwarancja jakieś 1500zł, mozna wyrwać nawet poniżej 1kzł jak znajomy do VW ale wtedy jest loteria jemu się udało i dmucha ponad rok bez problemu.
Dwumas + sprzęgło koło 2400zł Ricambi za zwykłe valeo poniżej 2Kzł ale podobno jego bezpieczne granice to ok 350NM
Fmic - jak sobie sam zamontujesz to spokojnie w 1Kzł się zmieścisz. Odpowidni IC, dogięcie rur z nierdzewki pod wymiar kilka łączników i opasek
Chłodnica oleju można poszukać od JTDm
Wydech na początek wystarczy DP zamiast kata + dwa przelotowe tłumiki
Strojenie zależy u kogo u mnie od ok 1Kzł
Do tego pierdoły takie jak czujnik raila, czujnik ciśnienia doładowania, rozrząd jeśli nie był dawno wymieniany
Myślę, ze 170KM urwiesz
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 19-02-2011 o 12:17

Takich tam kilka dieslowkich patatajów w skromnym 1,9.
Sprawa wyglada tak ze raczej nie ma opcji bym zmienial auto bo nie widze w tym sensu. Kupie inne i znow bede dokladal to to, to tamto. A swoje mam w miare ok stanie i onie dbam. Tak ze pozostaje mi modzic moje 115. Zobaczymy jak bedzie po samym programie i zaslepieniu egra. Powinno byc 150/340. A to do codziennej jazdy moze mi wystarczy. Ewentualnie moze w niedalekiej przyszlosci juz po sofcie pomysle o mocnym dwumasie i sprzegle i fmic. Istnieje tez druga opcja ze pozbede sie mojego drugiego auta i kupie cos do zrobienia duzej mocy np punto gt tylko zdrowe. Mialem niedawno takie ale niestety dojechane mocno. Tak ze moze jeszcze do takiego wroce jako auta do Modyfikacji.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki