Grzesiek, Ty to już się nie odzywajIle razy czytam Twój post to robisz mi niesamowity apetyt tą swoją 3.0 V6
![]()
![]()
Spać przez V6 Busso nie mogę po nocach
Sprzęt pierwsza klasa
Wracając do tematu - po moich skromnych poszukiwaniach, przeczytaniu masy wątków to tuning jednostki napędowej to nie jest bułka z masłem. W szczególności taki jak tu kolega opisuje - też badałem sprawę na m.in. Autodelcie - koszt straszny. Podobnie turbo w TS'sie - sporo pracy i kosztów - efekt niewspółmierny. Pół biedy jak ktoś ma a) wiedzę oraz b) zaplecze techniczne to o niektóre bardziej zaawansowane rzeczy może się pokusić. Dla posiadaczy AR ze słabszymi motorami najprostszym rozwiązaniem jest swap jednostki napędowej, jak kiedyś mnie szybko właśnie Grzesiek wyprostował w jakimś moim temacie. A jeszcze lepiej posłuchać kolegów z forum i szukać auta z V6, tym bardziej że są to (obym się mylił) ostatnie tak prawdziwie sportowe, włoskie motory. Przy Alfie kucy mechanicznych szybko robi się za mało![]()
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Rozwircanie silnika i włozenie innych tloków korbowodów oraz zaworów i przeróbka głowicy i bloku pod wiekszy litraż
mozna zrobić w polsce taniej ci wyjdzie napewno tylko trzeba miec dobrego mechanika oraz osobe która swietnie zna sie na obróbce metali i posiada profeslonajny sprzet (nie wiertarke) i dawce najwiekszy problemem po rozwiercaniu jest uszczelka pod głowicą nie wiem czy jakas fima zrobi ci na zamowienie taka uszczelke.
Chyba w taki hardkor sie nikt nie bawił na forum jeszcze ciekaw jestem jak mozna by było rozwiercić maksymalnie 2.0ts
2.2 ts tez ciekawa alternatywa![]()
Ostatnio edytowane przez mar222 ; 26-02-2011 o 12:12

Nie no troche mnie ponioslo z ta konwersja, przyznaje bez bicia. Ale montaz kompresora to niezly pomysl. Chyba jeszcze nie widzialem zeby ktos twin sparka rozwiercal.
witam
Podniesienie mocy w dwulitrowym TS-sie, ze 150 do 210 a nawet 230 kucy to koszt od 4 tyś funtów do nawet i 5 tyś. funtów z watt.
jest to podniesienie mocy poprzez zamontowanie Kit-ów plus kompresor wałki itp...Niebawem bede wiedział więcej to jak chcecie dam znać ...
Pozdrawiam...
http://www.autodeltashop.com/index.php?cPath=23

http://www.pistonheads.com/sales/3163597.htm
Auto znane na forum alfaowner.com
Wlasciciel wydal na zakup tyle samo pieniedzy ile chce dostac teraz :O Sam zestaw do przerobki kosztuje jakies 5 tysiecy funtow. Gosc zrobil chyba mozliwie wszystkie dodatkowe modyfikacje mechaniki. Po zakupie przyszedl do warsztatu i powiedzial do wlasciciela "chce wszystko"Ta cena tez okazyjna jesli wezmie sie pod uwage ile wydal, mysle ze okolo 25 tys funtow. Mimo ze to 147, to juz skreslam numery na srode...
Ostatnio edytowane przez wasyl ; 29-08-2011 o 11:30

Pamiętajcie o jednym ;] 3.8 litra nie nadaje się do jazdy w mieście/korkach ;]
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Alces. Mocy jest pod dostatkiem, ale wiadomo ze apetyt rosnie w miare jedzenia. Z drugiej strony wieksza moc w FWD mija sie zupelnie z celem. Chyba ze montaz jakiejs super szpery zmienilby to. A w przypadku 3.8 moment obrotowy jest niesamowity. Wiec takie cacko fajnie byloby miec np w kolekcji jako jedna z wieluFaktycznie czytalem o problemach z chlodzeniem. Ponoc Glenwood z Afryki robi tak ze sie nie przegrzewa
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki