Witajcie!
Podpowiedzcie mi, która firma w Polsce podejmie się profesjonalnego zawirusowania mojej Brery V6 Q4?
Najchętniej skorzystałbym z oferty Autodelty, ale oni nie odpowiadają na emaile, a jak wyczytałem w necie ich niemiecki "oddział" od dawna nie ma z nimi nic wspólnego. Szkoda, bo ich modyfikacja, według wielu opinii bardzo dużo daje! Inna mapa wtrysku, inne obroty odcięcia, dopracowanie obsługi potencjometru gazu. Skutek +14KM, +32Nm, -0.5 sek do setki, lepsza elastyczność, mniejsze spalanie.
W Polsce kontaktowałem się z firmą Kreator Mocy i wymiękli...
Nie chcę obdzwaniać wszystkich firm po kolei. Szukam sprawdzonych tunerów.
Pomysły? Dzięki![]()

O ile nie polecam VTG dieslowcom, o tyle benzyny dobrze ogarniają i świat tuningu jest pod zachwytem ich dokonań benzynowych ,tyle tylko ,że cęnę mają zaporową.Może warto by było podbić do Mastersa ?? ( choć cenowo też ekstrawgancko,a softy ostatno jakby odklepane). Jesteś z Wawy więc market z tunerami masz naprawdę spory.
Na jednym z for niemieckich czytałem ,że spory potencjał brerze odbiera wydech.Może wiesz coś o tym ?
Tak zupelnie bez kryptoreklamy i innego przekazu podprogowego,nieśmiało chciałbym również zaproponować Rogalottiego ( MR MOTORS).Facet stroi naprawdę ciekawe auta i lubi wyzwania,tyle że trzeba odstać swoje w kolejce.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 03-06-2011 o 15:25
Takich tam kilka dieslowkich patatajów w skromnym 1,9.
http://www.auto-jerzy.aq.pl/index.html -Blacharstwo-Lakiernictwo Auto-Detaling

Eee tam turbo,zakładaj bi-turbo!!to dopiero będzie miało sens!

Przy tej pojemności,efekt może być już odczuwalny.Biorąc nawet powiedzmy przyrost rzędu 7% ,w przeliczeniu otrzymalibysmy 18km ( mowa o serii 260,która to ponoć często wystepuje z giftami),co w przypadku wolnossaka było by już czymś,tymbardziej,że wielce prawdopodobnym by był spory przyrost momentu i z pewnością niższe zużycie paliwa.Zgodzić się jednak trzeba,że opłacalność z tych spod znaku własnej satysfakcji świadomości przyrostu,a nie realnie sporo większej mocy.
Sam pomyslał bym wpierw o wydechu,może to być wąskie gardło.Ile tam jest katów ?
Holenderscy specjaliści od Alfy, czyli Squadra-Tuning, wyciągają z 3.2 JTS Q4 w Alfie 159 raptem 10 koni więcej i około 20Nm przyrostu momentu. A wiec chyba nie warto.
http://squadra-tuning.nl/NL/alfa/159/159_32_JTS.html
Jest też tam odnośnik do Brery 3.2 Q4, ale w tej chwili wyskakuje błąd.

Warto, nie warto... Wszystko zależy od ceny oraz jej stosunku do ceny kolejnych kroków: wydech, kompresor.
Kompresor to duża modyfikacja i nie chcę się w to bawić. Żal by mi dupę ścisnął gdyby mi motor po tym padł.
Co do wydechu, to kiedyś go zmodyfikuję. Seryjny wciąż bardzo zdrowy, więc ta sprawa czeka daleko w kolejce.
@rybakmj
Katalizatorów są 3, ale 2 w linii. Czyli po sztuce na stronę plus jeden wspólny. Supersprint robi zestawy dla Brery: sportowy kat, brak środkowego i sportowe puszki. Mało hałasu, dobre osiągi. Sam wydech daje po około 10 koni i momentu.
Jednak to droga sprawa. Komplet supersprinta to około 11kPLN.
@saroo
Ciency ci specjaliściAutodelta robi +14KM i +32Nm. Jednak dzięki za linka - zajrzę tam.
ps. po prawie dwóch tygodniach odezwał się koleś z Niemiec, który jest wymieniony jako dealer Autodelty. Pytanie było lakoniczne, więc odpowiedź również - ich współpraca trwa. Dopytałem o szczegóły i czekam na odpowiedź. Może coś z tego będzie![]()

Nie żebym podważał autorytet takiej firmy jak Autodelta,ale osobiście troche mnie razi taka dokładność ewentualnego przyrostu.Jednostka jednostce jest nie równa i nie można od tak obliczyć ,że wyjdzie 14 Km ( zresza zaledwie 5,5% przyrostu) ,a nie załózmy 18 czy 10.
Dla ciekawostki podam przykład silnika BMW 540 280km.W Pl samym softem ( o ile zdrowy silnik) tunerzy dochodza do 300Km (fakt pojemność jeszcze większa),raz widziałem nawet przykład 300 kilku Km.Tu mamy do czynienia z wtryskiem bezpośrednim,zatem możliwość większej manewracji.Sądzę ,że przyrost w okolicach 20KM byłby bardzo prawdopodobny w tej motorowni.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 04-06-2011 o 00:11
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki