Witam ..! Mam Alfę 147 1.6 TS 120 KM, rok 2001 ... Tak myślałem, że tyle ma, ale byłem 3 dni temu na hamowni obciążeiniowej i co się okazało : 113,4 KM 6515 rpm i 132,1 Nm 5473 rpm, gdzie powinna mieć 120 KM i 146 Nm ..! Gdzie się podziało 7 KM i co najmniej 14 Nm ..? Jaki może być tego powód, że jest tak mało ? Czy poprostu po tylu latach użytkowania może tracić aż tak dużo mocy i Nm ..!? Chciałem ją trochę zmodyfikować : założyć przelotowy uklad wydechowy z kwasówki 2,25 cala, chiptuning, filtr stożkowy dedykowany czy to się opłaca bo koledzy z firmy tuningowej za taki projekt sobie życzą około 4 tyś. zł i zysk całkowity może 20 KM. Czy może jakaś innan modyfikacja silnika np. wałki sportowe lub inne modyfikację aby uzyskać kilka KM aby ten silnik zyskał jakąś elastyczność w przyspieszaniu ..!? Proszę o jakieś rady ... Z góry dziękuję ..! Pozdrawiam ...

To lepiej wsadzić 1.8 albo 2.0 TS taniej wyjdzie... A przyrost mocy będzie większy a przedewszystkim odczuwalny!
Była : 146 1.6TS 97r (2006-2011)
Jest : 156 1.8Ts (2010 - ? )
Wartości tam kij, ok 5% różnicy. Za to wszystko za wysoko - pierwsze co mi przyszło do głowy, że już masz stożekWrzuć wykres.
No przez te lata mogło się tyle stać. Jeżeli chcesz być na 100% pewien powodu to - cóż, mozolna diagnostyka Cię czeka - ja bym sprawdził po kolei ciśnienie sprężania, sondę lambda, przepływomierz, czujnik temperatury - i nie chodzi tu o ewidentne uszkodzenia, ale o odstępstwa od wartości nominalnych większe niż 10%. Dalej: wyczyścić dolot, sprawdzić na obecność małych pęknięć i lewego powietrza, wywalić przypchanego kata, o ile masz, wypłukać układ olejowy przy kolejnej zmianie oleju (to może uwolnić np. lekko przypieczony pierścień) i wszystko, po prostu wszystko, co Ci do łba przyjdzie i ma sensowny (choć trochę) związek. Auto ma 10 lat, fakt, że wszystko działa, nie oznacza, że wszystko działa idealnie.
A swap faktycznie pewnie taniej wyjdzie, tyle że ciężko o dobre serducho na przeszczep. I lista z góry nadal w dużej mierze zobowiązuje.
Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 05-07-2011 o 23:16
Zagłosuj na mnie w "Stypendium z wyboru" i pomóż mi w unikatowym swapie!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Alfa Romeo 145 (jeszcze) 1.4 TS 16V 2000r - Moja Funia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki