Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
    Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 jtd 1999 rok
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    4 d 2 h 18 m

Exclamation MBC jak podłączyć

Witam mam mały problem jak podłączyć MBC może ktoś już to podłanczał i mi pomoże
    ar 156 1.9 JTD CF2

mam przygotowaną mapkę już z wyłączonym EGR ale musze sobie manualnie podnieść moc do 1,2 bara.
    33235&d=1314737008" id="attachment33235" rel="Lightbox_647908" >MBC jak podłączyć-mbc.jpg

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rząśnik
    Czas spędzony na forum
    7 d 19 h 23 m

Domyślnie

Musisz rozciąć przewód gumowy, który idzie od muszli turbo do gruszki i tam się wpiąć tym urządzonkiem. Tylko tutaj jest jakieś dzwine mi się wydaje takie byłoby lepsze. http://allegro.pl/mbc-manual-boost-c...775379376.html Wpinasz się tymi poziomymi w wężyk, a pionowy zostawiasz wolny. Potem pokrętłem przestawiasz ciśnienie.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    Czas spędzony na forum
    4 d 2 h 18 m

Domyślnie

chodzi mi o ta rozdzialke tam jest strzalka w tym trujniku i w niego podpinam westgate ale gdzie wpinam przewod od turbo i gdzie do mbc ?? bo z mbc jeden kruciec ma byc wolny

Użytkownik Embrion
    Auto
    Mitsu 3000GT TwinTurbo AWD
    Czas spędzony na forum
    1 h 4 m

Domyślnie

Podaj bory link do tego MBC bo mi pokazuje tylko miniaturkę, na której nic nie widać. Większość MBC działa tak, że ogranicza przeplyw powietrze pomiędzy westgatem, a ciśnieniem atmoswerycznym lub wężykiem wpietym w dolot(ta opcja jest lepsza bo wtedy na MBC masz znacznie większy zakres rególacji) i tak bym Ci proponował zrobić. Tam gdzie strzałka na MBC to do westgata, króciec bliżej pokrętła sie wpiąć gdzieś pomiędzy turbo, a prepustnicę, a ten trójnik to wydaje mi się, że będzie tylko żeby się dało wpiąć w jakiś wężyk ciśnieniowy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    Czas spędzony na forum
    4 d 2 h 18 m

Domyślnie

już sobie poradziłem na trójniku jest strzałka i nia w westgate po przeciwnej stornie tego trojnika w muszle turbo a w niebieski króciec zaworek mbc w dolny krociec a gorny luzem i dziala ok

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Dłużec / Olkusz
    Auto
    AR 156 2.0 TS 155 KM
    Czas spędzony na forum
    2 d 21 h 5 m

Domyślnie

Jak byś potrzebował większego zakresu regulacji MBC to tym wolnym wepnij się pomiędzy turbo, a przepustnice.

---------- Post added at 06:58 ---------- Previous post was at 06:57 ----------

*To miało być napisane z konta Krystian3000GT ale mnie samo zalogowało na konto brata
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 155 KM w kolorze Daytona Blue

Użytkownik Alfa i Omega Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    2 d 10 h 6 m

Domyślnie

a ja chciałem zapytać co to da ?? taki zaworek bo sie tym zainteresowałem teraz czy to zmieni reakcje turbo na gaz?? i skad wiadomo jakie tam sie ciśnienie znajdzie ?? oprucz podpięcia pod komputer i ile za to cudo ?? no i czy warto ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar spanky
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    diesel
    Czas spędzony na forum
    12 h 53 m

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    a ja chciałem zapytać co to da ?? taki zaworek bo sie tym zainteresowałem teraz czy to zmieni reakcje turbo na gaz?? i skad wiadomo jakie tam sie ciśnienie znajdzie ?? oprucz podpięcia pod komputer i ile za to cudo ?? no i czy warto ?
    jezeli sprezarka w Twoim aucie nie ma sterowania za pomoca ECU [a patrzac na Twoj opis auta to nie ma] to za pomoca MBC mozna mechanicznie podniesc doladowanie na staly ustawiony poziom
    TDI, chiped by me ...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD
    Czas spędzony na forum
    2 d 10 h 6 m

Domyślnie

no dobra większa dmuchawa większy but, a jak turbo nie jest za sprawne ?? ostatnio pod komputerem mechanik sprawdzał i mowił że turbo dmucha równo więc może i mi się to przyda ?? wyłączone egr pusty wydech no i chyba do kolegi sie odezwe o tą mape ale te logi musze zrobić

a jeszcze pytanie o map sensor ;> do czego to posłuży ??
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 17-10-2011 o 19:47

Użytkownik Maniak resoraków Avatar spanky
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    diesel
    Czas spędzony na forum
    12 h 53 m

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    no dobra większa dmuchawa większy but, a jak turbo nie jest za sprawne ?? ostatnio pod komputerem mechanik sprawdzał i mowił że turbo dmucha równo więc może i mi się to przyda ?? wyłączone egr pusty wydech no i chyba do kolegi sie odezwe o tą mape ale te logi musze zrobić

a jeszcze pytanie o map sensor ;> do czego to posłuży ??
    MAP sensor to czujnik cisnienia doladowania ...
    TDI, chiped by me ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

mbc turbo

mbc montaż

montaż mbc

mbc schematjak podłączyć mbcmontaz mbcmbc podlaczenieschemat podłączenia manual boost controllerjak zamntować mbcjak podlaczyc mbcmontaz zaworu mbcmbc sposób podłączeniambcschemat podłączeniaschemat montażu mbcmbc jak podlaczycmbc jtdmontaz mbc w jtdjak zamontowac mbc do turbo

Zakładki

Uprawnienia