Witam.
auto 156 2.4 JTD 10V 2001
Jako ze ostatnio pekla rurka miedzy chlodniczka spalin a egr (byla az neibieska chyba od temperatury) zastanawialem sie jaki to ma wplyw na moc bo :
Zaslepienie egr przed wejsciem z chlodniczk ispalin skutkuje tym ze auto idzie ok
natomiast zaslepienie przy samym wyjsciu z silnika skutkuje tym ze autko jest jakby mulowate a tam nei ma zadnego czujnika
skoro zaslepinie po i tak nei daje przeplywu a egr jak wiadomo potrzebny jest na postoju .
co moze byc tego przyczyna ?
I zastanawia mnie to dlaczego ona jest az niebieska od temperatury,czy chodzi tu ze brak jest przyplywu ? ale jak brak skoro potzebne to jest na postoju ?
Czy moze po prostu przytkany jest wydech i zbyt gorace spaliny nie daja rady uciekac ?
czy p oprostu tym ze kolega zbyt szybko smiga![]()
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

Moze napiszesz jeszcze raz bardziej po polsku?![]()
Czy chodzi Ci o to, ze zaslepienie miedzy kolektorem wydechowym silnika a wymiennikiem ciepla daje efekt mula, a zaslepienie miedzy wymiennikiem ciepla, a zaworem EGR nie daje tego efektu?
Krajcok
GT JTD Q2
XKR 4.0 V8 kompressor

Jak zaślepisz EGR przed wejściem, to auto nie pobiera lewego powietrza przez dziurawą rurkę. Jak zaślepisz przy wyjściu z silnika - to EGR się otwiera na wolnych obrotach, auto ciągnie nim lewe powietrze, przez przepływkę idzie więc mniej powietrza, z kolei to powoduje wtryskiwanie mniejszej ilości paliwa i stąd nie masz mocy. To opcja numer 1.
Opcja numer 2 - masz zatkany wydech, rurka pękła, bo było za duże ciśnienie spalin na niej.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

o dzialaniu ege to mi wiadomo a doklaniej to : egr jest zaslepiony na wejsciu i wyjsciu w racie gdyby blaszka pekla
ala bardziej ciekawi mnie efekt tego ze saslepienie przed wymiennikiem daje efekt mula niz nie zaslepienie tego. z zaslepionym egr tak jak wyzej
dziwne to jest bo tam nie ma czujnika
159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki