Wszyscy piszą o montażu IC, wydechach, softach, ale najszybciej z tego wszystkiego po modach padnie element eksploatacyjny jakim jest sprzęgło. Na (nie)szczęście jest to wersja z dwumasem. Jest to drogi element, jak w każdym aucie, ale do kilku marek są dostępne zamienniki, opracowane albo przez tunerów albo przez Valeo, mam tu na myśli kity 4P, ale niestety zapomnieli o alfaholikach i nic tam nie ma do naszych samochodów. Czy zna ktoś jakąś alternatywę oemowskich sprzęgieł i kół dwumasowych do naszych belli.

Dołaczam sie do tematu
Jestem w trakcie przygotowywania się do modów mechanicznych i chciałbym również wiedzieć jakie sprzęgło i dwumas zastosować?
Alfa 156 1,9 JTD 115KM Nero

uderzcie tutaj: www.cinsoft.pl Marcin na pewno cos poradzi na wasze problemy.
jest takie samo, ale wg Epera do 2.4 10V do daty prod 15/06/2000, choc nie wiem czy by nie pasowalo, mysle ze powinno normalnie![]()
Kurcze do Cinka próbuje się dodzwonić ale poczta. Jakaś alternatywa w regeneracji na organiczna niż Radzikowski istnieje? Szukam kogoś najlepiej z Dolnośląskiego.
-------------------------
AR 156 2.4jtd, 191/360

Dokładnie, chodzi tylko i wyłącznie o dwumasa.
Kurcze koło dwumasowe jeszcze nie wymieniałem. Na modzie zrobiłem 60 tyś i nie mam objawów zużycia koło choć nie ukrywam że chcę wymienić je na nowe. Ale za to od programu poszły już 3 sprzęgła. Pierwsze po programie, drugie po 25 tyś (puściło nitowanie) i trzecie ma zrobione 30 parę ale już się ślizga.
Mnie ten program wystarczy i raczej nie będę już w nim modził więc myślę że 2 mas powinien styknąć na następne 80 tyś.
-------------------------
AR 156 2.4jtd, 191/360

Rafik ,a może masz wykres ?? W mojej alfie eoretycznie dwumas powinien polecieć,a dalej sięrzyma całkie mocno.Kwestia uświadomienia koierowcy no i momentu w danych obrotach.
Na dzień dzisiejszy nie ma patentu na jakiekolwiek wzmocnienie dwumasu,który byłby pewny ,chyba ,że Cinek ma jakąs tajną broń.Wszelkiego rodzaju wymienianie spręzyn mija się z celem na dłuższą metę.Jedynie jednomas jest dobrą alternatywą ,tyle ,że nie wiadomo jak by to poskutkowało w przyszłości na skrzynie.
GT ma taką samą tarczę jak w 2,4 10v ?? To by było coś.Wiem ,że moje 1,9 16v ma tarczę 235mm zaś 2,4 już 240mm (przynajmniej 2,4 20v).Jesli gt miało by tarczę 240mm to znaczy ,że sprzęgło bardzo mocne.
Takich tam kilka dieslowkich patatajów w skromnym 1,9.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki