Witam
W związku z planowanym "tuningiem" tylnych hamulcow w ar156 mam takie pytanka:
- czy zaciski tylne od ar 156 gta (tarcze 276mm) pasują do mocowań na piastach tylnych w zwykłej ar156 (tarcze 251mm)? Tzn czy mozna od tak przykręcić tylne zaciski od ar156 gta w miejsce zdemontowanych tylnych zacisków w zwykłej ar156? Pasują czy trzeba dorabiać adaptery tudzież np wymieniać jażma?
- rozumiem że oprocz zacisków i tarcz trzeba również wymienić osłony tylnych tarcz. czy coś jeszcze (tzn np czujniki abs-u, przewody albo linki ręcznego)?
- czy tylne zaciski od ar 156 gta to takie same zaciski jak w niektórych ar156 po lifcie tudzież niektórych ar147?
czy zamieściłby ktoś fotę takich zacisków?
pozdrawiam - sokolisko
alfa zamiast mózgu
Tylne zaciski w GTA, w Crosswagonie i innych 147/156 które mają tarczę tyle 276mm są takie same, pasują na zwrotnicę bez żadnych przeróbek, zdemontować/przerobić/wymienić trzeba tylko osłony tylnych tarcz na większe - szczerze radę przy tym nie tykać czujników ABS na 99% się urwą przy próbie demontażu ;]
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V Q2 - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
r-sokol thanked for this post

Witam
Tak przy okazji - tylne zaciski w wersji 276 mm to zaciski lucasa. Ale zaciski lucasa szły też na średnicę tarczy 251 mm i są bardzo podobne do zacisków na tarcze 276 - jak je odróżnić i czym się różnią - niewiem, wiec bardzo łatwo się pieprznąć.
Dzwoniłem do szwagry100 w sprawie tych zacisków - ale chciałem razem z osłonami. Oni twierdzą że tych osłon nie da się odkręcić bez zdejmowania łozyska - prawda to? Zdawało mi się że bez problemu można odkręcić tę osłonę tarcz bez zdejmowania piasty, być może jest kłopot z przełożeniem przez piastę. Jest jakiś inny powód kłopotów ze zdjęciem tych osłon?
No niechciałbym im się wymądrzać jeśli nie mam racji....
alfa zamiast mózgu
Osłonę tarczy da się zdemontować, trzeba jedynie w jednym miejscu naciąć nożycami do blachy pomiędzy otworami na śruby mocujące jarzmo zacisku do zwrotnicy, i wtedy po odkręceniu da się zdemontować osłonę przekładając ją na skos przez łożysko.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie

Naciąć czy jak mi się zdaje przeciąć ten pasek blachy pomiędzy otworam mocującymi jarzmo?
Tak przy okazji - bo ten ch....rny rozrząd się odwłóczy - Grzesiu - co z kluczem do wariata? W kopertę foliową i wysłać?
alfa zamiast mózgu

Cały dzień zawracania ludziom na forum głowy, pół dnia dzwonienia, żeby mi na sam koniec powiedzieli że i tak mi nie sprzedadzą samych osłon bo nie będzie potem kupca na piasty....
No cóż nie ma osłon nie ma zacisków, na nowe osłony w serwisie to mnie niestety nie stać (80zł netto za sztukę).
Wystarczy że swap przednich zacisków wymaga zakupu kompletu felg 16 albo 17 calowych z kompletami opon na zimę i lato, a to jest wydatek rzędu kilku tysięcy zł...
Muszę zbierać kasę na staga, zdołowałem się.
alfa zamiast mózgu
Olej osłony, zbędny balast ;] ja wywaliłem całkowicie.
Szukałem informacji jaka jest różnica pomiędzy zaciskami i nie wiele znalazłem. W 166 i lanci kapa jest tarcza 276mm. Jedyne co znalazłem to kilka zdjęć i nie wiem czy nie wystarczy wymienić samych jarzm mocujących ewentualnie z zaciskami od 166 lub kappy. Jeszcze jest to do zweryfikowania ale jestem dobrej myśli.
AR 75 3.0 24V prace w toku
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki