Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Tuning mechaniczny - Modyfikacje mające na celu poprawę parametrów silnika
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT Q2 1.9 JTDM
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    3 h 8 m

Lightbulb 1.9 jtdm i Diesel Gaz

Witam,
    Od jakiegoś czasu śledzę temat "Diesel Gaz". Nie bardzo się znam na mechanice, ale to wygląda mi na niezłe nitro do dizli...

Skoro odciąża pompy na railu - może łatwiej będzie utrzymać wyższe ciśnienia. Jakie są wtedy progi przy chiptuningu na takiej instalacji - z tego co wiem to w polsce chyba nie ma jeszcze nikogo.

2 pytanie to, który system by się lepiej nadawał pod tuning (dual-fuel czy diesel-gaz)?

Większość mechaników robiło gigantyczne oczy ze zdumienia o czym mówię, jeden tylko szczerze i logicznie się wypowiedział - "Nie znam się, bo nikt tego nie robi, bo na osobówkę to drogo... zresztą kto ci to potem będzie serwisować?" - jak się mało kto zna to trudno się niezgodzić...

Używając zwykłej statystki i danych na modelach eksperymentalnych bez chiptuningu (instalacje lpg i cng) + średnie chiptuningu wychodzi ze dałoby rade na niemal ori sprzecie pocisnąć 190/450... (wiadomo oryginalne sprzęgło by daleko nie zajechało)

Mam nadzieję, że jakiś dobry tuner się zainteresuje tematem, bo średnio +20%/+40% za ok. 6kPLN przy jednoczesnej redukcji ciśnień i spalania chyba jest ciekawe. Stąd na ile by to poprawiło możliwości wirusowania Tylko jak napisałem wcześniej - nie jestem mechanikiem a power to nie tylko silnik...

Link od którego można zacząć szukać więcej info o czym mówię : http://www.elpigaz.com/21354.dhtml - stąd to już google

Pozdrawiam

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Rowerzysta Avatar Masaq
    Mieszka w
    Poznań / Września
    Auto
    AR 145 JTD FL + CLIO II dCi ph2 + AR 156 2.0 TS SELESPEED
    Czas spędzony na forum
    3 d 3 h 35 m

Domyślnie

Powiem Ci szczerze, że z własnego doświadczenia wiem że 90% gazowników nie ogarnia lpg w uturbionym silniku po modyfikacjach powiedzmy corrado G60 itp.

Po doświadczeniach z tym i wiedza jaka posiadam o lpg szczerze mówiąc nie widzę tego kompletnie, no chyba że chcesz zostać mieszkańcem warsztatu gdzie montują i regulują lpg, oraz poznać połowę gazowników z polski bo coś mi się wydaje ze tak się to skończy.

oczywiście znajdziesz znawcę w pl bo polak potrafi ale znając życie będziesz miał do niego 300 km

Hanys Romeo Pokaż na mapie Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDM '05 Lancia Ypsilon '03 1,3 Multijet
    Czas spędzony na forum
    22 d 12 h 25 m

Domyślnie

witam
    ja spotkałem sie z tym zjawiskiem, tylko w innym wydaniu.
    na zlomowisku serwisowalem duzego diesla w agregacie pradotwórczym i mieli tam mniejszy agregat z wolnossacym silnikiem Wola-Henshell(jesli ktos kojarzy)
    a ze to bylo zlomowisko samochodów to gazu mieli pod dostatkiem, podłaczali butle do kolektora ssacegi i to wszystko
    mówili ze agregat byl o wiele mocniejszy od standardu.

to tak nawiasem mówiac.

pzd.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

diesel na gaz forum

osobówka diesel na gazdiesel na gaz gdzie montujądizel na gaz wrocławchip tuning przed zainstalowaniem diesel gazdiesel na gaz wrocławgaz do osobówki dizelforum alfa diesel gaz

Zakładki

Uprawnienia