Witam.
Tak jak w temacie, zastanawiam się nad zmianą filtra powietrza i "orurowania" aż do turbo sprężarki. Oczywiście mod ma być zakończony remapem/korektą programu z wyłączeniem przepływomierza.
Główne pytanie czy warto ? Czy to cokowiek zmieni ? Nie chodzi mi o dźwięk
Chcę wrzucić BMC Carbon Dynamic Airbox z stożkowym filtrem powietrza. Ewentualnie ktoś ma jakieś inne propozycje ?
Proszę, o nie wypowiadanie się osób które nie mają pojęcia w temacie.

Ropniak jest sterowany paliwem więc dla mnie to ma sens tylko po korekcie, na pewno będzie z dołu lepiej, lżej.
w silnikach turbodoladowanych kształt i dlugosc dolotu nie ma znaczenia
jedyny parametr jaki jest istotny to podcisnienie które wytwarza sie podczas nagłego obciazenia pomiedzy pompą a filtrem powietrza, powinno byc jak najmniejsze.
dobrym patentem jest montaz malego filtra powietrza(K&N, lub inny)pomiedzy rura dolotową a turbo-filtr, a odmą skrzyni korbowej, skutkuje to tym ze podczas zasysanie powietrza z filtra
turbo nie ssie opar oleju.
acha i oczywiscie podcisnienie w rurze turbo filtr mierzymy U-rurka z Hg, a nie z H2O.
pozdrawiam

akurat to ma znaczenie, i kształt i jego długość
kształt bedzie wpływał na dzwięk i zawirowania
a długość wpływa na jego pojemność, jak będzie dłuższy i grubszy to zwiększy sie jego pojemnosc i wtedy turbo będzie musiało więcej napompowac, czyli większy lag, gorsza reakcja na pedał.
Jak nie robisz tego dla dzwięku, to daj sobie spokój z tym dolotem, wsadz aby wkładke sportową i tyle, jak zrobisz dolot nowy i wywalisz te wszystkie tłumiki szmerów w dolocie, to będziesz miał wiecej syki, ryku i świstu.
http://www.youtube.com/watch?v=xrNtVcOkQFc
dzwięk kosmiczny ale nie wiem czy w samochodzie nie będzie upierdliwy.

dolot czyli turbo-ic i ic-koletor ssący mam już dawno zrobiony.. na seryjnym sofcie jaki kolwiek lag poprostu nie istniał.. a pojemność dolotu znacznie się zmieniła.
Wyżej pisałem, dokładnie chodzi mi o dolot powietrza do turbo sprężarki.
Na filmie powyżej nie wygląda to najlepiej.. Ciekawe jak często czyści/wymienia filtr. Niestety w 147/GT filtr jest w takim miejscu, że musi być dobrze osłonięty.
Sama wkładka w oryginalną obudowę mnie nie interesuje, chcę sobie ułatwić dostęp do filtra i jego wymianę.

kiedys w innym aucie miałem simote i spisywał sie dobrze http://allegro.pl/filtr-stozkowy-sim...885645590.html
dlatego napisałem stożek bo to filtr w takiej samej puszce, ten bmc jest inny ale wygladają podobnie.
wymiana lub czyszcznie łatwiejsze chyba ..

Taka operacja może ciut poprawić dół obrotów,ale moim zdaniem sztuka dla sztuki.Jedyna zaleta to o wiele łatwiejsza wymiana filtra powietrza.Sam również napaliłem się na taki zabieg podczas zmiany turbo.Zostało mi to odradzone,bo nic by mi to nie dało poza zmienionym dźwiękiem,a dół mozna załatwić mapami.Natomiast bardzo dobry pomysł z wywaleniem przepływomierza.Jesli będziesz chciał iść grubiej,przepływka będzie ci ograniczała moment zarówno w dole jak i na górze ( sprawdzone na własnym aucie), niewspominając o wyeleminowaniu podzespołu,który często się psuje.
Co do przelotu: narazie bym odpuścił temat.U siebie nie mam katalizatorów i tyle.Wydech pozostał seria .EGT w stresie to 900 stopni więc bezpiecznie.Jesli będziesz chciał iść w moc +230 wtedy paliwa morze,ciśnienie turbo w granicach 1,8 - 1,85 bar i pewnie wystąpi potrzeba udrożnienia wydechu jak nie zwiększenie średnicy ( raczej nie).Inaczej jesli chcesz poprawić dźwięk.
Jesli mogę coś doradzić,to pomysl o mocniejszym przeniesieniu,bo narazie nie ma patentu na więcej paliwa w naszych jednostkach by zrobić większą moc.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 30-10-2011 o 14:42
Takich tam kilka dieslowkich patatajów w skromnym 1,9.

Tak tylko, wkurza mnie wygląd zadka mojej Alfy.. sam ragazzon na koniec to wydatek ok 400E.. za takie pieniądze mam kompletny od M.G.Motorsportu w Siemcach i coś w kieszeni na prezent dla mojej kobiety![]()
co do przeniesienia to już działamymamy dużo starych gratów z 4 samochodów więc jest na czym eksperymentować..
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki