+12 -masz pod ręką w bagażniku
masa -tak samo
remote (niebieski kabel w kostce ICS) można progami lub tunelem środkowym
i teraz masz dwie opcje:
- podłączenie przez LOW INPUT (RCA) czyli do ICS kupujesz taką mini kostkę ISO w którą podłączasz przewody RCA tzw. chinch-chinch i ciągniesz do wzmacniacza tak jak wyżej
- podłączenie przez HIGH INPUT czyli od ICS-a te kable co idą do głośników ciągniesz do wzmacniacza
Proponuje pierwszą opcję gdyż często przez kable głośnikowe są zakłócenia a RCA jest lepiej ekranowane
I zostaje teraz podłączenie głośników czyli zwrotnic w boczkach pod wzmacniacz a do tego mógłbyś wykorzystać kostki które są przy zawiasach drzwi. Czyli do każdej strony ciągniesz przewód głośnikowy od wzmaka. Sądzę że do głośników i wzmacniacza o zbliżonej mocy 50W RMS to przewód 2X1.5mm kwadrat wystarczy.
" - elegancka pomiędzy sportowymi
- sportowa pomiędzy eleganckimi
- fascynująca piękność w segmencie E"
Nie brzmi aż tak groźnie a jestem jednak ciekaw efektu w porównaniu z seryjnym DSP. Wprawdzie delektuję się na razie dźwiękiem V6, ale jak wsiadam do JTD i puszczę audio to jednak potem żal słuchać tego co leci z głośników w tej pierwszej
Decyzja podjęta jednak podejmę wyzwanie i spróbuję coś na wzmacniaczu osiągnąć.
Jeszcze jedno pytanko - czy jest sens podmieniać głośniki w tylnych drzwiach na takie same, które będę montował z przodu ?
Nie zapominaj o tym że głośniki w tylnych drzwiach są frontowymi głośnikami dla pasażerów tylnej kanapy. To jest sedan nie coupeta i głośniki w tylnych drzwiach są dla pasażerów nie dla kierowcy. Tak jak w limuzynie przystało wygoda dla pasażerów. Co innego to montowanie w półce co odradzam bo TO TO nie ma najmniejszego sensu.
Ostatnio edytowane przez koles_02 ; 24-02-2010 o 18:38
Czy na koncercie widziałeś kiedyś głośniki zamontowane wśród publiczności?
Brak głośników z tyłu nie powoduje póżniejszego dotarcia dżwięku do kierowcy.
A co za tym idzie brak efektu pseudo przestrzennego dżwięku.
Jeśli chodzi o zapewnienie pasażerom z tyłu odpowiedniego odsłuchu to jest tak trochę jakby zapewnic im te same odczucia , które posiada kierowca w czasie jazdy Alfą. Raczej jest to mało osiągalne.
Pozdrawiam
Jak pisałem wcześniej - nie znam się na caraudio, ale jeśli faktycznie głośniki z tyłu są zbędne, to dlaczego producenci hifi przygotowują i projektują systemy dźwięku nawet w super luksusowych coupe przewidując głośniki z tyłu ? No i po co ich jest czasami nawet i z szesnaście czy dwadzieścia. Wg mnie to oczywiście jakaś forma marketingu, aby klient się pochwalił potem - mam 20 calowe felgi i dwadzieścia głośników
Ogólnie rozumiem koncepcję, że do słuchania muzyki (nie kina domowego) w domu powinny być dwie kolumny z przodu i nic więcej, ale czy w takiej puszcze jaką jest samochód w ogóle jest sens przejmować się położeniem głośników ? Po prawdzie i tak aby mieć prawidłowo ustawione głośniki jak zalecają audiofile to w każdym aucie musiałby być procesor dźwięku, który oddaliłby te nieszczęsne głośniki po bokach i przesunął do przodu.
Do czego zmierzam ? Wg mnie auto w ogóle nie nadaje się do słuchania muzyki tak na poważnie, jak to niektórzy w domach mają, więc po co się przejmować gdzie są głośniki, mi zależy tylko aby dźwięk miał odpowiednią barwę i moc oraz był w miarę czysty, bo nie wierzę, że osiągnę taki efekt jak w domowym zestawie hifi.
Na koncercie nie ale na dyskotece tak Zależy kto czego słucha.
W chwili obecnej jeden z głośników średnio-tonowych w tylnych drzwiach musiał mi się odczepić i pasażerowie zwracają uwagę że nie gra. Ja tego nie zauważyłem tylko znajomy jak jechał z tyłu. A dzwięk dociera z tą samą prędkością tylko wszyscy siedzą w tej samej odległości od źródła, a to jest odczuwalne.
Tu nie ma słowa o dźwięku przestrzennym. To już jest inna bajka i potrzebny do tego procesor DTS i DolbyDigital. A cztery głośniki to tylko kwadro.
Ostatnio edytowane przez koles_02 ; 25-02-2010 o 11:36
Budując car audio kierujemy się założeniami jego dotyczącymi. Jest poradnik car audio autorstwa niejakiego Nazara. Warto poczytać i wszystko stanie się jasne.
Pozdrawiam