Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    156 1.8TS 2000r + Liquid Propane Injection / Jeep Cherokee 4.0 Limited
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie [156] Sprawdzony i bardzo trwały sposób na szary plastik podszybia.

Witam, pewnie większość z nas ma problem z poszarzałym (wręcz jasno szarym!) Plastikowym podszybiem w AR156 (nie wiem jak tam w pozostałych modelach) - wygląda to po prostu nieestetycznie.
    Tak też było u Mnie - podszybie było bardzo jasno-szare

zakupiłem do tego celu preparat SONAX - do odnawiania starych plastików (cena ok 25zł), wiem że można użyć tego celu np czernidła do opon- tyle że czernidło w zasadzie po 1 myciu już schodzi i po każdym myciu należy poprawiać, pryskając przy okazji ową tłustą substancją szybę, i maskę.

Do odnowienia plastiku potrzebne będą:
    - omawiany SONAX (jest w buteleczce z gąbką - jak pasta do butów)
    - kawałek jakiejś podkładki (aby nie usmarować szyby - ja do tego celu użyłem kawałka plastiku wyciętego z butelki po wodzie mineralnej) - wsuwamy pomiędzy plastik a szybę w miejscu nakładania preparatu, chroniąc ją przed ubrudzeniem
    - dodatkowa prostokątna gąbeczka o szerokości ok 11mm - aby rozprowadzić preparat pomiędzy szczelinami wlotowymi - wyciąłem taką z większej drobnokomórkowej gąbki i nakleiłem klejem kropel na drewniany płaskowniczek
    - GUMOWE RĘKAWICZKI! - Preparat bardzo brudzi

Preparat należy starać się nałożyć możliwie równo, możliwie w jednym kierunku (bo może być widać przejscia gąbeczki, ale to naprawde jest mało widoczne, zwłaszcza w porownaniu z 'siwym' podszybiem )

tak to wygląda po zrobieniu (zdjęcie z dzisiaj) - i po około hmmm conajmniej 20/30 myciach myjką cisnieniową (preparat nakładałem jakoś jeszcze pod koniec lutego, a mamy maj) więc jest naprawdę trwały

mam nadzieje że komuś się przyda. PZDR

diesel power http://je.pl/qeuy

2. Thanks Zwol4, shrek2oo7, williamdrake, wojsaw, jazzu and 6 others thanked for this post
  3. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

podszybie alfa 156

do szarego plastiku

środki do renowacji poszarzałego plastiku

Zakładki

Uprawnienia