Elektrozawór VGT (overboost) - operation manual

sedici

Nowy
Auto
Bravo1,6Mj , Astra J
Witam , w dzisiejszym odcinku z serii ' A.Słodowy ' rozbierzemy i wyczyścimy elektrozawór VGT sterujący zmienną geometrią turbosprężarki - tak zwany overboost , made in Pierburg . Występuje we wszystkich silnikach FIAT JTD od CF3 wzwyż.
Technika ta jest stosowana z powodzeniem przez użytkowników Fiata Stilo , gdzie z powodu niefortunnego umieszczenia dochodzi do usterek overboostu.

Objawy często towarzyszące usterce owego urządzenia:

- 'dziury' występujące przy przyspieszaniu ( ciężko chodzący tłoczek ) , czasem wraz z problemami z płynnym przyspieszaniem zapala się kontrolka MIL (malfunction indicator light) - tzw. 'check engine' i może zarejestrować błąd czujnika wspomagania turbosprężarki (usterka nietrwała) , a także czasami przeładowanie\niedoładowanie ;

- totalne zamulenie auta, występuje w przypadku całkowitej awarii elektrozaworu VGT , wtedy geometria turbosprężarki nie jest przestawiana , zapali się kontrolka MIL i zarejestruje błąd czujnika wspomagania turbosprężarki i przy próbie gwałtownego przyspieszenia zaistnieję także błąd 'niedoładowanie' ;

JEDNA UWAGA !!! : zanim postanowimy rozebrać overboosta , bezwzględnie należy najpierw sprawdzić wężyki podciśnieniowe z niego wychodzące , czy nie są dziurawe lub luźne na mocowaniach - przez co mogą mocno zakłócać prawidłową pracę overboostu .

Na zdjęciach podałem pomocne info :

p1000862d.jpg

p1000864.jpg

p1000865.jpg

p1000866q.jpg

p1000867.jpg

p1000873g.jpg

p1020890x.jpg

p1020891x.jpg

p1020894x.jpg

p1000875.jpg

p1020899xd.jpg

Wszelkie prawa zastrzeżone przez sedici\bastardJTD

Pozdrawiam wielbicieli najlepszego diesla na świecie - fiatowskiego JTD\JTDm :)

Ostatnia edycja:
Zamiast WD40 lepiej użyć spayu silikonowego, bo WD40 reaguje z gumą

WD40 poprostu nie jest smarem (co wiele osób myli) a "penetratorem" i po kilku dniach powoduje efekt odwrotny do smarowania.

Producent WD40 posiada też środki smarne (którym WD40 nie jest!).

witam,

Dzisiaj czyściłem właśnie ten zawór. Trochę inny niż ten tu na zdjęciach. Zamiast okrągłej gąbki miał kwadratowe siateczki, a pod membraną jakiś pierścień również z siatką.
Ale do rzeczy. Czy kaptur tej czerwonej membrany powinien wejść do środka tej szarej plastikowej części? Czy raczej kołnierz membrany powinien być spłaszczony i przyciśnięty tą częścią?

witam,

Dzisiaj czyściłem właśnie ten zawór. Trochę inny niż ten tu na zdjęciach. Zamiast okrągłej gąbki miał kwadratowe siateczki, a pod membraną jakiś pierścień również z siatką.
Ale do rzeczy. Czy kaptur tej czerwonej membrany powinien wejść do środka tej szarej plastikowej części? Czy raczej kołnierz membrany powinien być spłaszczony i przyciśnięty tą częścią?

Nie, musi wejść cały do środka. Troszkę jet zabawy ale powinien wejść. Cierpliwości.
Swoją drogą dzięki wielkie dla autora tematu - wyczyściłem wszystko i zawór pracuje jak należy - silnik odzyskał moc.

należy pamiętać że są dwa "rodzaje" overboosterów, i niestety ten przedstawiony jest rozbieralny, ale no ja mam, cały zgrzany plastikowo i nie ma szans na rozebranie

Koledzy powiedzcie mnie biednemu jak zobaczyć obrazki z pierwszego postu, bo ja same "żaby" widzę.
Próbowałem już na 4 sposoby i nadal nic. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

witam,
sedici masz może jeszcze te zdjęcia żeby je ponownie wrzucić, może ktoś inny posiada ?

Podpinam się. Mógłby ktoś odświeżyć temat? Poniewaz nie widac zdjęć a tez przymierzam się do tej operacji. Przeszukalem cala otchłań internetów i nie znalazlem nic konkretnego. Dzięki.

1. otworzyć dekielek i wyczyścić filterek

IMG_20160601_115617.jpg
IMG_20160601_120122.jpg
2. Metalową obejmę przeciąć (ja użyłem mini szlifierki) i zdjąć
IMG_20160601_115631.jpg
IMG_20160601_115706.jpg
3. Wyciągnąć tłoczek, wyczyścić i nasmarować (ja użyłem oleju silikonowego)

IMG_20160601_115739.jpg
IMG_20160601_115850.jpg
4. Kupić opaskę skręcaną i wyciąć tak jak na zdjęciu:

IMG_20160601_115959.jpg

5. Poskładać wszystko do kupy i spiąć opaską skręcaną:
IMG_20160601_120045.jpg

6. Można iść na piwo :-)

Amortyzatory
Powrót