Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice-G. Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136@175 KM 370 NM 2000r, cosmo-blue, SportPack
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    13 d 7 h 33 m

Domyślnie Zaślepienie całkowite EGR (+ czyszczenie) w 2.4JTD 10v i 1.9 JTD 8v

Witam,
    Instruckji do tych silników nie widziałem, może proste ale wiem z doświadczenia, że lepiej robiłoby się to gdyby taki mały opis się miało.

Do operacji potrzebujemy:

- zaślepke EGR (zamówimy na allegro)
    http://img265.imageshack.us/img265/4871/zaslepkaa.jpg

- coś długiego do czyszczenia kolektora (Ja użyłem długiego brzeszczotu który owinięty został szmatą)
    - klucz "10"
    - klucz do odkręcenia osłony silnika (niestety wymiaru nie pamiętam)
    - śrubokręt

http://img683.imageshack.us/img683/8...przedpraca.jpg
    1. Zaczynamy od odkręcenia osłony silnika
    2. odkręcamy opaske która ściska rure IC->kolektor ssący
    3. Odkręcamy przewód spalinowy idący z EGR do kolektora ssącego (klucz 10)

http://img525.imageshack.us/img525/1...niadoladow.jpg
    (Czujnik ciśnienia doładowania znajduje się z tyłu silnika na środku, przykręcony jedną śrubką do kolektora ssącego, malutka czarna kostka z napisem BOSCH słabo widocznym)
    1. Następnie odczepiamy wtyczke z czujnika doładowania ciśnienia (podważa się zaczep śrubokrętem płaskim)
    2. odkręcamy jedną srubę mocującą czujnik (klucz 10)
    Czujnik wyjmujemy i czyścimy na własny sposób (np pędzelkiem)... Ja osobiście poprostu przeczyściłem szmatą.

Wygląd czujnika:
    http://img651.imageshack.us/img651/1...niadoladow.jpg

Wygląd miejsca gdzie znajdował się czujnik:
    http://img169.imageshack.us/img169/2042/bezczujnika.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/2116/obudowawaz.jpg
    1. Tutaj czyścimy cały środek (Ja użyłem długiego brzeszczotu owiniętego szmatą, niestety i tak sięgałem tylko do połowy ale syfu wyszło sporo)
    Wygląd "czystości" w kolektorze ssącym:
    http://img11.imageshack.us/img11/375...kkolektora.jpg
    Wkładać możemy do oporu (oczywiście po wyjęciu czujnika ciśnienia doładowania)

2. JEszcze raz pokazane śruby mocujące wężyk idący z EGR do kolektora ssącgo

3. W tym miejscu po rozkręceniu wsadzamy zaślepke (Moja niestety była nie na wymiar, dlatego brzeszczotem półokrągłym troche Ją zmodyfikowałem aby nacięcia na śruby pasowały)

Po wyczyszczeniu wszystko montujemy i dorkęcamy (tj czujnik ciśnienia doładowania wraz z wtyczką, wąż z EGR do kolektora ssącego oczywiście z zaślepką, rure IC--> kolektor ssący, osłone silnika)

Efektu jeszcze nie sprawdziłem ale już było czuć, że auto ma świeże powietrze i wkręca się ładniej na obroty.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że komuś się to przyda
    Moja Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

Alfa Romeo - gdy Cię nie stać na piwo, mówisz, że jest niedobre."

2. Thanks karolezz, adayena, Mata, prasus, kamil-2k and 12 others thanked for this post
  3. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pa1n
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4 JTD 136KM 1999r
    Czas spędzony na forum
    39 m

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    3. W tym miejscu po rozkręceniu wsadzamy zaślepke (Moja niestety była nie na wymiar, dlatego brzeszczotem półokrągłym troche Ją zmodyfikowałem aby nacięcia na śruby pasowały)
    Zaślepka jest na wymiar, jednak dałeś ją nie w tym miejscu co przewidział konstruktor zaślepki. Taką zaślepkę daje się między połączenie kolektora wydechowego a samego zaworu EGR(po otwarciu maski z przodu silnika na środku). Dzięki temu umieszczeniu sadze już więcej nie zanieczyszczają zaworu u ciebie będą dalej go zapychać.

5. Thanks Alfista, karolezz thanked for this post
    Użytkownik Embrion Avatar tito2009
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4 JTD 136 KM 1999r. produkcji, czarna metaliczna, alufelgi 17"
    Czas spędzony na forum
    4 h 8 m

Domyślnie

Podczas przeprowadzania tej czynności trzeba albo odkręcić kolektor ssący i wysypać z niego sadze , albo po oczyszczeniu szmatką wziąć odkurzacz i wyciągnąć z kolektora całą sadze. Trzeba to zrobić przed uruchomieniem silnika. Ja nie pomyślałem zanim zabrałem się za robotę i zapchałem sobie zawory.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (1 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

1. lukas_po

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

przewody od doładowania alfa 156 1.9 jtd

CZUJNIK OBROTÓW 1.9 JTD

alfa romeo 156 1.9 jtd 140 wąż

egr alfa 2.4 jtd

156 1.9 jtd 8v egr where

foto razrząd alfa 166 2 4 jtd

schemat silnika termostat w alfie romeo 159 2.4

egr gasket jtd template

czujnik doładowania cisnienia

alfa 2.4 jtd 166 czujnik doładowania

silnik jtd 1.9 brava

czujnik ciśnienia doładowania alfa 156

1 9 jtd zawor egr

egr 1.9 opel alfa

kolektor dolotowy jtd

czyszczenie egr 1.9 jtd

fotki silnik schemat alfa 156 2.4

jak zrobić zaślepkę egr

turbo 2.4 jtd

zaślepienia egr 2.4 jtd

egr w alfie 166 jtd 2 4

silnik 2 4 jtd

fiat 1 9 jtd czyszczenie kolektora sącego

zaślepka egr jtd

premacy egr

zaslepienie egr 2.4 jtd

czyszczenie egr kolektor

egr jtd 2.4

czyszczenie czujnika doładowania

alfa 156 2.4 jtd opis silnika

kostka egr opel

google

kolektor ssący marea

czujnik doladowania 1.9 jtd

zaślepienie egr jtd

zaślepka zaworu egr

budowa brzeszczotu

zawor egr alfy 156 2.4jtdzawór egr fiat brava jtd egr marea jtd 1 9zaślepianie zaworu egr jtd 2.4alfa 159 jtdm 1.9 8v gdzie egrjak zaslepic egr w alfie 166 2.4 jtdzaslepka egr jtd gdziemarea czyszczenie egrnaprawiam egr jtdzaslepka serwisowa egr 2.4 jtddzialanie egr 2.4jtd2 4 jtd egrczyszczenie dolotu alfa156 2.4jtdjak wyczyscic CZUJNIK ZAWÓR TURBO zawór egr 1.9 jtd 8vegr jtdco daje zaslepienie egr w alfa romeo 166 2.4 jtd2 4 jtd zaslepienie egr jtd czyszczenie egr jaki kluczzaślepienie egr alfa 166 2.4 jtdzawór egr alfa 156 2.4 jtdalfa 156 jtd 140 wężyk przy mascezawór egr 2.4 alfa 166marea zawór egrbudowa kolektora ssacego silnik fiata bravaalfa romeo zawór egr zaślepki 2.4 jtdzaślepienie egr 1.9 jtd 8vzaślepienie egr 2.4jtd2.4 jtd 175 KM zaślepienie EGRpremacy jak zaslepic zawor egralfa 2.4 egr czyszczeniezaślepienie czujnika doładowaniaegr marea 1.9 jtd2.4 jtd egrspalanie alfa 1.9 jtd czujnik ciśnienia turbinyczarna kostka kolektorem w alfieco daje zaślepienie egralfa 2.4 jtd budowa egrfiat jtd egrsilnik jtd 1.9 brava mareajak wyczyscic egr alfa romeo 156 2.4 jtdco daje zaslepienie egrzawór egr alfa 2.4 jtd2.4 jtd zatkanie EGRco da zaślepienie zaworu egrjak sprawdzic ZAWÓR EGR ALFA ROMEO 2.4 JTD 166gdzie zaślepić egr jtd przy zaworze czy kolektorzeegr marea 1.9 jtd allegroegr marea 2.4czujnik doladowania jtd allegrousuwanie egr allegroczyszczenie egr 2.4 jtd gdzie jest zawor egr fiat marea1 9 jtd ALFA 166 LANCIA KAPPA 2.4 JTD CZUJNIK ZAWÓR TURBO jtd 2.4 czyszczenie kolektora dolotalfa romeo 156 2.4jtd 136km zawor egrczyszczenie kolektora ssacego alfa 156 2 4 jtdbudowa silnika 2 4 jtdczyszczenie czujnika ciśnienia doładowania opelrozkręcenie zaworu EGRzaslepka 2.4 jtdmzawór egr fiat bravo 1.9CZUJNIK CIŚNIENIA Doładowania BOSCH 1.9JTD

Zakładki

Uprawnienia