• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] mechaniczny napinacz paska rozrządu(cd)

• Autor wątku Autor wątku jusake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jusake

Guest
Witam, wstawiam kilka fotek odnośnie napinacza (sorki za zwłokę ale totalny brak czasu)

A tak wygląda mój przed założeniem, wiem że jeszcze powinno być wymienione łożysko ale bez szans na kupienie oryginału, jestem na etapie dopasowywania z innych modeli napinaczy,może coś znajdę... :((( sugestie mile widziane

1-kanał olejowy, który najlepiej zaślepić ( u mnie w to miejsce został wprasowany stalowy trzpień, rozwiązanie skuteczne ale nieodwracalne:)
2- kanał olejowy z którego należy wykręcić widoczną na zdjęciu śrubę, a wkręcić inną która będzie mocującą nowy napinacz.
3- tę śrubę zostawiamy
Poniżej miejsca w które wchodzą śruby Nr1 i Nr3

Po założeniu napinacza i wkręceniu śruby1 wstępnie napinamy pasek , dokręcamy śrubę 1 i 3, a śrubą 4 ustalamy docelowe napięcie paska rozrządu i kontrujemy ją nakrętką (zdjęcie powyżej)
To tak w skrócie.

Kolego ale to silniuk z aR 155 12v a nie 3.0 12v z Ar 164.a zestaw naprawczy do napinacza jest ogólnie dostepny. Ale poza tym ciekawe rozwiazanie:)

Chyba jednak ze 164. Na pierwszym zdjęciu widać termostat od strony rozrządu :)

Witam, koledzy to na pewno 2.0v6TB z alfy164, sam go przekładałem parę tygodni temu, wcześniej padły mi 2szt 3.0, jeżeli macie jakieś namiary na oryginałki w ludzkich cenach :) to podrzućcie linka na prv, pozdrówka:)

Z tego co wiem jak zestawu naprawczego szukałem do napinacza hudraulicznego to jakoś w sierpniu był jeden na całą polskę w serwisach alfy romeo, wysłali mi go wiec w teorii już nie powinno nigdzie być :). A dokładniej z serwisu w Przemyślu, przyleciał do mnie, w "makaronii" w magazynach też już niby nie ma.

Chyba jednak nie gdyż termostat w 164 jest od strony zderzaka a nie grodzi i inna jest kształtem pompa wody na bloku silnika:)

Swego czasu przerabiałem temat łożyska w 2.0 V6 TB podczas remontu silnika, i finalnie dopasowałem z jakiegoś silnika Subaru. Tam łożyska można wyjąć bez uszkodzenia z pierścienia i pasują prawie idealnie, ale z jakiego silnika niestety nie pamiętam. Trzeba by sprawdzić po wymiarach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót