• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana żarówek podświetlania wskaźników 156 po FL

• Autor wątku Autor wątku 156X
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

156X

Nowy
Auto
była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.
Cześć.

Jako, że dysponuję wolnym czasem - L4 a ostatnio przepaliła mi się żarówka podświetlająca zegarek postanowiłem stworzyć mały manual...

Zaczynamy od ściągnięcia osłony - wystarczy lekko podważyć o pociągnąć do góry

następnie odkręcamy śruby znajdujące się pod osłoną

kolejnym krokiem jest wymontowanie popielniczki

po wyciągnięciu popielniczki ukazują nam się dwie śrubki - odkręcamy - UWAGA przy późniejszym dokręcaniu, plastik łatwo może ulec pęknięciu

następnie z obu stron tunelu na wysokości nóg ( przy łączeniu z kokpitem ) za wykładziną wykręcamy po jednej śrubie z każdej strony

lekko odsuwamy tunel i ukazują nam się te oto śruby - wykręcamy

nad pokrętłami od klimy wykręcamy 6 śrub - 4 na krzyżaka i 2 na imbusa #3

po wykręceniu tych śrub możemy odsunąć panel z pokrętłami od klimy - umożliwi nam to zdjęcie ramki ze wskaźników

po zdjęciu ramki widzimy 4 śruby - odkręcamy

po wyjęciu wskaźników, na tylnej ścianie widzimy 6 żarówek - proponuję wymienić wszystkie ;) Wyciągamy żarówki poprzez przekręcenie oprawek w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek, łapiemy za żaróweczkę i wyciągamy ją z oprawki - nową żarówkę wciskamy.

Składamy jak zawsze w odwrotnej kolejności

Podsumowanie:

czas - robiłem to pierwszy raz - 30min, teraz myślę zmieściłbym się w 20min

trudność - 2/10

koszt - 9,- żaróweczki 12V 1,2W T5 kupiłem w tesco : 3,- za 2szt.

narzędzia - krzyżak, imbus #3 i kombinerki - przydatne przy wyciąganiu dwóch głębiej położonych żarówek.

i to tyle - pozdrawiam !!!

zapomniałem napisać, że aby wykonać tę czynność należy również wymontować radio... jak to się robi wszystko zależy od tego czy posiadamy radio oryginalne czy nie... jak oryginalne to z tego co pamiętam wystarczą 4 druciki i śrubokręcik do podważenia, jak inne to specjalne klucze przeznaczone do wyciągania...

Witam
mały komentarz:
mozna zaoszczędzić połowę czasu:
po wyciągnięciu radia i jego ramki montażowej wykręcamy śruby mocujące panel klimy i przy jego delikatnym odchyleniu wykręcamy śruby mocujące ramkę radia i zegarów. dalej jak wyżej. nie demontujemy panelu środkowego i popielniczki a klimy tylko odchylamy.
prościej
pozdrawiam

wszystko super opisane, poświęciłbym jednak 2 zdania więcej na temat rzeczy która zabrała mi w tym wszystkim najwięcej czasu. mianowicie wyjęcie tego cholernego radia :) nie wiedziałem jak to wygląda od wewnątrz więc po prostu wciskałem druty i próbowałem jednocześnie podważać śrubokrętem od dołu. bardzo długo ani drgnęło, pomimo zachowania wielkiej ostrożności oczywiście jakieś małe ślady podważania zostały :( w końcu ruszyło i udało się.
moja rada to po pierwsze zastosować najgrubsze i najtwardsze druty jakie się tylko zmieszczą w tych otworkach. ja ogoliłem kabel 2,5 mm2 i takie wciskałem, ale myślę że łatwiej by było jakby były z leksza grubsze.
po drugie zaczepy trzymają tylko na przodzie, z tyłu nie ma zaczepów (przynajmniej u mnie w orginalnym radiu tak było), tak więc wystarczy że druty będą wciśnięte na 6-7 cm. ta rada jest o tyle cenna że nie wiedząc jak to wygląda w środku w momencie gdy radio po wsadzeniu drutów nie puszczało zacząłem się zastanawiać czy nie ma jeszcze kolejnych zaczepów z tyłu. z tego tez powodu zacząłem wciskać druty po 20 cm długie, ech :( szkoda ze nikt tego wcześniej nie napisał ale przynajmniej może teraz komuś ułatwię sprawę.
a, i jeszcze jedno, u mnie żarówki były dobre, okazało się ze coś nie tak jest z oprawką. ponieważ byłem przygotowany tylko na wymianę żarówek więc nie pozostało mi nic innego jak oczyścić oprawkę i włożyć ją z powrotem. na razie działa :)

Jeśli ktoś szuka bardzo taniej alternatywy do żarówek w klimatroniku w 156 przed fl to ja wymieniłem na takie. Srednica 4mm a długość 8 mm. 301220111608.jpg Wystarczy wylutować stare i te wlutować.

Amortyzatory
Powrót