156X
Nowy
- Auto
- była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.
Cześć.
Jako, że dysponuję wolnym czasem - L4 a ostatnio przepaliła mi się żarówka podświetlająca zegarek postanowiłem stworzyć mały manual...
Zaczynamy od ściągnięcia osłony - wystarczy lekko podważyć o pociągnąć do góry

następnie odkręcamy śruby znajdujące się pod osłoną

kolejnym krokiem jest wymontowanie popielniczki

po wyciągnięciu popielniczki ukazują nam się dwie śrubki - odkręcamy - UWAGA przy późniejszym dokręcaniu, plastik łatwo może ulec pęknięciu

następnie z obu stron tunelu na wysokości nóg ( przy łączeniu z kokpitem ) za wykładziną wykręcamy po jednej śrubie z każdej strony

lekko odsuwamy tunel i ukazują nam się te oto śruby - wykręcamy

nad pokrętłami od klimy wykręcamy 6 śrub - 4 na krzyżaka i 2 na imbusa #3

po wykręceniu tych śrub możemy odsunąć panel z pokrętłami od klimy - umożliwi nam to zdjęcie ramki ze wskaźników

po zdjęciu ramki widzimy 4 śruby - odkręcamy

po wyjęciu wskaźników, na tylnej ścianie widzimy 6 żarówek - proponuję wymienić wszystkie
Wyciągamy żarówki poprzez przekręcenie oprawek w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek, łapiemy za żaróweczkę i wyciągamy ją z oprawki - nową żarówkę wciskamy.
Składamy jak zawsze w odwrotnej kolejności
Podsumowanie:
czas - robiłem to pierwszy raz - 30min, teraz myślę zmieściłbym się w 20min
trudność - 2/10
koszt - 9,- żaróweczki 12V 1,2W T5 kupiłem w tesco : 3,- za 2szt.

narzędzia - krzyżak, imbus #3 i kombinerki - przydatne przy wyciąganiu dwóch głębiej położonych żarówek.

i to tyle - pozdrawiam !!!
Jako, że dysponuję wolnym czasem - L4 a ostatnio przepaliła mi się żarówka podświetlająca zegarek postanowiłem stworzyć mały manual...
Zaczynamy od ściągnięcia osłony - wystarczy lekko podważyć o pociągnąć do góry
następnie odkręcamy śruby znajdujące się pod osłoną
kolejnym krokiem jest wymontowanie popielniczki

po wyciągnięciu popielniczki ukazują nam się dwie śrubki - odkręcamy - UWAGA przy późniejszym dokręcaniu, plastik łatwo może ulec pęknięciu
następnie z obu stron tunelu na wysokości nóg ( przy łączeniu z kokpitem ) za wykładziną wykręcamy po jednej śrubie z każdej strony

lekko odsuwamy tunel i ukazują nam się te oto śruby - wykręcamy
nad pokrętłami od klimy wykręcamy 6 śrub - 4 na krzyżaka i 2 na imbusa #3
po wykręceniu tych śrub możemy odsunąć panel z pokrętłami od klimy - umożliwi nam to zdjęcie ramki ze wskaźników
po zdjęciu ramki widzimy 4 śruby - odkręcamy
po wyjęciu wskaźników, na tylnej ścianie widzimy 6 żarówek - proponuję wymienić wszystkie
Składamy jak zawsze w odwrotnej kolejności
Podsumowanie:
czas - robiłem to pierwszy raz - 30min, teraz myślę zmieściłbym się w 20min
trudność - 2/10
koszt - 9,- żaróweczki 12V 1,2W T5 kupiłem w tesco : 3,- za 2szt.
narzędzia - krzyżak, imbus #3 i kombinerki - przydatne przy wyciąganiu dwóch głębiej położonych żarówek.
i to tyle - pozdrawiam !!!