• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana folii ochronnej na słupkach -ALFA156

• Autor wątku Autor wątku 156X
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

156X

Nowy
Auto
była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.
Witam zainteresowanych.
Na dzisiejszej lekcji umówimy metodę usunięcia zniszczonej folii na słupkach na przykładzie Alfy 156.
Tak wyglądała folia u mnie:

Co nam będzie potrzebne?? – śrubokręt płaski, torx 15, klucz 10, nożyk, nowa folia – jaka?? Taka żeby Wam się podobała a nie innym – ja kupiłem 3M DI-NOC, specjalistyczna suszarka do włosów mojej Żony, trochę chęci i ładna pogoda.
Ja jak zwykle miałem szczęście i jak tylko zdjąłem uszczelki zaczęło mżyć ...

Na dzień dobry opuszczamy szyby i wymontowujemy lusterko – jak to zrobić ??
Zdejmujemy osłonę – podważamy śrubokrętem - tam gdzie są te strzałki – w tym miejscu pod osłoną są otwory w które wchodzą zaczepy – OSTROŻNIE !!!

Odkręcamy trzy śruby i rozłączamy kostkę – UWAGA ABY LUSTERKO NAM NIE ODPADŁO

Następnie z zew. strony na wysokości lusterka dobieramy się do dolnej uszczelki/listwy.

Delikatnie podważamy listwę i pociągamy do góry – może się zdarzyć, że uszczelka się odkształci – wzmacniana jest blachą – później można ją naprostować. W listwie na jej wew. stronie na wysokości słupków jest taki cycuszek/grzybek który wchodzi w blachę i poprzez przesunięcie mocuje listwę.

Kolejnym krokiem jest zdemontowanie uszczelki idącej nad i obok szyby. Stojąc na zew. auta łapiemy palcami uszczelkę biegnąca po wew. i zew. stronie drzwi, odginamy ją i ciągniemy w dół.

Uszczelkę która biegnie obok szyby zdemontowałem poprzez delikatne pociągnięcia za uszczelkę. Gdy już ją zdemontujemy ciągniemy ją do góry i wyciągamy.

Przód mamy z głowy.
Teraz drzwi z tyłu – bułka z masłem
Od wew. strony drzwi wykręcamy torxa 15 – trzyma on listwę na wysokości zew. klamki.

Od strony zew. na wysokości klamki łapiemy za uszczelkę/listę i pociągamy do góry. Na końcu listwy jest jak ja to nazwałem tzw. ”cycuszek” który poprzez przesunięcie uszczelki/listwy jest uwalniany.

Następnie demontujemy uszczelkę idącą wokół szyby – do usunięcia starej folii nie musimy całkowicie jej wyciągać. Podobnie jak z uszczelką w przednich drzwiach łapiemy ją stojąc na zew. i ciągniemy w dół. Uszczelkę biegnącą wzdłuż słupka odciągamy – tworzy nam się szpara – nie wyciągałem całkowicie uszczelki bo szyba nie otwiera się max. na dół i nie chciałem narobić sobie bigosu – mi tyle wystarczyło. Ściągamy również uszczelkę biegnącą na ramie okna wzdłuż słupka.

Teraz pozostaje nam tylko usunąć starą folię i naklejenie nowej. Suszarką do włosów podgrzewamy folię i powolutku ciągniemy w dół – pięknie schodzi. Pozostały klej zmywamy nitro – klej się trochę kula ale nie ma tragedii.

Tak wygląda po użyciu nitro

A tak już po obklejeniu nową folią ;D

Nie będę pisał jak się obkleja - no jak wycinamy i kleimy - cała filozofia ;)

I to tyle...
Czas : 1,5 – 2h / strona
Trudność : 4/10

Kolejnym tematem jakim się zajmiemy - myślę w niedalekiej przyszłości, będzie obklejanie tą samą folią - jakże oryginalnych, jednych w swoim rodzaju, aluminiowych uchwytów lusterek - pewnie wiecie czemu :D

Pozdrawiam onefiveseX

Wiele osób pyta mnie ile folii potrzeba na obklejenie słupków. Mnie wystarczył arkusz 30x60 cm. Z gazety zrobiłem sobie szablony i dopiero wg. nich wycinałem folię.

Szablon
naklejka na słupek - wymiary.JPG

Układ na arkuszu
naklejka na słupek układ na arkuszu.JPG

Proponuję wyciąć z gazety szablony i przymierzyć do słupków i dopiero wtedy ciąć folię

Amortyzatory
Powrót