Zmieniarka USB/SD/SDHC montaż

Winiar00

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 SW
Witam,

Irytujące jest kiedy nasze oryginalne radyjko przestaje czytać płyty CD. Oczywiście możemy kupić wypaśny sprzęt. Ale nie wygląda to najlepiej w naszej konsoli środkowej no i przyciski przy kierownicy raczej odpadną niewspominając o wyświetlaczu na desce. Znalazłem na allegro dobrą alternatywę. Emulator zmieniarki z gniazdem USB i portem kart SD/SDHC.

Koszt:
-około 400zł

Plusy:
- bardzo wysoka jakość dźwięku (oczywiście uzależniona od samego pliku mp3)
- nic nie przeskakuje nie trzeszczy nie zacina się na nierównościach polskich dróg
- Bardzo szybko działa
- 100% kompatybilności z oryginalnymi radiami alfa 156/147 i nie tylko.

Minusy:
- krótki kabel (jeżeli chcemy umieścić gdzieś dalej)
- może cena :)

42.jpg

Montaż w schowku:

1. Wykręcamy wnękę schowka, wypinamy lampkę oświetlenia.
2. W obudowie schowka wiertłem około 3mm wiercimy w dogodnym dla nas miejscu w schowku (ja wybrałem lewy górny róg) "raz przy raz" otwory aby uzyskać prostokąt o bokach około 1x1,5cm. po czym wyłamujemy środek i wyrównujemy pilnikiem. Tak aby dało się przeciągnąć przewód wraz z kostką od zmieniarki. Nie montujemy jeszcze obudowy schowka.
3. Demontaż radia, ja to zrobiłem za pomocą 4 wkładów od długopisów. Po prostu wsadzamy je jednocześnie w otwory (zaznaczone na zdjęciu poniżej) do oporu i radio delikatnie odskoczy po czym można je wyciągnąć.

45.jpg

4. Z tyłu radia widzimy kostkę iso, wtyk antenowy, i taka kolorowa :) nas interesuje kolorowa. Wypinamy ja w całości, od całości odpinamy niebieską.
Przez otwór schowka jedną ręką przeciągamy (oczywiście wcześniej przełożony przez otwór w obudowie schowka) kabel zmieniarki drugą ręką łapiemy przewód zmieniarki przez wnękę radia. Gdy już wyłowiliśmy przewód zmieniarki łączymy w miejscu wcześniej odpiętej niebieskiej kostki. i Podłączamy do radia.
5. Montujemy radio. Jedną ręką układając wiązkę od tyłu (w miarę możliwości) przez otwór schowka.
6. Montujemy schowek.
7. Do domu na kompa wrzucamy nasza kartę SD/SDHC lub USB. Tworzymy pliki CD01 CD02 .... bodajże do CD06... To będą nasze "wirtualne" płyty. w każdym katalogu można wrzucić do 99 utworów.
8. Wrzucamy kartę do zmieniarki. Włączamy radio przycisk SRC aż wyskoczy monit o ładowaniu. Radyjko przeszuka naszą zmieniarkę.
9. Cieszymy się naszym caraudio

12078112791.jpg

czy po podpięciu tego ustrojstwa działają przyciski na kierownicy?

Amortyzatory
Powrót