khropek
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009
Montaż tempomatu w Alfa Romeo 147
Kilka słów na wstępie:
Można generalnie podzielić złożoność problemów wiążących się z montażem „tempomatu” na
trzy podstawowe grupy:
· Auta które maja całą potrzebna instalacje poza manetka przy kierownicy (najprostsze
co może być )
· Auta które nie maja części instalacji – nie posiadają białej kostki pod kolumną
kierowniczą ale posiadają wszystkie pozostałe połączenia.
· Auta w których „Makarony” dodatkowo wycięli kilka obwodów aby maksymalnie utrudnić
Życie tym, którzy maja zamiar założyć sobie tempomat ( niestety lub stety na taki ja
natrafiłem [FONT="]☺[/FONT].
W zależności do której grupy należy wasza Alfa możecie mieć mniej lub więcej pracy, ale i tak
tempomat powinien Wam zadziałać.
Od czego zaczynamy:
Należy w pierwszej kolejności zorientować się do której z grup należymy. Wiec zgodnie z
punktem 3 rozkręcamy dolną osłonę kolumny kierownicy i szukamy magicznej białej kostki:
Do kostki dochodzi tylko 5 przewodów. A sama kostka nie jest do niczego podłączona.
Jeżeli ja zlokalizujemy to już 99% sukcesu jest i wystarczy nabyć manetkę i podłączyć. Jeżeli
jej nie zlokalizujemy to należymy do grup w których Alfa już coś namieszała.
Co potrzebujemy:
- manetkę od Alfy 147 lub oryginalną do Stilon ewentualnie kilka przycisków ( dla tych co
maja zamiar wbudować tempomat w kierownicę lub drzwi kierowcy )
-2 – 3 m kabla (może być komputerowa skrętka – musi mieć co najmniej 5 przewodów)
-12 kostek elektrycznych lub lutownicę, cynę, taśmę izolacyjną.
-Wyłącznik hamulca 4Pin jeśli jest 2Pin
1.Odkręcamy pokrywę akumulatora i skrzynkę bezpieczników:
2. Sprawdzamy czy mamy doprowadzone kable od centralki wtrysku: kostka „A” Duża (piny od 53 do 57).
3. Gdy sprawdziliśmy czy te kabelki są, (Jeśli brak)przystępujemy do przeprowadzenia
kabla – min 4 przewody z komory silnika do kabiny pod kolumnę kierowniczą.
4. Po przeciągnięciu kabla łączymy te 4 kabelki w kostce ECU, wkładamy końcówkę kabla i blokujemy szpilką wsadzając ją w to samo miejsce. U mnie:
Kabel:
57 Pin Niebieski – „+”
56 Pin Niebiesko-biały – „-”a
55 Pin Biało brązowy – „Res”
54 Pin Jest fabryczny do złącza zwarciowego D97A
53 Pin Brązowy – „zasilanie manetki”
Złącze zwarciowe jest to po prostu złącze które zwiera kilka połączeń (coś jak złączenie kilku kabli wiążąc je na końcu), D97A znajdowało się u mnie pod małym dywanikiem na wysokości Body komputera ( i skrzynki bezpieczników) koło pedałów sprzęgła i hamulca w kabinie.
Zaś D97C znajduje się w skrzynce bezpieczników nad bezpiecznikami.
Pokaż załącznik 13581
Następnie łączymy drugie końce wg schematu kolorków do manetki (na krótko) w celach testowych.
Podłączamy auto pod FiatEcuScan i sprawdzamy czy działają przyciski powinno wyskoczyć:
READ PARAMETERS:
Styk hamulca 2: Otwarty lub (zamknięty gdy pedał hamulca jest w spoczynku)
Przełącznik Cruise: Włączona (On/Off)
Set Cruise przysp.(+): Nie wymagana (w zależności czy włączymy czy nie)
Set Cruise zwoln.(-): Nie wymagana (w zależności czy włączymy czy nie)
Przycisk wlacz.Cruise(RCL): Odblokowany (w zależności czy włączymy czy nie)
Cruise control: Nie aktywne
Lampka cruise: Rozliczona
U mnie na postoju żadna lampka się nie zaświeciła niestety…
Kolejną sprawą jest wyłącznik hamulca u góry pedałów (taki sam jak na sprzęgle)składający się z 2 styków (4 Pinów) Piny 2 i 3 są do świateł stopu,a piny 1 i 4 do Cruise Control. (Bez tego wyłącznika nasz tempomat albo nie będzie działał,albo jeśli obejdziemy będzie stwarzał zagrożenie, ponieważ się nie wyłączy podczas hamowania).
Do pinu 1 doprowadzamy kabel ze złącza D97C,a z 4 pinu wyłącznika ciągniemy kabelek do złącza D97A najlepiej łącząc go z pomarańczowo- niebieskim kablem (koło pedałów za skrzynką bezpieczników).
Manetka ma połączenie:
Pin 1 – Pin 55 Ecu
Pin 2 – D97C (skrzynka bezpieczników nad nimi)
Pin 3 -
Pin 4 – Pin 53 Ecu
Pin 5 – Pin 56 Ecu
Pin 6 – Pin 57 Ecu
Pokaż załącznik 13582
Ostatnie połączenie to napięcie 12V z bezpiecznikiem (użyłem bezpiecznika F35 czyli wcisnąłem w niego kabelek) i pociągnąłem do złącza D97C w skrzynce.
Po Tych zabiegach jedziecie na podróż w celu sprawdzenia, jeśli wszystko ok czyli kontrolka się zaświeci to montujecie wszystko na sztywno, utrwalacie połączenia, lutując i izolując, wycinacie otwór w osłonie kierownicy, lub kupujecie pod CC no i oczywiście montujecie manetkę pod wyłącznikiem kierunkowskazów (jest na to przewidziane miejsce).
Pokaż załącznik 13583
W razie problemów lub pomocy, albo poprawek do textu pisz na gg lub e-mail.
Kilka słów na wstępie:
Można generalnie podzielić złożoność problemów wiążących się z montażem „tempomatu” na
trzy podstawowe grupy:
· Auta które maja całą potrzebna instalacje poza manetka przy kierownicy (najprostsze
co może być )
· Auta które nie maja części instalacji – nie posiadają białej kostki pod kolumną
kierowniczą ale posiadają wszystkie pozostałe połączenia.
· Auta w których „Makarony” dodatkowo wycięli kilka obwodów aby maksymalnie utrudnić
Życie tym, którzy maja zamiar założyć sobie tempomat ( niestety lub stety na taki ja
natrafiłem [FONT="]☺[/FONT].
W zależności do której grupy należy wasza Alfa możecie mieć mniej lub więcej pracy, ale i tak
tempomat powinien Wam zadziałać.
Od czego zaczynamy:
Należy w pierwszej kolejności zorientować się do której z grup należymy. Wiec zgodnie z
punktem 3 rozkręcamy dolną osłonę kolumny kierownicy i szukamy magicznej białej kostki:
Do kostki dochodzi tylko 5 przewodów. A sama kostka nie jest do niczego podłączona.
Jeżeli ja zlokalizujemy to już 99% sukcesu jest i wystarczy nabyć manetkę i podłączyć. Jeżeli
jej nie zlokalizujemy to należymy do grup w których Alfa już coś namieszała.
Co potrzebujemy:
- manetkę od Alfy 147 lub oryginalną do Stilon ewentualnie kilka przycisków ( dla tych co
maja zamiar wbudować tempomat w kierownicę lub drzwi kierowcy )
-2 – 3 m kabla (może być komputerowa skrętka – musi mieć co najmniej 5 przewodów)
-12 kostek elektrycznych lub lutownicę, cynę, taśmę izolacyjną.
-Wyłącznik hamulca 4Pin jeśli jest 2Pin
1.Odkręcamy pokrywę akumulatora i skrzynkę bezpieczników:
2. Sprawdzamy czy mamy doprowadzone kable od centralki wtrysku: kostka „A” Duża (piny od 53 do 57).
3. Gdy sprawdziliśmy czy te kabelki są, (Jeśli brak)przystępujemy do przeprowadzenia
kabla – min 4 przewody z komory silnika do kabiny pod kolumnę kierowniczą.
4. Po przeciągnięciu kabla łączymy te 4 kabelki w kostce ECU, wkładamy końcówkę kabla i blokujemy szpilką wsadzając ją w to samo miejsce. U mnie:
Kabel:
57 Pin Niebieski – „+”
56 Pin Niebiesko-biały – „-”a
55 Pin Biało brązowy – „Res”
54 Pin Jest fabryczny do złącza zwarciowego D97A
53 Pin Brązowy – „zasilanie manetki”
Złącze zwarciowe jest to po prostu złącze które zwiera kilka połączeń (coś jak złączenie kilku kabli wiążąc je na końcu), D97A znajdowało się u mnie pod małym dywanikiem na wysokości Body komputera ( i skrzynki bezpieczników) koło pedałów sprzęgła i hamulca w kabinie.
Zaś D97C znajduje się w skrzynce bezpieczników nad bezpiecznikami.
Pokaż załącznik 13581
Następnie łączymy drugie końce wg schematu kolorków do manetki (na krótko) w celach testowych.
Podłączamy auto pod FiatEcuScan i sprawdzamy czy działają przyciski powinno wyskoczyć:
READ PARAMETERS:
Styk hamulca 2: Otwarty lub (zamknięty gdy pedał hamulca jest w spoczynku)
Przełącznik Cruise: Włączona (On/Off)
Set Cruise przysp.(+): Nie wymagana (w zależności czy włączymy czy nie)
Set Cruise zwoln.(-): Nie wymagana (w zależności czy włączymy czy nie)
Przycisk wlacz.Cruise(RCL): Odblokowany (w zależności czy włączymy czy nie)
Cruise control: Nie aktywne
Lampka cruise: Rozliczona
U mnie na postoju żadna lampka się nie zaświeciła niestety…
Kolejną sprawą jest wyłącznik hamulca u góry pedałów (taki sam jak na sprzęgle)składający się z 2 styków (4 Pinów) Piny 2 i 3 są do świateł stopu,a piny 1 i 4 do Cruise Control. (Bez tego wyłącznika nasz tempomat albo nie będzie działał,albo jeśli obejdziemy będzie stwarzał zagrożenie, ponieważ się nie wyłączy podczas hamowania).
Do pinu 1 doprowadzamy kabel ze złącza D97C,a z 4 pinu wyłącznika ciągniemy kabelek do złącza D97A najlepiej łącząc go z pomarańczowo- niebieskim kablem (koło pedałów za skrzynką bezpieczników).
Manetka ma połączenie:
Pin 1 – Pin 55 Ecu
Pin 2 – D97C (skrzynka bezpieczników nad nimi)
Pin 3 -
Pin 4 – Pin 53 Ecu
Pin 5 – Pin 56 Ecu
Pin 6 – Pin 57 Ecu
Pokaż załącznik 13582
Ostatnie połączenie to napięcie 12V z bezpiecznikiem (użyłem bezpiecznika F35 czyli wcisnąłem w niego kabelek) i pociągnąłem do złącza D97C w skrzynce.
Po Tych zabiegach jedziecie na podróż w celu sprawdzenia, jeśli wszystko ok czyli kontrolka się zaświeci to montujecie wszystko na sztywno, utrwalacie połączenia, lutując i izolując, wycinacie otwór w osłonie kierownicy, lub kupujecie pod CC no i oczywiście montujecie manetkę pod wyłącznikiem kierunkowskazów (jest na to przewidziane miejsce).
Pokaż załącznik 13583
W razie problemów lub pomocy, albo poprawek do textu pisz na gg lub e-mail.