• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Naprawa kluczyka scyzoryka

• Autor wątku Autor wątku cysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cysio

Guest

Ostatnio zabrałem się za kluczyk bo raz działał raz nie. Na forum widziałem również kilka postów, więc do rzeczy. Jeżeli komuś nie dziwna lutownica i nie trzęsą mu się ręce to da sobie rade. Koszt naprawy to koszt wyłączników, które nabyłem w sklepie elektronicznym. Pokazałem panu jak to wygląda i dobrał bardzo podobny.

1. Najpierw ściągamy logo z kluczyka, np ostrym nożykiem trzeba je delikatnie wyłupać.

2. Wyciągamy baterię i odkręcamy śrubkę spod logo AR.

3. Wyciągamy najpierw blaszkę a nastepnie płytkę.

4. Poniżej widać uszkodzony wyłącznik (mikroswitch), który się rozpadł na 2 części - należy go wymienić.

5. Wylutowajuemy uszkodzony wyłącznik.
Tutaj uwaga aby nie przegrzać płytki, które jest dwustronna i łatwo można ją uszkodzić. Wyłącznik nie jest wlutowany na drugą stronę płytki lecz tylko powierzchniowo w 2 mijescach. Polecam użycie odsysarki do cyny i cienkiego grotu.

6. Nowe wyłączniki już czekają :-))

7. A tu już wyłącznik wymieniony i wlutowany.

8. Wlutowany wyłącznik okazał się bardzo podobny, jednak nie taki sam. W związku z tym musisałem przyciąć około 1mm krzyżyka (bolca) od wewnętrznej strony przycisku. teraz działa idealnie.

9. Wszystko składamy w kolejności odwrotnej i sprawdzamy jak działa.

UWAGA: Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za straty lub błędy z Waszej strony.
Podaję tylko sposób w jaki ja naprawiłem swój kluczyk.

cysio

Chciałbym dopisać punkt 2a
Niektóre kluczyki np mój 147 2002r był cały sklejony i niestety wykręcenie śrubki nie powodowało rozpołowienia kluczyka. Należy skalpelem/ostrym nożem przez wgłębienie rozciąć po całości.

Chciałem jeszcze dodać jeden szczegół techniczny - znalezienie tak cienkich przełączników może okazać się trudne, chyba, że wiecie, co to za przełączniki :) Ja znalazłem :)
Idealnie takie same (bez docinania gumek) będą przełączniki od pilota modelu Very firmy NICE :)
Możecie je zamówić jako części zamienne u wszystkich dealerów firmy NICE:
http://nice.pl/_new/?id=11
Kosztują ok. 4 zł za sztukę, ja kupiłem 4 - prewencyjnie wymieniłem też przyciski od bagażnika :)
Aha-jakby was odsyłali do producenta (ja to przeszedłem), to powiedzcie, że rozmawialiście z działem handlowym Nice i powiedzieli wam, że można zamówić u dealerów :)

Amortyzatory
Powrót