Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pati&Grzesiek
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    ŻONUSI AR 147 1,9 JTD 116 Km. 2001r.................. MOJE AR 156 SW 1,9 JTDM 187KM 2005r
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    6 d 9 h 20 m

Post ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL

Miałem przyjemność wymienić klocki w Naszej BELLI 147. Dla zainteresowanych tematem wykonałem kilka przydatnych fotek. Sama wymiana nie jest jakoś szczególnie trudna ale zawsze można podpatrzeć.
    Do wymiany klocków potrzebujemy:
    lewarek (podnośnik) by podnieść pięknotkę
    klucz do kół, klucz nasadowy 10 i 13, można użyć płaskiego oczkowego,
    kątówka by zeszlifować rant z tarczy,
    smar, ewentualnie płaski śrubokręt i młoteczek.
    Ja dodatkowo użyłem szczotki drucianej oraz farby do regeneracji zacisków i samej tarczy.

1. Zaczynamy. Blokujemy kola z przodu klinami. Luzujemy śruby w kołach i podnosimy auto. Wykręcamy śruby i zdejmujemy koło.

ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0108.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0109.jpg

2 odkręcamy śruby trzymające zacisk klocków. Znajdują się one od wewnętrznej strony klocków.

ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0110.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0111.jpg

3. Odkręcamy obie śruby z góry widoczną na zdjęciach oraz drugą, która znajduje się z dołu zacisku.

4. Zsuwamy zdecydowanie zacisk z klocków. Zabezpieczamy cały zacisk by nie wisiał na wężyku.

5. Wyjmujemy klocki. Ja tu miałem mały problem, musiałem użyć śrubokręta i młotka by wyszły z gniazd. Wpychamy tłoczek. Ja do tego celu użyłem zacisku stolarskiego i klucza typu żaba. (dokręcić zacisk stolarski jak mamy opór przekręcamy tłoczek w kierunku wskazówek zegara)

6. Szlifujemy tarczę z rantu by łatwiej nałożyć zaciski. Dodatkowo oczyściłem zacisk i pomalowałem farbą srebrną młoteczkową. Srebrna dlatego by nie rzucała się w oczy jak czerwona. W końcu to mają wszyscy podziwiać Belle a nie zaciski w kołach.

ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0113.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0112.jpg

7.zakładamy nowe klocki

ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0114.jpg

8. składamy do kupy zacisk i smarujemy otwory na śruby.

ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0115.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0116.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie0117.jpg

9. Zakładamy koło i powtarzamy czynność z drugim kołem tak samo.
    Dokręcamy koła i jazda próbna.

Cała wymiana zajęła mi ze wszystkim około 1,5 godziny.

Jeśli komuś przydadzą się opowieści dziwnej treści to będzie mi bardzo miło.
    POWODZENIA I POZDRAWIAM

2. Thanks bartstep thanked for this post
  3. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Pirat drogowy Pokaż na mapie Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 115KM 04/2001
    Czas spędzony na forum
    4 d 1 h 58 m

Domyślnie

Można użyć śruby z kilkoma nakrętkami oraz motylkiem na końcu rozmiaru tłoczka - dobry patent na kręcenie tłoczkiem przy użyciu klucza, bez obawy o uszkodzenie uszczelki.
    Uszkodzenie i wymiana uszczelek zmotywowała mnie do pomysłu.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    156 jtd 16v Q2 COMPsport
    Czas spędzony na forum
    17 h 29 m

Domyślnie

idealnym narzedziem do wkrecania tłoczków jest klucz od szlifierki kątowej

Użytkownik Rowerzysta Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice WNC
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM
    Czas spędzony na forum
    21 h 17 m

Domyślnie

Dobry patent to kupienie sobie zestawu do wciskania tłoczka a nie kombinowanie z różnymi pierdołami typu żabka czy uchwyt stolarski Bez przesady ale zestaw można kupić za 40 zł i mieć na zawsze bo ma w sobie krążki do różnych marek więc można obrobić nim parę samochodów w rodzinie a co za tym idzie i zakup może być tańszy.

7. Thanks ARdario thanked for this post
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Okolice Żywca
    Auto
    Alfa 147 1,9 16V
    Czas spędzony na forum
    13 h 32 m

Domyślnie

Wiadomo! Idealny patent to oryginalny zestaw do wkręcania tłoczków.ALE, kto z Nas nie lubi sobie pomajsterkować? No i dziś też wymieniałem klocki a z tłoczkiem poradziłem sobie w bardzo prosty sposób: śruba, jedna nakrętka i blaszka z otworem. Nie chciało mi się rozwijać spawarki bo zrobił bym swój własny "oryginalny" zestaw, wystarczyło by przyspawać nakrętkę do blaszki a na końcu śruby dospawać widełki odpowiadające otworom w tłoczku, lub tak jak kolega wyżej napisał motylka. Ale dziś zamiast tego użyłem klucza do szlifierki kontowej. A jeszcze bez ulepszenia wygląda to tak
    ALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie_0009.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie_0010.jpgALFA 147, Wymiana klocków hamulcowych TYL-zdj_cie_0011.jpg
    Mam nadzieje że komuś się przyda. Pozdrawiam
    A no i jeszcze nikt tutaj nie wspomniał. Dobrze jest wyciągnąć prowadniczki (te do których przykręcany jest zacisk) dobrze je wyczyścić i nasmarować Smarem Miedziowym, tak aby lekko chodziły.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

alfa 147 wymiana klocków

wymiana klocków alfa 147

klocki hamulcowe alfa romeo 147

wymiana klocków hamulcowych alfa 147

naprawa hamulców alfa 147

ile kosztuje wymiana klocków hamulcowych

wymiana klockow hamulcowych alfa 147

zacisk hamulcowy alfa 147

wymiana tarcz hamulcowych tył i klocków alfa 156

jak wymienić klocki hamulcowe tył

alfa 147 tarcze hamulcowe

wymiana klocków hamulcowych tyl

ile kosztują klocki hamulcowe alfa romeo

alfa romeo 147 wymiana klocków tył

alfa romeo klocki hamulcowe

blaszka z otworem na śrubę

klocki hamulcowe przód i tył alfa romeo147

alfa romeo 147 tarcze hamulcowe jak zdjąć

alfa romeo wymianan klockow tyl

wymiana klockow hamulcowych tyl

wciskanie tłoczka hamulcowego w alfie 147

montaz klockow hamulcowych alfa romeo 147

instrukcja wymiany klocków hamulcowych tył

koszt wymiany klocków

jak wymienić klocki hamulcowe w alfie 147

ile kosztuje wymiana klockow i tarcz chamulcowych w alfa 156klocki hamólcowe do alfy 147wkręcanie tłoczka alfa 147 manualwymiana tarcz hamulcowych alfa romeo 147alfa-romeo 147-wymiana klocków hamulcowychwymiana klocków hamulcowych tylnich. hamulce tylne alfa 147wymiana tarcz hamulcowych w alfa romeo 147klocki hamulcowe alfa 147 cenablaszka z otworamispecjalna śruba koła alfa 147jak wymienic klocki hamulcowe tylniewymiana klockow hamulcowych w alfa romeo 147klocki tył alfa 147 1.6 16vjak wymienić klocki hamulcowe z tyłudemontaż zacisku hamulca alfa 147alfa manual tylne klockialfa romeo wymiana klocków hamulcowychwymiana hamulców alfa 147tarcze do alfy 147 zamiennikiwymiana klocków hamulcowych ile trwajak zdemontować kolcki hamulcowe alfa romeowymiana klocka hamulca tyłalfa romeo 147 wymiana zacisku tylnegoalfa romeo 147 klocki hamulcowe nie oddajawymiana klocków hamulcowych alfa romeowymiana klocków alfa romeo 147koszt wymiany klocków hamulcowych alfa romeoile czasu zajmuje wymiana klockówklocki chamulcowe alfa romeo 147 cenajak wymienic klocki hamulcowe z tylu alfa romeo 156klocki chamulcowe do alfa romeo forumile czasu potrzeba na wymianę klocków hamólcowychalfa 147 wymiana tylnych klockówwymiana klocków hamulcowych w alfie 147 tyłtylne zaciski alfa 147

Zakładki

Uprawnienia