• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Naprawa regeneracja wysprzeglika jtd

• Autor wątku Autor wątku odzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

odzi

Nowy
Auto
156 jtd (105)
Przystępując do wymiany wysprzeglika nie jesteśmy wstanie przewidzieć czy będzie nadawał się on do regeneracji. W przypadku kiedy gumki zamocowane na tłoczku będą tylko wytarte można spróbować ,zaś kiedy na ściankach cylindra pojawiają się wżery, rysy zabieg mija się z celem
Co będzie potrzebne do regeneracji ? reperturka d1543 która można nabyć w intercars na 15 zl. Radze jednak zakupić nowy wysprzeglik na wypadek wżerów (no chyba że odpowiedzi udzieli nam wróżbita MACIEJ).
Ja zakupiłem LPR 8102 za 70 zl.

przed operacja:
1) sciagamy przykrywe bezpiecznikow
2) wypięcie środkowych bezpieczników ułatwi nam to dostęp do śrub łączących podstawę akumulatora z obudowa bezpieczników.
3) ściągamy obudowę bezpieczniki
4) obudowę bezpieczników można spiac opaskami uciskowymi z karoseria jak na fotkach nizej
5) wyjmujemy akumulator
6) odkręcamy 4 śruby od postawy akumulatora
7) postawę można spiąć opaskami uciskowymi z podszybiem jak na fotkach niżej
8) okręcamy weżyk doprowadzający płyn hamulcowy do wsyprzeglika
9) zdejmujemy pierscień simmering specjalnymi szczypcami (w castoramie sa po 6 zl)
10) wyjmujemy wysprzeglik
11) wkładamy nowy lub zregenerowany
12) i wszystko w odwrotnej kolejności

Odpowietrzanie(potrzebne 2 osoby)
1) osoba A pompujemy pedał sprzęgła aż zrobi się twardy
2) osoba A wciska pedał sprzęgła, czekając na sygnał "GO" (puść pedał) od osoby B
3) osoba B odkręca zaworek na wysprzegliku , zamykając go w momencie wylatywania z niego płynu hamulcowego
4 osoba B wysyła sygnał "GO"
5) wróć do punktu 1 jesli układ dalej zapowietrzony
6) wybierz sie na przejażdżkę

Operacje dodatkowe:
Wysmarowanie gumowej osłonki trzpienia smarem grafitowym.
Wysmarowanie smarem litowym gwintu przewodu doprowadzającego płyn hamulcowy. Ja nie mogłem go odkręcić bo się zapiekł. Następnym razem się juz nie zapiecze:)

IMG_20110717_085636.jpg
Nowy wysprzeglik LPR 8102 za 70 zl

IMG_20110717_085651.jpg
Stary wysprzeglik (tłoczek a na nim 2 gumki zużyte gumki, sprężyna, obudowa) + reperturka d1543 znajdująca się za chusteczką:)

IMG_20110717_085705.jpg
widok nowego tłoczka (LPR 8102)

IMG_20110717_085726.jpg
widok starego tłoczka (bosch)

IMG_20110717_085754.jpg
widok obudowy starego tłoczka (brak oznak zużycia na ściankach)

IMG_20110717_093830.jpg
stary tłoczek z przeciekającymi gumkami

IMG_20110717_093836.jpg
stary tłoczek z nowymi gumkami (z reperturki)

IMG_20110717_100911.jpg
widok zregenerowanego starego wysprzeglika , w lewym dolnym rogu pierscień simmering , w lewym górnym rogu smar do tłoczków za 6zl

IMG_20110717_100933.jpg
po lewej stary zregenerowany, po prawej nowy

IMG_20110717_103056.jpg
zestawienie nowego i starego

IMG_20110717_111203.jpg
miejsce operacyjne

IMG_20110717_111210.jpg
bezpieczniki

IMG_20110717_111217.jpg
obudowa akumulatora

IMG_20110717_111223.jpg
drugi rysunek miejsca operacyjnego (nie reklamuje tu kawy), do słoika wsadzony przewód doprowadzający płyn hamulcowy do wysprzeglika

IMG_20110717_112812.jpg
zamontowany nowy wysprzęglik - jeszcze bez pierścienia simmering ( dzieki opaskom uciskowym które przytrzymują mi obudowe w odpowiedniej pozycji mogę simmering założyć bez największego problemu)

Za ewentualne błedy przepraszam,na pewno poprawie ale nie dzisiaj bo teraz tak na szybko(Jak cos to Priv)

Ostatnia edycja:
Przystępując do wymiany wysprzeglika nie jesteśmy wstanie przewidzieć czy będzie nadawał się on do regeneracji. W przypadku kiedy gumki zamocowane na tłoczku będą tylko wytarte można spróbować ,zaś kiedy na ściankach cylindra pojawiają się wżery, rysy zabieg mija się z celem
Co będzie potrzebne do regeneracji ? reperturka d1543 która można nabyć w intercars na 15 zl. Radze jednak zakupić nowy wysprzeglik na wypadek wżerów (no chyba że odpowiedzi udzieli nam wróżbita MACIEJ).
Ja zakupiłem LPR 8102 za 70 zl.
....
Jaki sens ma operacja regeneracji skoro kupujemy i tak kompletny nowy wysprzęglik - nie prościej go założyc i mieć spokój?

np taki ze zawsze będzie mozna sprzedać nowy wysprzeglik jak okaże sie ze stary jeszcze sie do czegoś nadaje. Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do regeneracji, wypowiedz miała raczej na celu oszczędzenia oszczednisiom wybebeszania flaków belli 2x.

nie rozumie tego wątku... kupiłeś nowy wysprzęglik na dawce do starego, żeby go zregenerować?

Nie, kupił nowy w razie gdyby stary okazał się niezdatny do regeneracji, po zregenerowaniu starego można nowy zwrócić, jeśli zabezpieczyliśmy sobie taką możliwość. Oszczędzamy wtedy 50 zeta. Tak trudno to pojąć?

Zawsze można nie kupować nowego na wszelki wypadek a zadzwonic

Witam dzisiaj rozeznalem sie w temacie jak to wyglada ( wysprzeglik i okolice ) ale nie do konca skumalem jak zdjac go z lapy sprzegla i ogolnie jak go wyjac zeby bylo w miare prosto. Wydaje mi sie ze trzyma sie na dwoch torxach i co potem ? Czy w zestawie regeneracyjnym jest ga glowna guma ? Pewnie tak ale podpowiedz na co zwrocic uwage bo czeka mnie to w czwartek.

Witam dzisiaj rozeznalem sie w temacie jak to wyglada ( wysprzeglik i okolice ) ale nie do konca skumalem jak zdjac go z lapy sprzegla i ogolnie jak go wyjac zeby bylo w miare prosto
Patrz punkt 9)
36057-naprawa_regeneracja_wysprzeglika_jtd-11.jpg

Gdyby nie opaska uciskowa wysprzeglik by wypadł. Po założeniu pierscienia simmerig jak na zdjeciu nizej wysprzeglik nie ma prawa wypasc!!! rozumiesz??
36055-naprawa_regeneracja_wysprzeglika_jtd-bez_tytu_u.jpg

Czy w zestawie regeneracyjnym jest ga glowna guma ? Pewnie tak ale podpowiedz na co zwrocic uwage bo czeka mnie to w czwartek.

tak + 2 na tłoczek(drugie zdjecie)

Na co zwrocic uwage na śrube wkręcaną w wysprzeglik(doprowadzajaca płyn hamulcowy ). U mnie sie zapiekła i nie chciała sie ruszyc. Cola + wd40+ opalarka +noc na penetracje pomogły

Załączniki

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    63.3 KB · Wyświetleń: 6,548
  • 11.jpg
    11.jpg
    84.2 KB · Wyświetleń: 8,366
Ostatnia edycja:
Zrobione i wszystko dziala , koszt 14 zl i juz prawie 2tygodnie smiga.

Nie chcąc zakładac nowego tematu, mam takie pytanie; od paru dni cieknie z wysprzęglika płyn, nie sa to ogromne ubytki dolewac na razie nie trzeba i ile jest w stanie wytrzymac taki wysprzeglik mam trase w niedziele 220km, wytrzyma czy lepiej nie ryzykowac i poczekac do poniedziałku i wymienic ?????

tez jestem po wymianie wysprzeglika, uwazam ze "zestaw naprawczy" jest taka sprawa po kosztach, bo jesli okaze sie ze nadal cieknie, albo zacznie ciec po kilku km to rozbieranie tego znowu to... troche czasu zajmuje. nie lepiej kupic nowy i miec spokuj?

Jak chcesz mieć swiety spokój to wstaw nowy (70 zl to nie duzo:) )
Jak pisałem wczesniej, jesli po rozebraniu na sciankach wysprzeglika nie ma wrzerów to w 99% naprawa reperturka powinna wystarczyć na długi czas.

Regenerowałem właśnie wysprzęglik i nie mogę sobie poradzić z jego odpowietrzeniem ;/ Skończyłem na tym, że pedał jest w górze (chyba wyciągany na ostatnich kilku centymetrach przez sprężynę) ale chyba nie ma pełnego skoku. Odpowietrzanie przebiegało jak w instrukcji z pierwszego postu kolego odzi. Pedał w górze, pomocnik wciska pedał do podłogi, odkręcam odpowietrznik. Zakręcam jak przestaje lecieć powietrze z płynem - pomocnik puszcza pedał. I w tym momencie pedał zostaje na dole i trzeba go wyciągać ręką - po takiej operacji chodzi bez żadnego oporu w górę i w dół poruszany ręką :confused: Pompowanie nie pomaga. Czy po prostu nadal jest zapowietrzony? Mimo, że powyższą operację powtarzałem kilka razy? Co robię źle?

Układ zapowietrzony. Odpowietrzasz jakbys odpowietrzał hamulce. Tą operacje trzeba powtórzyc kilkanaście, a nie kilka razy. Pilnuj sobie stanu płynu hamulcowego w zbiorniczku podczas odpowietrzania. Jest jeszcze jedna możliwosc, że ten zregenerowany wysprzeglik gdzies przepuszcza. Lepszym rozwiązaniem był by chyba zakup nowego.

Wysprzęglik raczej jest ok, byłoby widać gdyby puszczał. Jak mam teraz przeprowadzić odpowietrzanie? Pedał w górze, pompuje kilka razy, przytrzymuję, ktoś odkręca odpowietrznik i zakręca jak zejdzie powietrze. Teraz pedał zostaje w podłodze a po wyciągnięciu ręką chodzi bez żadnego oporu. Co zrobić, żeby znów był twardy - po prostu machać nim do skutku?? Bez skojarzeń proszę :P :rolleyes:

Jak zejdzie do podłogi przy odpowietrzaniu, to zakrecasz odpowietrznik i pompujesz pedałem pare razy, nastepnie odkrecasz odpowietrznik przy ciągłym cisnieciu na pedał sprzegła i tak w kólko. Jakbys odpowietrzał hamulce. Czasami trzeba troche pomachac pedałem:)

No ja się dzisiaj namachałem ;) Dzięki za porady :shakehands:
Zrobiłem dziś przeszło 20 km i wydaje się, że operacja zakończona powodzeniem :D

wysprzeglik_czesci.jpg
Pytanie:
gumki na tłoczku mają kształt ściętego stożka - w którą stronę powinny być osadzone bo nie bardzo widzę na fotce? czy pomyłka może powodować wyciekiem? generalnie u mnie dość ciekawie wygląda tłoczek i nie wiem czemu leje - przed wymianą nie lało ale była gumka uszkodzona i nie się zastanawiam czy dobrze założyłem ...

Amortyzatory
Powrót