Przystępując do wymiany wysprzeglika nie jesteśmy wstanie przewidzieć czy będzie nadawał się on do regeneracji. W przypadku kiedy gumki zamocowane na tłoczku będą tylko wytarte można spróbować ,zaś kiedy na ściankach cylindra pojawiają się wżery, rysy zabieg mija się z celem
Co będzie potrzebne do regeneracji ? reperturka d1543 która można nabyć w intercars na 15 zl. Radze jednak zakupić nowy wysprzeglik na wypadek wżerów (no chyba że odpowiedzi udzieli nam wróżbita MACIEJ).
Ja zakupiłem LPR 8102 za 70 zl.
przed operacja:
1) sciagamy przykrywe bezpiecznikow
2) wypięcie środkowych bezpieczników ułatwi nam to dostęp do śrub łączących podstawę akumulatora z obudowa bezpieczników.
3) ściągamy obudowę bezpieczniki
4) obudowę bezpieczników można spiac opaskami uciskowymi z karoseria jak na fotkach nizej
5) wyjmujemy akumulator
6) odkręcamy 4 śruby od postawy akumulatora
7) postawę można spiąć opaskami uciskowymi z podszybiem jak na fotkach niżej
8) okręcamy weżyk doprowadzający płyn hamulcowy do wsyprzeglika
9) zdejmujemy pierscień simmering specjalnymi szczypcami (w castoramie sa po 6 zl)
10) wyjmujemy wysprzeglik
11) wkładamy nowy lub zregenerowany
12) i wszystko w odwrotnej kolejności
Odpowietrzanie(potrzebne 2 osoby)
1) osoba A pompujemy pedał sprzęgła aż zrobi się twardy
2) osoba A wciska pedał sprzęgła, czekając na sygnał "GO" (puść pedał) od osoby B
3) osoba B odkręca zaworek na wysprzegliku , zamykając go w momencie wylatywania z niego płynu hamulcowego
4 osoba B wysyła sygnał "GO"
5) wróć do punktu 1 jesli układ dalej zapowietrzony
6) wybierz sie na przejażdżkę
Operacje dodatkowe:
Wysmarowanie gumowej osłonki trzpienia smarem grafitowym.
Wysmarowanie smarem litowym gwintu przewodu doprowadzającego płyn hamulcowy. Ja nie mogłem go odkręcić bo się zapiekł. Następnym razem się juz nie zapiecze

Nowy wysprzeglik LPR 8102 za 70 zl

Stary wysprzeglik (tłoczek a na nim 2 gumki zużyte gumki, sprężyna, obudowa) + reperturka d1543 znajdująca się za chusteczką

widok nowego tłoczka (LPR 8102)

widok starego tłoczka (bosch)

widok obudowy starego tłoczka (brak oznak zużycia na ściankach)

stary tłoczek z przeciekającymi gumkami

stary tłoczek z nowymi gumkami (z reperturki)

widok zregenerowanego starego wysprzeglika , w lewym dolnym rogu pierscień simmering , w lewym górnym rogu smar do tłoczków za 6zl

po lewej stary zregenerowany, po prawej nowy

zestawienie nowego i starego

miejsce operacyjne

bezpieczniki

obudowa akumulatora

drugi rysunek miejsca operacyjnego (nie reklamuje tu kawy), do słoika wsadzony przewód doprowadzający płyn hamulcowy do wysprzeglika

zamontowany nowy wysprzęglik - jeszcze bez pierścienia simmering ( dzieki opaskom uciskowym które przytrzymują mi obudowe w odpowiedniej pozycji mogę simmering założyć bez największego problemu)
Za ewentualne błedy przepraszam,na pewno poprawie ale nie dzisiaj bo teraz tak na szybko(Jak cos to Priv)
Co będzie potrzebne do regeneracji ? reperturka d1543 która można nabyć w intercars na 15 zl. Radze jednak zakupić nowy wysprzeglik na wypadek wżerów (no chyba że odpowiedzi udzieli nam wróżbita MACIEJ).
Ja zakupiłem LPR 8102 za 70 zl.
przed operacja:
1) sciagamy przykrywe bezpiecznikow
2) wypięcie środkowych bezpieczników ułatwi nam to dostęp do śrub łączących podstawę akumulatora z obudowa bezpieczników.
3) ściągamy obudowę bezpieczniki
4) obudowę bezpieczników można spiac opaskami uciskowymi z karoseria jak na fotkach nizej
5) wyjmujemy akumulator
6) odkręcamy 4 śruby od postawy akumulatora
7) postawę można spiąć opaskami uciskowymi z podszybiem jak na fotkach niżej
8) okręcamy weżyk doprowadzający płyn hamulcowy do wsyprzeglika
9) zdejmujemy pierscień simmering specjalnymi szczypcami (w castoramie sa po 6 zl)
10) wyjmujemy wysprzeglik
11) wkładamy nowy lub zregenerowany
12) i wszystko w odwrotnej kolejności
Odpowietrzanie(potrzebne 2 osoby)
1) osoba A pompujemy pedał sprzęgła aż zrobi się twardy
2) osoba A wciska pedał sprzęgła, czekając na sygnał "GO" (puść pedał) od osoby B
3) osoba B odkręca zaworek na wysprzegliku , zamykając go w momencie wylatywania z niego płynu hamulcowego
4 osoba B wysyła sygnał "GO"
5) wróć do punktu 1 jesli układ dalej zapowietrzony
6) wybierz sie na przejażdżkę
Operacje dodatkowe:
Wysmarowanie gumowej osłonki trzpienia smarem grafitowym.
Wysmarowanie smarem litowym gwintu przewodu doprowadzającego płyn hamulcowy. Ja nie mogłem go odkręcić bo się zapiekł. Następnym razem się juz nie zapiecze

Nowy wysprzeglik LPR 8102 za 70 zl

Stary wysprzeglik (tłoczek a na nim 2 gumki zużyte gumki, sprężyna, obudowa) + reperturka d1543 znajdująca się za chusteczką

widok nowego tłoczka (LPR 8102)

widok starego tłoczka (bosch)

widok obudowy starego tłoczka (brak oznak zużycia na ściankach)

stary tłoczek z przeciekającymi gumkami

stary tłoczek z nowymi gumkami (z reperturki)

widok zregenerowanego starego wysprzeglika , w lewym dolnym rogu pierscień simmering , w lewym górnym rogu smar do tłoczków za 6zl

po lewej stary zregenerowany, po prawej nowy

zestawienie nowego i starego

miejsce operacyjne

bezpieczniki

obudowa akumulatora

drugi rysunek miejsca operacyjnego (nie reklamuje tu kawy), do słoika wsadzony przewód doprowadzający płyn hamulcowy do wysprzeglika

zamontowany nowy wysprzęglik - jeszcze bez pierścienia simmering ( dzieki opaskom uciskowym które przytrzymują mi obudowe w odpowiedniej pozycji mogę simmering założyć bez największego problemu)
Za ewentualne błedy przepraszam,na pewno poprawie ale nie dzisiaj bo teraz tak na szybko(Jak cos to Priv)
Ostatnia edycja: