Ostatnio przerabiałem wymianę wahacza górnego wiec napiszę mały manual
Tu są fajne fotki :
http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_w...lacement.shtml
1 Odkręcamy swożeń wahacza
2 wybijamy go młotkiem - u mnie poszedł po 2 uderzeniu
4 Odkręcamy śrubę w wahaczu dolnym tak jak widać na foto nr2 z linku i wybijamy ja
5 Odkręcamy śrubę od łącznika stabilizatora i wypinamy go Foto nr3
6 Odkręcamy 4 śruby trzymające poduszkę amortyzatora i łapę od wahacza górnego Foto7
7 opuszczamy cały amortyzator ze sprężyna , łapą od wahacza i poduszkami w dol
8 przekręcamy w prawo tak aby wyjąć z niego poprzeczna śrubę
9 Wymieniamy wahacza
10 Z powrotem przekręcamy łapę wahacza w jej stare położenie tak aby śruby trafiły w 4 otwory w kielichu
11 Podciągamy cały zespół amortyzatora wraz ze spręzyną itp do góry
12 Z powrotem wkręcamy śubę poprzeczna w dolnym wahaczu
W ogóle nie wyciągamy tej łapy tak jak to widać na foto 8 i 9
Foto mojego starego wahacza górnego - rok temu na swożniu pekła ta gumka i wypłukało z niego cały smar mimo tego nie czuć na nim żadnego luzu
Po wymianie pukanie w prawym przednim kole pozostało na poprzecznych nierównościach ( nadlany asfalt itp )
PS
Przy odkręcaniu łącznika stabilizatora należy liczyć się z tym że łącznik ulegnie uszkodzeniu
U mnie zerwały się w środku swożnia imbusy do kontrowania Dlatego dobrze jest mieć jeden w zanadrzu![]()
dam1an_90 thanked for this post
Juz Wiem, jestem po wymianie i teraz mogę wam doradzić w paru kwestiach:
1- przy wymianie wahaczy górnych nie trzeba rozkręcać amortyzatora tak jak ja to robiłem (namęczyłem sie kore....ko) lecz wystarczy odkręcić najpierw te dwie śruby które trzymają ta blachę,która jest mocowana z amortyzatorem i cala reszta. Fota nr.6 pociągnąć cały amortyzator ze sprężyna i cala reszta w dół, po czym odkręcić 2 kolejne śruby od kielicha fota nr. 7 i śmiało można wyciągać cały kielich z wahaczem.
Pozdrawiam wino-w2

Polecam też link do http://forum.alfa156.net/forum/forum...TID=45177&PN=1

JAK WYMIENIĆ AMORTYZATOR/SPRĘŻYNY przedniego zawieszenia AR156
Witam,
ostatnimi czasy wymieniałem w swojej AR156 1.9 jtd sprężyny z amortyzatorami - oczywiście w domowym garażu, bez pomocy. Pomyślałem że przyda się kilka uwag dla chcących to zrobić samemu.
Ważne - kup WD40 i lej gdzie się da - po śrubach, trzpieniach które rozkręcamy!
Należy wyciągnąć całą kolumnę amortyzatora, żeby to zrobić:
1. odkręcamy koło
2. wykręcamy tarczę hamulcową z metalową osłoną pod tarczą ( tarczę z przykręconym przewodem płynu hamulcowego odkładamy na bok o ile przewód h. pozwala)
3. odkręcamy śrubę spajającą widełki amortyzatora z wahaczem dolnym
4. odkręcamy śrubę trzymającą amortyzator w widełkach.
5. wybijamy trzpień wahacza dolnego z bloku piasty (najlepiej to zrobić ściągaczem, o ile go nie mamy, to podpieramy stabilnie trzpień z nie do końca odkręconą nakrętką na metalowym słupku i bijemy młotkiem przez pobijak w blok piasty zaraz tuż przy trzpieniu wahacza). Warto opukiwać młotkiem blok piasty wokół trzpienia wahacza(na wypadek zapieczenia - lejemy też WD40 i czekamy ok 15min)
6. Wybijamy trzpień wahacza górnego z podpory, która schodzi na dół do bloku piasty.
7. Odkręcamy dwie nakrętki trzymające amortyzator pod maską. Amortyzator powinien być ruchomy, co da nam możliwość wyciągnięcia go z widełek amortyzatora przy bloku piasty.
8. Wyciągamy amortyzator z widełek - warto rozgiąć lekko mocowanie widełek przy amortyzatorze - jednocześnie lejemy WD40.
9. Wyciągamy kolumnę amortyzatora - oraz widełki.
10. mamy kolumnę amortyzatora na zewnątrz - teraz jedziemy do warsztatu który zmieni nam sprężynę na nowy amortyzator, lub budujemy sami ściągacz.
11. wszystko składamy w odwrotnej kolejności do rozbierania.
Najgorsze są zapieczone trzpienie wahaczy, na tym może zejść kilka godzin.
Powodzenia.

komplikujecie!
kup wachacze i nowe sruby (uzywki bo nowe sa drogie)
zdejmij nadkole, odkrec wachacz, i teraz sruby nie wyjmiesz bo haczą o sprezyne.
wyjmij ja tyle ile mozesz, przetnij, wyjmij reszte,wyjmij wachacz,
włóż nowy włóż robe z drugiej strony (odwrotnie do poprzedniej) poskrecaj załóż nadkole.
roboty 20 minut
ja tak w 156 zrobiłem i działało
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki