Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!
Użytkownik Romeo

Juz Wiem, jestem po wymianie i teraz mogę wam doradzić w paru kwestiach:
1- przy wymianie wahaczy górnych nie trzeba rozkręcać amortyzatora tak jak ja to robiłem (namęczyłem sie kore....ko) lecz wystarczy odkręcić najpierw te dwie śruby które trzymają ta blachę,która jest mocowana z amortyzatorem i cala reszta. Fota nr.6 pociągnąć cały amortyzator ze sprężyna i cala reszta w dół, po czym odkręcić 2 kolejne śruby od kielicha fota nr. 7 i śmiało można wyciągać cały kielich z wahaczem.
Pozdrawiam wino-w2
Użytkownik Embrion
Użytkownik Embrion

JAK WYMIENIĆ AMORTYZATOR/SPRĘŻYNY przedniego zawieszenia AR156
Witam,
ostatnimi czasy wymieniałem w swojej AR156 1.9 jtd sprężyny z amortyzatorami - oczywiście w domowym garażu, bez pomocy. Pomyślałem że przyda się kilka uwag dla chcących to zrobić samemu.
Ważne - kup WD40 i lej gdzie się da - po śrubach, trzpieniach które rozkręcamy!
Należy wyciągnąć całą kolumnę amortyzatora, żeby to zrobić:
1. odkręcamy koło
2. wykręcamy tarczę hamulcową z metalową osłoną pod tarczą ( tarczę z przykręconym przewodem płynu hamulcowego odkładamy na bok o ile przewód h. pozwala)
3. odkręcamy śrubę spajającą widełki amortyzatora z wahaczem dolnym
4. odkręcamy śrubę trzymającą amortyzator w widełkach.
5. wybijamy trzpień wahacza dolnego z bloku piasty (najlepiej to zrobić ściągaczem, o ile go nie mamy, to podpieramy stabilnie trzpień z nie do końca odkręconą nakrętką na metalowym słupku i bijemy młotkiem przez pobijak w blok piasty zaraz tuż przy trzpieniu wahacza). Warto opukiwać młotkiem blok piasty wokół trzpienia wahacza(na wypadek zapieczenia - lejemy też WD40 i czekamy ok 15min)
6. Wybijamy trzpień wahacza górnego z podpory, która schodzi na dół do bloku piasty.
7. Odkręcamy dwie nakrętki trzymające amortyzator pod maską. Amortyzator powinien być ruchomy, co da nam możliwość wyciągnięcia go z widełek amortyzatora przy bloku piasty.
8. Wyciągamy amortyzator z widełek - warto rozgiąć lekko mocowanie widełek przy amortyzatorze - jednocześnie lejemy WD40.
9. Wyciągamy kolumnę amortyzatora - oraz widełki.
10. mamy kolumnę amortyzatora na zewnątrz - teraz jedziemy do warsztatu który zmieni nam sprężynę na nowy amortyzator, lub budujemy sami ściągacz.
11. wszystko składamy w odwrotnej kolejności do rozbierania.
Najgorsze są zapieczone trzpienie wahaczy, na tym może zejść kilka godzin.
Powodzenia.
Użytkownik Ogier

komplikujecie!
kup wachacze i nowe sruby (uzywki bo nowe sa drogie)
zdejmij nadkole, odkrec wachacz, i teraz sruby nie wyjmiesz bo haczą o sprezyne.
wyjmij ja tyle ile mozesz, przetnij, wyjmij reszte,wyjmij wachacz,
włóż nowy włóż robe z drugiej strony (odwrotnie do poprzedniej) poskrecaj załóż nadkole.
roboty 20 minut
ja tak w 156 zrobiłem i działało
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
wymiana wahacza alfa 156
, wymiana wahaczy alfa 156
, wahacze alfa 156, wymiana wahacza górnego alfa 156, wymiana wahacza alfa 166, 156wymiana wahaczy gornych, wymiana wachacza górnego alfa romeo 156, wahacz alfa romeo 156, wymiana wahaczy alfa 147, alfa romeo 156 wachacze, wymiana wahacza alfa romeo, alfa 156 wymiana wahacza dolnego, wahacze alfa romeo 156, wahacz górny alfa 156, jak wymienić górne wachacze alfa 156, wymiana wachacza alfa156, koszt wymiany wahaczy alfa 146, alfa 156 wymiana wahacza górnego, wahacz alfa 156, wymiana gornych wahaczy alfa 147, górne wahacze alfa 156 , jak wymienić wachacz alfa 156, alfa gorny wahacz wymiana, wahacz vemapol alfa 156, wymiana gornych wachaczy alfa romeo 156Tagi dla tego tematu
Uprawnienia