Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!

Użytkownik Romeo Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 15 h 57 m

Domyślnie [Alfa 156] Wymiana wahacza gornego

Ostatnio przerabiałem wymianę wahacza górnego wiec napiszę mały manual

Tu są fajne fotki :

http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_w...lacement.shtml

1 Odkręcamy swożeń wahacza
    2 wybijamy go młotkiem - u mnie poszedł po 2 uderzeniu
    4 Odkręcamy śrubę w wahaczu dolnym tak jak widać na foto nr2 z linku i wybijamy ja
    5 Odkręcamy śrubę od łącznika stabilizatora i wypinamy go Foto nr3
    6 Odkręcamy 4 śruby trzymające poduszkę amortyzatora i łapę od wahacza górnego Foto7
    7 opuszczamy cały amortyzator ze sprężyna , łapą od wahacza i poduszkami w dol
    8 przekręcamy w prawo tak aby wyjąć z niego poprzeczna śrubę
    9 Wymieniamy wahacza
    10 Z powrotem przekręcamy łapę wahacza w jej stare położenie tak aby śruby trafiły w 4 otwory w kielichu
    11 Podciągamy cały zespół amortyzatora wraz ze spręzyną itp do góry
    12 Z powrotem wkręcamy śubę poprzeczna w dolnym wahaczu

W ogóle nie wyciągamy tej łapy tak jak to widać na foto 8 i 9

Foto mojego starego wahacza górnego - rok temu na swożniu pekła ta gumka i wypłukało z niego cały smar mimo tego nie czuć na nim żadnego luzu
    Po wymianie pukanie w prawym przednim kole pozostało na poprzecznych nierównościach ( nadlany asfalt itp )

PS
    Przy odkręcaniu łącznika stabilizatora należy liczyć się z tym że łącznik ulegnie uszkodzeniu
    U mnie zerwały się w środku swożnia imbusy do kontrowania Dlatego dobrze jest mieć jeden w zanadrzu
    Załączone adresy Załączone adresy

How To... Change Upper Front Wishbone on an Alfa 147/156/GT
    http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_wishbone_replacement.shtml

Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

wino-w2
    Gość

Domyślnie

Juz Wiem, jestem po wymianie i teraz mogę wam doradzić w paru kwestiach:
    1- przy wymianie wahaczy górnych nie trzeba rozkręcać amortyzatora tak jak ja to robiłem (namęczyłem sie kore....ko) lecz wystarczy odkręcić najpierw te dwie śruby które trzymają ta blachę,która jest mocowana z amortyzatorem i cala reszta. Fota nr.6 pociągnąć cały amortyzator ze sprężyna i cala reszta w dół, po czym odkręcić 2 kolejne śruby od kielicha fota nr. 7 i śmiało można wyciągać cały kielich z wahaczem.
    Pozdrawiam wino-w2

Użytkownik Embrion Avatar MACZOK
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Auto
    147 2.0 SELESPEED
    Czas spędzony na forum
    45 m

Domyślnie

Polecam też link do http://forum.alfa156.net/forum/forum...TID=45177&PN=1
    Załączone adresy Załączone adresy

Alfa Romeo forum: Pat & Jon’s suspension write-up
    http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=45177&PN=1

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

JAK WYMIENIĆ AMORTYZATOR/SPRĘŻYNY przedniego zawieszenia AR156

Witam,
    ostatnimi czasy wymieniałem w swojej AR156 1.9 jtd sprężyny z amortyzatorami - oczywiście w domowym garażu, bez pomocy. Pomyślałem że przyda się kilka uwag dla chcących to zrobić samemu.

Ważne - kup WD40 i lej gdzie się da - po śrubach, trzpieniach które rozkręcamy!

Należy wyciągnąć całą kolumnę amortyzatora, żeby to zrobić:
    1. odkręcamy koło
    2. wykręcamy tarczę hamulcową z metalową osłoną pod tarczą ( tarczę z przykręconym przewodem płynu hamulcowego odkładamy na bok o ile przewód h. pozwala)
    3. odkręcamy śrubę spajającą widełki amortyzatora z wahaczem dolnym
    4. odkręcamy śrubę trzymającą amortyzator w widełkach.
    5. wybijamy trzpień wahacza dolnego z bloku piasty (najlepiej to zrobić ściągaczem, o ile go nie mamy, to podpieramy stabilnie trzpień z nie do końca odkręconą nakrętką na metalowym słupku i bijemy młotkiem przez pobijak w blok piasty zaraz tuż przy trzpieniu wahacza). Warto opukiwać młotkiem blok piasty wokół trzpienia wahacza(na wypadek zapieczenia - lejemy też WD40 i czekamy ok 15min)
    6. Wybijamy trzpień wahacza górnego z podpory, która schodzi na dół do bloku piasty.
    7. Odkręcamy dwie nakrętki trzymające amortyzator pod maską. Amortyzator powinien być ruchomy, co da nam możliwość wyciągnięcia go z widełek amortyzatora przy bloku piasty.
    8. Wyciągamy amortyzator z widełek - warto rozgiąć lekko mocowanie widełek przy amortyzatorze - jednocześnie lejemy WD40.
    9. Wyciągamy kolumnę amortyzatora - oraz widełki.

10. mamy kolumnę amortyzatora na zewnątrz - teraz jedziemy do warsztatu który zmieni nam sprężynę na nowy amortyzator, lub budujemy sami ściągacz.

11. wszystko składamy w odwrotnej kolejności do rozbierania.

Najgorsze są zapieczone trzpienie wahaczy, na tym może zejść kilka godzin.

Powodzenia.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Z NIENACKA
    Auto
    Była 156 2.0, 166 3.0
    Czas spędzony na forum
    4 h 3 m

Domyślnie

komplikujecie!
    kup wachacze i nowe sruby (uzywki bo nowe sa drogie)

zdejmij nadkole, odkrec wachacz, i teraz sruby nie wyjmiesz bo haczą o sprezyne.

wyjmij ja tyle ile mozesz, przetnij, wyjmij reszte,wyjmij wachacz,
    włóż nowy włóż robe z drugiej strony (odwrotnie do poprzedniej) poskrecaj załóż nadkole.

roboty 20 minut

ja tak w 156 zrobiłem i działało

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

wymiana wahacza alfa 156

wymiana wahaczy alfa 156

wahacze alfa 156wymiana wahacza górnego alfa 156wymiana wahacza alfa 166156wymiana wahaczy gornychwymiana wachacza górnego alfa romeo 156wahacz alfa romeo 156wymiana wahaczy alfa 147alfa romeo 156 wachaczewymiana wahacza alfa romeoalfa 156 wymiana wahacza dolnegowahacze alfa romeo 156wahacz górny alfa 156jak wymienić górne wachacze alfa 156wymiana wachacza alfa156koszt wymiany wahaczy alfa 146alfa 156 wymiana wahacza górnegowahacz alfa 156wymiana gornych wahaczy alfa 147górne wahacze alfa 156 jak wymienić wachacz alfa 156alfa gorny wahacz wymianawahacz vemapol alfa 156wymiana gornych wachaczy alfa romeo 156

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia