Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!

Qki
    Qki jest nieaktywny
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamosc, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD M-Jet 20V
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    45 d 27 m

Domyślnie Wymiana filtra oleju - 2.4 JTD 20V

Witam!

Szukałem sposobów na wymianę filtra oleju w moim silniku i w końcu znalazłem. Bez wykręcania katalizatorów, wydechów, bez wyciągania silnika .

Pacjent:

Dla tych którzy może dziwią się jak można zakładać temat z takim "prostym" problemem zapraszam do zapoznania się gdzie jest filtr oleju w tym silniku:

Widok z góry:

Bliżej:

Bliżej:

Widok z dołu:

Bliżej:

Uwierzcie mi że jest miejsce włożyć kawałek zgrabnej damskiej dłoni w takiej opcji.

Niemniej, żeby też weszła męska (chociaż kawałek) musimy wykręcić osłonkę która zasłania katalizator i wtedy mamy już tyle miejsca:

Żeby teraz dobrać się do filtra, potrzebujemy jakiś równie zgrabny klucz, po moich poszukiwaniach najodpowiedniejszy wydał się ten:

Koszt: 40 zł

Tenże klucz, zakładamy w poniższy sposób:

Klucz jest na ramię 3/8", jeżeli ktoś posiada małą grzechotkę na taki rozmiar może ją wykorzystać jako napęd - ale warunek musi być naprawdę ciasna w swojej budowie, nie za długa nie za krótka. Dla całej reszty - jak i dla mnie - do napędu posłuży śruba rozmiar 19 dołączona do zestawu z kluczem i klucz płaski 19, całość powinna wyglądać następująco:

Jeżeli mamy już tak założone dysponujemy około 30-45* polem manewru, pierwszy obrót klucza będzie co prawda raptem jako takim zaciśnięciem się ramion na filtrze, drugi obrót porządnym zakleszczeniem, ale za trzecim razem już trzeba użyć trochę siły i filtr powinien puścić.

Tą gąsienicą zaznaczyłem ile miejsca do kręcenia mamy .

Także teraz sprawa już prosta. Jak filtr puścił, zdejmujemy nasz trójramienny klucz, wkładamy rekę jak się da i wykręcamy palcami filtr.

Dalsza zmiana oleju to już banał. Oczywiście przed wykręceniem filtra powinniśmy wykręcić korek z miski olejowej imbusem, spuścić go, wykręcić filtr, poczekać aż wszystko ścieknie. Zakręcić z powrotem korek z najlepiej nową podkładką, posmarować uszczelkę nowego filtra olejem, oczyścić jego mocowanie w silniku, wkręcić nowy filtr dokręcając go RĘKĄ (nie kluczem), zalać nowy olej - ok. 5.5l ale trzeba sprawdzać naocznie miarką, włączyć silnik na chwile, sprawdzić poziom i dolać ewentualnie. Przykręcić osłonę katalizatora, osłonę silnika od dołu i koniec!

PS. Jak komuś pomogłem to może mi w ramach podziękowania podesłać korek na rurkę klimy który jest perfidnie owinięty taśmą .

Pozdrawiam!

Qki

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 45 m

Domyślnie

wszystko ładnie pięknie, ale to nie jest dedykowany filtr do 20V... Być może pasuje, ale oryginał, czy nawet nowsze zamienniki są "krótkie" i nie widać ich z takiej perspektywy
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE
    Czas spędzony na forum
    6 d 33 m

Domyślnie

dokładnie, u mnie w v16 po zamontowaniu "zamiennika" okazało się że jest dłuższy i nie da sie po prostu zamontować oslony pod filtr oleju.

Qki
    Qki jest nieaktywny
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamosc, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD M-Jet 20V
    Czas spędzony na forum
    45 d 27 m

Domyślnie

Filtr ma wymiary takie jak oryginał, po prostu na zdjęciach już jest trochę wykręcony.
    Oryginalnie szedł chyba filtron, w katalogu ma takie wymiary jak MANNy które używam.

Niemniej, jakiej długości filtr by nie był (czy schowany całkiem czy wystający bardziej) sposób i klucz się nada.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    [GTV 3.0 1998] . . . . [156 2,4 JTD SW 2005]
    Czas spędzony na forum
    1 d 21 h 43 m

Domyślnie

Wymiana tego filtra to masakra. W ASO Fiata w Jeleniej Górze fachowcy odkręcili kawałek wydechu (kolektor), przy okazji przednia część od kolektora spadła i wygięła porządnie plecionkę, na szczęście łącznik wytrzymał. Na fakturze mam za zdjęcie i założenie kolektora policzone. Dodatkowo połamali mi nakładkę na lewym progu (mam sportpacka) bo podnieśli auto łapiąc podnośnikiem za plastik! Ale to nie temat na opinię o serwisie, chociaż dziwią fakty takie jak patrzenie się mechanika na mnie jak na przygłupa gdy podczas luźnej rozmowy wspominam o czujniku deszczu, widocznym zresztą doskonale przez szybę przy lusterku którego alfa panie nie ma

Następna wymiana była już w nieautoryzowanym serwisie, trwała z 1,5h razem z filtrami pyłkowymi, wszyscy mechanicy podchodzili patrzeć, ale udało się bez demontażu wydechu. Auto jeździło na podnośniku góra - dół - góra - dół...

Użytkownik Embrion
    Auto
    lancia lybra
    Czas spędzony na forum
    40 m

Domyślnie

U mnie w 2.4 jtd (lybra) tez był ogromny problem z filtrem.Tak jak kolega wcześniej pisał, miejsca nie ma w ogóle na jakikolwiek ruch.Kląłem na makaronów ile wlezie.Patent wymyślony w 2 min. okazał sie bardzo skuteczny: potrzebujemy standardowego klucza do świec( z przelotem w środku) kawałek łańcucha rowerowego, który "przewlekamy" przez niego, ściskamy kluczem hydraulicznym, który niejako jest ramieniem siły-przy odrobinie kombinacji uda się odkręcić filtr.Ostatecznym rozwiązaniem jest przebicie śrubokręta przez filtrChoć i z tym różnie bywa.

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 45 m

Domyślnie

A jak usuwacie full oleju, który wyleje się pod filtr?
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    AR 166 2,4jtd
    Czas spędzony na forum
    6 h 25 m

Domyślnie

Ja od 3 lat używam filtry z oznaczeniem OP545 FILTRON. Jest on węższy i dłuższy przez co łatwiejszy do włażenia do auta. Nie ma problemu z wymianą (5min max). Skok gwintu i średnica uszczelki jest taka sama jak w oryginale.

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 45 m

Domyślnie

Coś chyba musi być na rzeczy jeśli chodzi o układ smarowania, skoro do multijetów Filtron zaleca krótszy filtr oleju o numerze OP 537/1.

Cytat Napisał chyrus Zobacz post
    [h=1]Nie ma problemu z wymianą (5min max)
    Co potwierdza, że nigdy nie widziałeś 20V.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

alfa 2.4 20v olej

dostęp filtra oleju lybra 2.0

jtdm termostat

Wymiana oleju Alfa 147 jtd

gdzie filtr oleju 156

gdzie filtr oleju w alfie 147 jtd

156 2.4 20v wymiana filtra olejualfa romeo 156 2.4 jtd 20vklucz do filtra oleju zakładanieile oleju wchodzi 2.4 20vdane wymiana filtrawymiana oleju 2 4 jtd 20v 156miska olejowa alfa 156 2.4 forumalfa 147 czujnik oleju położenieile oleju potrzeba do zalania alfy 156 2 4 jtddane techniczne alfa romeo 156 2.4 jtd 20vfiltr oleju alfa romeo 156 2.4 jtdbudowa klucza do filtru oleju2.4 jtd 20v budowaalfa Romeo 156 2.4 jtd filtr oleju

Zakładki

Uprawnienia