Przedstawię wam jak łatwo niewielkim kosztem nakładem pracy można zmienić podświetlenie w naszych Bellach. Operacja ta nie jest ciężka i skomplikowana lecz jest czasochłonna i wszystko trzeba robić dokładnie. Będą do tego nam potrzebne:
- zwykła lutownica oporowa z jak najcieńszym grotem (ja kupiłem na bazarze za 10zł i dobrze się spisała)
- diody LED, do podświetlenia zegarów T5 12V 9szt, do podświetlenia wszystkich przełączników diody PLCC2 około 70szt, zwykłe diody 3mm 3V 4szt
- trochę cienkiej cyny
- taśma izolacyjna
- narzędzia
- chęci i browarek
Wszystko kosztowało mnie około 40zł diody PLCC2 z allegro 100szt 10zł, wszystkie inne diody 18zł, lutownica 10zł + browarki
Zaczynamy od demontażu zegarów, ICSa i wszystkich paneli z przełącznikami.
Najpierw zegary, musimy obniżyć i wyciągnąć kierownicę, odkręcić imbusem 2 zaznaczone śruby:
pociągnąć zegary do siebie, odłączamy 3 wtyczki z tyłu, trzeba się z tym trochę nasiłować, bo ciężko włożyć tam rękę, następnie przesuwamy zegary w lewo i wyciągamy.
Żeby wyjąć panele otwierania szyb wyciągamy gumowe wkładki, odkręcamy 2 śruby i odłączamy wtyczki.
Włącznik świateł podważamy płaskim śrubokrętem
odłączamy wtyczki i wyciągamy, tak samo postępujemy z przełącznikiem szyberdachu.
Żeby wyjąć ICS ściągamy osłonę skrzyni biegów i odkręcamy plastiki i cienkim śrubokrętem wciskamy zabezpieczenia z boku ICSa, wyciągamy go do przodu i odłączamy wszystkie wtyczki. Jak mamy już wszystko wyjęte możemy zabrać się za rozkręcanie.
Ja zacząłem od przełączników szyb. Odkręcamy wszystkie śruby i zostaje nam płytka z przełącznikami. W zaznaczonym miejscu podważamy płaskim śrubokrętem, także od wewnętrznej strony i już mamy dojście do diody.
Teraz trzeba je odlutować i w to miejsce wlutować nowe diody (Ja przykładałem najpierw grot z jednej strony, jak cyna się roztopiła podważałem diodę grotem, a później przykładałem z drugiej strony i dioda odpadała)
Oznaczenie K na płytce obok diód to jest napięcie dodatnie, należy pamiętać o odpowiednim przylutowaniu diód, chodzi mi tutaj o polaryzację, ponieważ każda dioda ma katodę i anodę, w moich anodą był bok ze ściętym rogiem. Wymieniamy też 2 diody 3mm na płytce.
Przełącznik od lusterek rozkładamy podobnie, mamy w nim 2 zwykłe diody LED i takie można wstawić,
ja rozkruszyłem te diody i do nóżek, które zostały przylutowałem diody SMD.
W przełączniku od świateł diody przylutowujemy tak jak na zdjęciu w innym wypadku nie będą świecić wszystkie.
Wyciągamy przełącznik od regulacji oświetlenia, rozkładamy go
mamy tutaj do wymiany 2 diody jedna zwykła 3mm i jedna bardzo mała zielona ja w jej miejsce wstawiłem diodę SMD
Żeby zmienić podświetlenie w zegarach nie wystarczy zmienić samych diód, trzeba zetrzeć zieloną farbę, którą są pokryte od spodu tarcze. Zabieramy się za rozkładanie zegarów, odkręcamy zaznaczone śrubki
ściągamy plastikową osłonę i dalej odkręcamy śrubki, odłączamy taśmę wyświetlacza, zdejmujemy płytkę, schodzi z lekkim oporem
dalej odkręcamy śrubki.
Teraz płytkę można odłożyć na bok. Odkręcamy śrubki dookoła osłony, rozkładamy ją i mamy liczniku na wierzchu. Wyciągamy je i rozkładamy.
Ściągamy wskazówki, tylko trzeba robić to ostrożnie ja ściągnąłem je obcinaczkami
odwracamy licznik, cienkim śrubokrętem wypychamy kołeczek ustalający i pierścień
teraz możemy już zdjąć tarczę i tak postępujemy ze wszystkimi licznikami. Teraz należy zetrzeć drobnym papierem ściernym zieloną farbę ze spodu.
Jest to czasochłonne i trzeba to robić dokładnie.
Składamy wszystko i w miejsce żarówek wkładamy zakupione diody T5, także pamiętając o polaryzacji.
Tarcze przed i po:
Rozbieramy panel od Klimy, odkręcamy śrubki i wyciągamy płytkę i w taki sam sposób wymieniamy diody.
Zdejmujemy przedni panel ICSa, odkręcamy wszystko od panelu i na płytce zmieniamy diody.
Teraz został nam wszystko poskładać i zamontować w samochodzie.
A oto efekt:
Nie ma żadnego problemu z regulacją jasności podświetlenia, wszystko działa jak powinno.
Mam nadzieję, że mój poradnik się komuś przyda.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki