Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Zrób to sam - Czyli instrukcja serwisowa pisana przez naszych użytkowników. W tym dziale przeczytasz m.in. jak wymienić termostat, filtry, żarówki, tarcze i klocki hamulcowe, a nawet sprzęgło czy pasek rozrządu.
UWAGA!!
W tym dziale publikujemy opisy napraw, przydatne dane techniczne itp. Nie komentujemy i nie zadajemy pytań!

Użytkownik Romeo Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 00r
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    10 d 21 h 43 m

Domyślnie [166] regeneracja ramienia wycieraczki

Siema,

Od pewnego czasu strasznie mnie irytowało lewę ramie wycieraczki czyli moje od kierowcy mianowicie ten przegub już był luźny i za każdą zmiana kierunku dość mocna strzelała co mnie niesamowicie denerwowało tak więc postanowiłem ja naprawić a do tego zaczęła rdzewieć. ( nowa na allegro 230zł bez jaj)

Tak więc po kolei:

Najpierw trzeba ściągnąć ramie i jak już ściągniemy i zdemontujemy wycieraczkę widzimy cos takiego

[166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0235.jpg[166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0236.jpg

Jest to zanitowane więc z drugiej strony trzeba zeszlifować nit i wybić ten trzpień trzymający wszystko do kupy. Jak już wybijecie ukazuje się miedziana tulejka która jest już po prostu zużyta ( nadmierny luz w stosunku do średnicy trzpienia) Tez się jej trzeba pozbyć.

[166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0237.jpg[166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0238.jpg[166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0240.jpgteraz dziurę rozwierciłem na wiertło 10 i i taka też dopasowałem śrubę. śrube przeciąłem i w środku wywierciłem dziure o ile dobrze pamiętam na6 mm średnicy tak żeby wszedł ciasno trzpień. Później na płasko dociołem do grubości wycieraczki . Jak widać na zdjęciach ta miedziana tulejka wychodziła na brzegi otworu więc zamiast tego dałem dwie cieńkie podkładki dzięki czemu uzuskałem dużą sztywność. [166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0244.jpg[166] regeneracja ramienia wycieraczki-zdj_cie0245.jpgWbiłem trzpień zaspawałem i wyszlfowałem następnie wszystko wypiaskowałem i pomalowałem na czarno efekt ? super jak nowa i juz mi nic nie strzela i zaczęło lepiej zbierać wodę z szyby
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 17-01-2012 o 08:47

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)