[147] Naprawa klamki schowka.

Winius

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 - 1.6 TS 105 KM '2003 Distinctive'
Witam.
Czytałem, czytałem o tym temacie i w końcu dopadła i mnie ta zmora :). Kolega fkkamil już poruszał ten wątek niestety u mnie problem był bardziej złożony. Klameczka już od początku była luźna, ale bagatelizowałem ten problem chwilowo lecz na polskich drogach śrubka odkręciła się szybciej niż chciałem i srebrny element spadł podczas jazdy. To była połowa tragedii. Ponieważ musiałem jeszcze po zdarzeniu trochę pojeździć Alfiątkiem śruba która pozostała w zamku pod wpływem drgań wpadła do środka komory zamka przez otwór montażowy wykorzystywany zapewne do skręcania podczas produkcji :mad: (zdołałem jednak wcześniej uwiecznić na zdjęciu obraz zaraz po odpadnięciu).
Mój sposób naprawy przedstawiam poniżej. Jest to też sposób na dokręcenie luźnej klameczki lecz pozostaje problem "utrafienia" z wierceniem o czym szczegóły poniżej.

Do naprawy potrzebne będą:
- wiertarka lub wkrętarka;
- wiertło - średnica zależna od posiadanego wkrętaka - zaznaczam, że udało mi się znaleźć w swoich zasobach stary wkrętak krzyżakowy o średnicy 3mm i takież wiertło użyłem;
- klucz płaski lub oczkowy 10;
- torx 25;
- pinceta;
- śruba M4x10 i podkładka sprężysta M4 (mam nadzieję że dzięki temu już problem odkręcania się śrubki zniknie).

Teraz opis przeplatany zdjęciami dla pomocy:

P1000703.jpg

tak właśnie wyglądała klapa schowka zaraz po odpadnięciu srebrnej ozdobnej klamki (na zdjęciu strzałką pokazana śruba która przytrzymuje ten element - kilka minut potem wsunęła się do środka i wpadła do komory zamka klapy schowka);

Aby zdemontować klapę schowka należy:

odkręcić trzy nakrętki zabezpieczające element maskujący tapicerki - klucz płaski lub oczkowy 10

P1000704.jpg

następnie należy odkręcić sześć śrub mocujących klapę schowka do konstrukcji ramy całego kokpitu - torx 25

P1000705.jpg

kolejny krok to należy zdemontować ostrożnie dwa elementy przytrzymujące klapę schowka od wewnątrz (mocowanie w miejscu oznaczonym czerwonymi strzałkami) oraz wypiąć kable z 3 przelotek przymocowanych do dolnej częśći klapy schowka (miejsca oznaczone czerwonymi kółkami)

P1000708.jpg

następnie należy wywiercić otwór "na wylot" od czoła klapy poprzez przelot w którym znajdowała się śruba mocująca - średnica ta powinna być jak najmniejsza aby nie był widoczny otworek od środka schowka (względy estetyczne) tak więc dobrze pożyczyć od kogoś na chwilę cienki wkrętak montażowy
efekty wiercenia widoczne na zdjęciu - naprawdę tego potem nie widać

P1000709.jpg

teraz potrzebne będą mocne nerwy i trochę czasu aby się pobawić w utrafienie nową śrubą mocującą na swoje miejsce, w tym celu odginamy maksymalnie w górę element klamki właściwej i podkładamy podpórkę aby nam nie "zamykała się" podczas montażu - do tego celu należy użyć kawałka plastiku lub drewna aby nie uszkodzić zewnętrznej powierzchni schowka oraz klamki, następnie nakładamy srebrny element ozdobny klamki i za pomocą pincety wkładamy od spodu śrubę M4x10 wraz z podkładką sprężystą M4 (dłuższa śruba nie wejdzie a krótsza nie sięgnie gwintu klamki) - na zdjęciu jest zrobiony mały fotomontaż bo akurat miałem zajęte ręce razem z pomagającym mi ojcem i nie miał kto cyknąć fotki ale to tak mniej więcej wygląda :)

P1000710.jpg

czynność tą wykonujemy nie w pozycji leżącej klapy schowka bo jak się domyślacie śrubka po prostu wpadnie do środka komory zamka przez wspomniany na początku otwór montażowy :) (polecam robić to w dwie osoby), najlepiej jak klapa jest w pozycji pionowej, po umieszczeniu śruby na swoim miejscu wyciągamy podpórkę zabezpieczającą i od wewnętrznej strony klapy schowka przez wykonany otwór montażowy skręcamy całość dość mocno ale z wyczuciem oby nie przekręcić gwintu.

Ten sposób może być skuteczny do dokręcenia luźnej klamki ale pozostaje problem "utrafienia" z otworem przez który będziemy dokręcać śrubę klamki - oryginalnie jest tam śruba z łbem imbusowym - rozmiar 3, ale mnie się nie udało takiej dostać i musiałem założyć z nacięciem krzyżowym.

P.S. Jeśli ktoś chce odzyskać śrubę która wpadła do wewnątrz komory zamka między dwie warstwy klapy schowka nie polecam próby rozdzielenia tych warstw (szarobiałej i czarnej) ponieważ są one klejone.

Powodzenia w ewentualnych naprawach :)

Pozdrawiam Patryk

Amortyzatory
Powrót