[156] Montaż halogenów

• Autor wątku Autor wątku mbmario
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mbmario

Guest
Montaż zaczynamy od zakupu:
- halogenów
halogeny muszą posiadać uchwyty w kształcie litery U. Dodatko żarówki H1 w zależności od upodobania - u mnie OSRAM Cool Blue (kolor jaśniejszy od żółtego).

- włącznika
trzeba kupić cały plastikowy element znajdujący się koło ręcznego, w którym jest również regulacja lusterek, demontowalny od strony tylnej kanapy przez podważenie płaskim śrubokrętem. Koszt ok. 40 zł

- przekaźnika
5 pin, 20 A niestandardowy jak to piszą lecz taki, w którym trzy nóżki są obok siebie (te od cewki). Ja kupiłem na allegro za 7 zł. Można zdemontować wcześniej schowek i sprawdzić brązowy przekaźnik od świateł mijania. To będzie taki sam.

- przewód(linka, nie drut), złączki

MONTAŻ:

u mnie w wersji po 02.99 (zmiana w tym miesiącu, różnice na poniższych zdjęciach) był pociągnięty przewód z wtyczką na końcu zwisający lużno w okolicy przedniego reflektora od strony kierowcy. Przewód w czarnym peszlu, przewody czarny (-) i niebieski (+). Mam nadzieje, że takowy odnajdziecie. Na schemacie jest to wtyk D50. OBciąć wtyk, zamontować jakąś złączkę, do której trzeba podpiąć dwa nowe przewody idące do obu haloegów (jakaś kostka prądowa dobrze zaizolowana np.) Przewody najlepiej pociągnąć w plastikowym peszlu.

Zdjąć przednie zasłonki plastikowe w zderzaku (dwie śruby na górze i ciągnąć). Ja ściągałem osłonę silnika, aby mieć lepsze dojście od spodu. Końcówki przewodów montowane do halogenów zakończyłem małymi konektorami żeńskimi, wcisnąłem w gniazdo halogenu i zalałem klejem na gorąco. Niestety nie miałem możliwości zdobycia oryginalnych złączy. Szukajcie - może znajdziecie.

W plastikowych osłonach wyciąłem otwory według kreski (wyżłobienia), na głębokość około 3 mm jeśli dobrze pamiętam. Halogeny zamontowałem na metalowe zaczepy i śruby po 4 na halogen. Na to osłonki z nowymi otworami.

Zdemontować schowek według poniższego schematu. W górnej części będzie biała centralka odpowiadająca za podawanie sygnału do przekaźnika halogenów. 4 kostki z jednym przekaźnikiem (3 bez) będą po prawej stronie na wysokości tej centralki. Zielone gniazdo na bezpiecznik - B13. Ja dałem 10A ale nie sprawdziłem czy trzeba bo po 02.99 niby nie trzeba. W czarne gniazdo wsadzamy bezpiecznik. U mnie były 4 gniazda: zielone - na bezpiecznik, brązowe juz z przekaźnikiem (od świateł mijania) i dwa wolne czarne. Jeden z nich taki sam jak ten brązowy obok jest właśnie od halogenów.

U mnie to wszystko wystarczyło aby halogeny zaświeciły. Kontrolka w obrotomierzu (zielona) jest oryginalnie. Przewody od włącznika do centralki również. Światła postojowe muszą być zapalone aby halogeny zadziałały.

Na wszystkie pytania odpowiem w miare wolnego czasu.

Oto pomocne materiały:

Amortyzatory
Powrót