[166] Wymiana nagrzewnicy

Majkel

Administrator ds. społecznych
Członek ekipy
Auto
Ducati Hypermotard 796
W tym temacie postram się w skrócie pokazać jak wygląda wymiana nagrzewnicy w Alfie Romeo 166. Praca nad jej wymianą szła tak szybko, że nie porobiłem dużo zdjęć. Jednak najważniejsze rzeczy zostały ujęte.

1. Najlepiej (i chyba najłatwiej) jest wymieniać nagrzewnicę od strony silnika. Trudno jest cokolwiek zepsuć. Przy próbie demontażu od środka łatwo by było uszkodzic elementy plastikowe konsoli.

2. Zaczynamy od demontażu plastiku na podszybiu. Jest to dość łatwa czynność jednak wycieraczki będą nam w tym przeszkadzać. Należy je zdemontować. Uważajcie podczas ich wyciągania bo siedzą bardzo mocno.

3. Następny punkt to demontaż osłony bezpieczników oraz wyjęcie filtra przeciwpyłowego.

4. Listwę z bezpiecznikami należy odkręcić żeby nam nie przeszkadzała. Nie trzeba jej rozłączać. Ja odłaczyłem akumulator podczas całej operacji, aby uniknąć jakiegokolwiek zwarcia.

5. Będziemy zmuszeni wyjąć materiałową wygłuszę. To bardzo ułatwi pracę.

6. Najpierw jednak demontujemy mechanizm wycieraczek (2 śruby), a następnie, niestety, rozkręcamy przewody od klimatyzacji. Nie da się tego uniknąć.

7. Po demontażu skraplacza mamy taki obraz. Napomnę tylko, że podczas wyciągania skraplaczanie trzeba demontować kolektora ssącego. Jedynie zostały odkręcone od niego podzespoły(kominek, króćce), aby łatwiej wyciągało się skraplacz.

8. Odłączamy następnie przewody od nagrzewnicy – zaznaczcie sobie który jest na górze a który na dole aby nie pomylić. Potem odkręcamy plastik osłaniający nagrzewnicę. zdjęcie

9. Po wykonanych czynnościach mamy już widoczną nagrzewnicę.

Moja nagrzewnica miała mikropęknięcie w miejscach plastikowych. W związku z tym, że kanał pod nagrzewnicą jest plastikowy łączony powoduje to że woda która wycieka z nagrzewnicy dostaje się miedzy tą szczelinę łączenia i następnie wlatuje do kabiny.
Nagrzewnicę swoją kupywałem na allegro od użytkownika damyk64
email: SERWISCHLODNIC@WP.PL .
Koszt nowej nagrzewnicy to 100zł.

jakie są najczęstsze przyczyny usterek w nagrzewnicach wodnych????

Wcale ne trzeba rozszczelniać klimy

Po wyjęciu tego derko-firewall'a jest wystarczająco dużo miejsca żeby wysunąć skraplacz bez rozpinania przewodów klimatyzacji.

Załączniki

• IMG_20110219_164727.jpg
    IMG_20110219_164727.jpg
    124.9 KB · Wyświetleń: 10,997
  • IMG_20110219_164718.jpg
    IMG_20110219_164718.jpg
    100.6 KB · Wyświetleń: 9,030
Spróbuję rowinąć tą instrukcję poprzez moje zdjęcie i zapytanie oraz mam nadzieje uzyskaną odpowiedź. Jestem na Etapie wymiany nagrzewnicy. U mnie tak jak u kilku innych użytkowników poziom płynu był na stałym poziomie ponizej minimum, a za boczkiem od strony pasażera znalałem krople płynu. Właśnie zdjąłem osłonę podszybia, zdemontowałem wycieraczki i chciałbym aby wszytko obeszło się bez rozszczelaniania klimy tak jak u FATASSO.
Rozumiem że przez pojęcia: derko-firewall (u FATASSO) i matariałowa wygłuszka (w pkt 5. u MAJKEL) mamy na mysli to samo czyli wygrodzenie silnika i podszybia zaznaczone u mnie na zdjęciu. Moje pytanie brzmi jak najsprytniej to zdemontowac. Nie wiem jak w waszch wersjach ale u mnie do tego elemenu przymocowanych jest wiele różnych rzeczy (filtr paliwa, komputer, itd). Czy należy damontować te wszystkie urządzenia i częsci? Ile śrób trzyma to wygrodznie i gdzie one są?
wygrodzenie.jpg

to się nazywa "parownik" a nie skraplacz ot taka mała poprawka ;P kurcze też mnie to chyba czeka bo śmierdzi mi w kabinie płynem z chłodnicy jak auto sie mocniej zagrzeje...

Potwierdzam możliwość wymiany nagrzewnicy bez rozszczelniania klimatyzacji w AR166 2,4 jtd 20V
Konieczny jest wtedy demontaż wygrodzenia pomiędzy silnikiem i podszybiem, ale nie jest to aż tak duży problem jak mogłoby sie wydawać. Oprócz śrub trzymających samo wygrodzenie musimy jeszcze:
1. Odkręcić 2 górne śruby trzymające stalaż na którym jest komputer + wyjąć wtyczki komputera.
2. Po lewej stronie jest jeszcze nakrętka trzymająca ten sam stelaż na którym wisi komputer (też do odkręcenia)
3. Po prawej stronie są przewody zasilające z akumulatora (1 śruba)
4. poniżej tych przewodów jest maskownica kabli i rurek od układu chlodzenia, które biegną do samej nagrzewnicy (odkręcamy 2 górne śruby)

Ponadto przy odkręcaniu samego skraplacza od klimy z prawej strony opłaca się odkręcić 2 śruby mocujące go do szkieletu (oczywiście sam szkielet też odkręcamy) ułatwi to wyjęcie skraplacza.
Z lewej strone natomiast gdzie dostęp do tych śrub jest bardzo trudny radzę odkręcić sam szkielet (3 śruby "10-tki" z czego 2 mocują też obudowę wentylatora). Nie trzeba odkręcać ostatniej 4-tej śruby na samym dole!
Przy montażu dobrze jest odkręić 3 srubę mocującą obudowę wentylatora (po lewej stronie obudowy) wtedy wszytko ładnie wchodzi na swoje miejsce.

PICT0007.jpg

a ja chciał bym dodać do tematu dobrą rade..
np.. podczas jazdy daleko od domu.. zobaczymy ze mamy mokro pod nogami albo od strony pasażera..
czyli wiadomo rozszczelniła się nagrzewnica..
wystarczy poluzować korek od zbiorniczka wyrównawczego
przez co zmniejszymy ciśnienie wody w układzie...(które przy spokojnej jeździe nie wypływa na chłodzenie silnika)
i wyciek będzie mniejszy..
patent sprawdzony na własnym przykładzie...
przy zakręconym korku.. bardzo mocno kapie.. bardzo mocno!
przy poluzowanym korku... wyciek praktycznie zanika ..

Postanowiłem zrobić jedną szczegółową instrukcję wymiany nagrzewnicy. Pokazałem wszystkie kroki jakie trzeba wykonać aby wymienić nagrzewnicę bez rozpinania przewodów klimatyzacji. Jest to możliwe też z silnikami V6 i na takim właśnie przykładzie bazowałem.

Czas potrzebny na wymianę nagrzewnicy to 6-7h dla niewprawionego.

Załączniki

Amortyzatory
Powrót