[145/146] Naprawa przednich lamp

• Autor wątku Autor wątku lukaszzarzynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszzarzynski

Guest
wiec nasza naprawe zaczynamy w nastepujacy sposób.
Wykrecasz lampy i jak juz masz je na wierzchu to wyciagasz zarowki. aby zdjac szklo musisz zdjac 5 metalowych klem z obudowy, nastepnie nozem objezdzasz klosz by pozbyc sie nieznosnego silikonu ktorego w fabryce nie oszczedzali, rob to delikatnie dokladnie i powoli by klosz ci nie pekl. jak juz klosz delikatnie zacznie sie ruszac zdejmij go podwazajac go np plaskim srubokretem. jak juz nie masz klosza to wyciagnij tem kawalek srebrnego plastiku z dolu lampy. nastepnie na dole lustra masz zatrzask od dolnego mocowania lustra( silniczek el reg swiatel) jesli masz to samo co ja i zakladasz ze masz dwa gorne zatrzaski zniszczone to wyciagasz lustro. nastepnie rozkladasz wszystko na czynniki pierwsze.

naprawa:
materialy:
gwintowany pret sr 6mm ok 0.5 m
4 nakretki na ten pret
jakis dobry klej
stalowa lub miedziana rurka sr ok 7-8 mm

jak to zrobic:
jak juz masz rozlozony reflerktor to musisz znalezc plastikowy okragly bialy lepek ktory byl bezposrednio przy lustrze i sklejasz go z pretem, miejsce laczenia zaklepujesz rurka. w miejscy gdzie byl przegub regulacji(obudowa lampy od str silnika) wtapiasz w plastik nakretke w ktora nastepnie wkrecasz gwintowany pret. oczywiscie wczesniej z obudowy usuwasz stary precik regulacji pozostawialac tylko dziurke po nim. jak juz masz tem pret z kulka przytwierdzony do lustra pozostaje tylko go wkrecic we wczesniej wtopiona nakretke i poza nakretka zrobic oczko czy cos w tym stylu co ulatwi ci regulacje. w przypadku drugiego uchwytu lustra robisz dokladnie tak samo
w razie pytan pytac, chetnie odpowiem!! pozdrawiam!!

Ten sposób na 100% sprawdza sie w 145/146 a czy w innych modelach to nie jestem pewny. mam nadzieje ze pomoglem i byc moze ten artykul stanie sie dla kogos inspiracja i wymysli prostszy sposób naprawy!! pozdrawiam

cos pokrewnego...
duzo osob narzeka na zbyt nisko swiecace swiatla mijania...
mialem taki problem z lewym reflektorem, prway byl ok

u mnie regulacja reczna nic nie dawala bylo na maksa wysoko, wiec wzialem sprawy w swoje rece :wink:

1. reczna regulacje ustawilem mniej wiecej neutralnie (zeby byla mozliwosc korekty)
2. wykrecilem reflektor
3. zdemontowalem silniczek sterujacy wiazka swiatla(trzeba nim przekrecic i podwazyc srubokretem zeby wyskoczyl z zaczepu odblasku)
4. wykrecilem na ok 1cm srubke ktora wchodzi do zaczepu odblasku (im wiecej wykrecisz tym wiazka swiatla bedzie wyzej, u mnie juz wiecej nie mozna bylo)
5. wlozylem silniczek na miejsce
6. zamontowalem reflektor i sprawdzilem jak swieci, okazalo sie ze jest jeszcze troche za nisko, wiec wlozylem pod dwie dolne sruby mocujace reflektor podkladki (grubosci ok 2mm), no i gitara
7. skrecilem wszystko jak trzeba :D 40min roboty

reflektor swieci na takim samym poziomie jak prawy, nie oslepia bo sprawdzalem... jakby co to pozostaje jeszcze regulacja (dol/gora) reczna
zabieg prosty, trzeba tylko uwazac jak sie wklada silniczek, w miare mozliwosci zrobic to delikatnie zeby nie zerwac zaczepow odblasku, ja popsikalem glowke sruby wd40 dla poslizgu :D

To i ja wrzuce alternatywny sposób na naprawę połamanych zaczepów w reflektorach 145/6. Pomysł jak i zdjęcia pochodzą z zagranicznego forum.

005399521-big.jpg

193.jpg

194.jpg

195.jpg

006080183-big.jpg

196.jpg

197.jpg

198.jpg

006080412-big.jpg

199.jpg

200.jpg

201.jpg

Hej, pytanie pomocnicze :)
Skoro zdejmujemy szkło, to czym je później przykleić ?
Dwu-składnikowy poxipol sie sprawdzi?
Czarny silikon silnikowy do 300'c?

Postaram się napisać właśną instrukcję, ale nie obiecuje.
Wzorowałem się na tym: http://przeklej.org/file/R3csSe/Fixing.Broken.Headlight.Reflector.Adjusters.pdf (z forum.alfa145.com)
Jednak zamiast tego białego zastosowałem grubą pleksi. No i nie dorabiałem mocowania na śrubkach, tylko użyłem śrubki z większą główką (dzięki czemu to białe nie spada).

Problem tego druciku rozwiązałem klejem epoksydowym.
attachment.php

Amortyzatory
Powrót