Witam , w dzisiejszym odcinku z serii ' A.Słodowy ' rozbierzemy i wyczyścimy elektrozawór VGT sterujący zmienną geometrią turbosprężarki - tak zwany overboost , made in Pierburg . Występuje we wszystkich silnikach FIAT JTD od CF3 wzwyż.
Technika ta jest stosowana z powodzeniem przez użytkowników Fiata Stilo , gdzie z powodu niefortunnego umieszczenia dochodzi do usterek overboostu.
Objawy często towarzyszące usterce owego urządzenia:
- 'dziury' występujące przy przyspieszaniu ( ciężko chodzący tłoczek ) , czasem wraz z problemami z płynnym przyspieszaniem zapala się kontrolka MIL (malfunction indicator light) - tzw. 'check engine' i może zarejestrować błąd czujnika wspomagania turbosprężarki (usterka nietrwała) , a także czasami przeładowanie\niedoładowanie ;
- totalne zamulenie auta, występuje w przypadku całkowitej awarii elektrozaworu VGT , wtedy geometria turbosprężarki nie jest przestawiana , zapali się kontrolka MIL i zarejestruje błąd czujnika wspomagania turbosprężarki i przy próbie gwałtownego przyspieszenia zaistnieję także błąd 'niedoładowanie' ;
JEDNA UWAGA !!! : zanim postanowimy rozebrać overboosta , bezwzględnie należy najpierw sprawdzić wężyki podciśnieniowe z niego wychodzące , czy nie są dziurawe lub luźne na mocowaniach - przez co mogą mocno zakłócać prawidłową pracę overboostu .
Na zdjęciach podałem pomocne info :
Wszelkie prawa zastrzeżone przez sedici\bastardJTD
Pozdrawiam wielbicieli najlepszego diesla na świecie - fiatowskiego JTD\JTDm![]()
Ostatnio edytowane przez sedici ; 21-05-2010 o 16:16
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Zamiast WD40 lepiej użyć spayu silikonowego, bo WD40 reaguje z gumą
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
WD40 poprostu nie jest smarem (co wiele osób myli) a "penetratorem" i po kilku dniach powoduje efekt odwrotny do smarowania.
Producent WD40 posiada też środki smarne (którym WD40 nie jest!).
Alfa Romeo 147 1.9 JTD-M 16V
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V Q-System

witam,
Dzisiaj czyściłem właśnie ten zawór. Trochę inny niż ten tu na zdjęciach. Zamiast okrągłej gąbki miał kwadratowe siateczki, a pod membraną jakiś pierścień również z siatką.
Ale do rzeczy. Czy kaptur tej czerwonej membrany powinien wejść do środka tej szarej plastikowej części? Czy raczej kołnierz membrany powinien być spłaszczony i przyciśnięty tą częścią?

Nie, musi wejść cały do środka. Troszkę jet zabawy ale powinien wejść. Cierpliwości.
Swoją drogą dzięki wielkie dla autora tematu - wyczyściłem wszystko i zawór pracuje jak należy - silnik odzyskał moc.

Cała membrana ma wejść do środka.
należy pamiętać że są dwa "rodzaje" overboosterów, i niestety ten przedstawiony jest rozbieralny, ale no ja mam, cały zgrzany plastikowo i nie ma szans na rozebranie

Tak, też zrobiłemDziękuje za pomoc.

this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki