[156] Rozrusznik 1.8 TS

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
1 Odkręcamy akumulator - kluczyk 10
2 Odkręcamy przepływke i weże doprowadzające powietrze
3 Odkręcamy przepustnice i odłączamy od niej kostki - trzyma sie na 4 torxach gwiazdkach
Po tych operacjach dopiero mamy jako taki dostep do srub rozrusznika
Do odkręcenia śrub potrzebny nam będzie kluczyk 13

Najpierw proponuje odkręcić śrubę oznaczona jako nr 2 i wypiąc uchwyt podtrzymujący przewodu chłodnicze Dzięki temu zrobi się nam więcej miejsca
Śruby nr 3 nie widać na zdjęciu Trzeba ja wymacać palcami

4 Po odkręceniu trzech śrub rozrusznik powinien nam luźno wypaść z gniazda
5 Przekręcamy go tak żeby śruby trzymające przewody były u góry
6 Odkręcamy przewody + kluczyk 13 i przewód sterujący od stacyjki kluczyk 10

Widok przewodów od dołu samochodu

Wyciągamy rozrusznik przez otwór który widać na wcześniejszych zdjęciach

Gdy mamy już rozrusznik w reku Do jego rozkręcenia potrzebny nam będzie torx gwiazdka 3 śruby Kluczyk nasadowy 7 na 2 śruby i dobry śrubokręt krzyżakowy Wszystko rozkręcamy i dokładnie czyścimy Proponuje sprawdzić stan szczotek i tulejki
Jeśli wszystko jest ok smarujemy smarem i składamy :)
Proponuje przeczyścić wszystkie styki papierkiem

U mnie prawdopodobnie był do wymiany bendix bo rozrusznik zgrzytał w momencie puszczania kluczyka w stacyjce - chyba zbyt wolno się cofał
Bendix to koszt 120 zl :shock: :shock:

Numer rozrusznika ( w 1.6 i 1.8 TS sa te same )
Bosch
0 001 107 066

Po czyszczeniu i wymianie rozrusznik bardzo się wyciszył i dużo ładniej kręci

tez miałem problem z zbyt pozno cofajacym sie bendixem co objawialo sie "gwizdaniem" rozrusznika po zwolnieniu kluczyka... Jest na to rada , bez inwestowania w nowy bendix .. w bendixie jest sprwnzynka odpowiedzialna wlascie za szybkie odbijanie go , z czasem ta sprzenzynka poprostu ulega zmeczeniu i trzeba ja poprostu trosze naciągną aby byla dluzsza okolo 3-4mm .. Ja zastosowalem taka metode i musze przyznac ze jezdze juz 9 miesiecy i rozrusznik hula jak nowy....

Przepraszam za odgrzewanie, ale jakim smarem najlepiej posmarować przed złożeniem rozrusznika?

koledzy, czy w starszych TS'ach 16v jest tak samo zamontowany rozrusznik? Bo w mojej 155 ostatnio straszne odgłosy wydaje przy kręceniu i ewidentnie nie odbija zaraz po odpaleniu i chcę go rozkręcić i ewentualnie dać do regeneracji, ale nie wiem, czy też go wyjmę w taki sposób jak opisany w 156. Z góry dzięki za info!

Amortyzatory
Powrót