Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1
  1. #1
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Dołączył
    01 2007
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    156 GTA Q2, 159 TBI, 147 FL Ti, Lancia Phedra FL, 147 2,0 3D, 147 1,6 FL 5d LPG i 159 SW 1,9
    Postów
    6,806

    Domyślnie Ciężko chodzący lewarek, brak luzu 147/156/GT i nie tylko.

    W tym temacie postaram się pomóc osobom, mającym problem z ciężko chodzącym i nie wracającym na luz lewarkiem zmiany biegów. Problem dotyczy głównie skrzyń 5 biegowych w TS'ach ale nie tylko. Patent z tulejką zapiekającą się występuje w kilku innych modelach AR.

    Ludzie często wymieniają linki biegów lub mechanizm mocujący lewarek a to zazwyczaj nie daje efektów. Oczywiście czasem są też winne linki ale można to zdiagnozować w bardzo prosty sposób.

    Odpinamy linki przy skrzyni i sprawdzamy czy poruszają się łatwo w pancerzu i czy po tej operacji lewarek porusza się swobodnie w każdym kierunku.

    Odpięcie linki to ściśnięcie dwóch plastikowych klinów, które oznaczyłem strzałkami czerwonymi i podważenie jej lub pociągnięcie do góry. Teoretycznie można je odpiąć bez demontażu akumulatora ale lepiej jednak go wyjąć. Dla komfortu pracy można też zdemontować podstawę akumulatora ale niech każdy zrobi wedle uznania.

    Jeśli wszystko chodzi luźno to wiadomo, że linki są ok. Wtedy chwytamy za przegub kulowy, do którego mocuje się linkę z niebieskim zakończeniem (na zdjęciu w żółtym kółku). Zazwyczaj ciężko jest to poruszyć w rękach. To oznacza, że trzeba tę tulejkę rozebrać i wyczyścić.

    W tym celu musimy wyjąć linki z mechanizmu przy skrzyni. Trzymają je kliny metalowe, oznaczone niebieskimi strzałkami. Jako, że zazwyczaj mocno siedzą na swoim miejscu, można je potraktować jakimś środkiem penetrującym i delikatnie stuknąć młotkiem. Potem wysuwamy je do góry, podważając na przemian z obu stron, masywnym śrubokrętem lub metalową łyżką do demontażu kołków tapicerskich.

    Po odpięciu całkowitym linek, odkręcamy podstawę tulejki i winowajcę mamy na wierzchu. Kolejne zdjęcia pokazują, co jest powodem zapiekania się tego mechanizmu. Tulejka jest aluminiowa i utlenia się pod plastikowymi podkładkami/prowadnicami, tym samym blokując ruchomy trzpień. Samo czyszczenie elementu ruchomego pomoże na krótko. Smarowanie też nie ma sensu ponieważ aluminium dalej będzie puchło i znów po jakimś czasie ściśnie prowadnice.

    Należy więc ostrożnie wybić te dwie tulejki/prowadnice (najlepiej kluczem nasadowym bo śrubokręt płaski je uszkodzi), wyczyścić wnętrze tulei głównej (ja to zawsze robiłem papierem 120-180 naklejonym na końcówkę wkrętarki) oraz plastikowe elementy.
    Przed ich montażem trzeba posmarować miejsce styku, żeby aluminium nie zaczęło się szybko utleniać na nowo. Element z przegubem kulowym powinien po ponowny złożeniu ruszać się swobodnie.

    Sam przegub kulowy trzeba oczyścić z rdzy i sprawdzić też jego osadzenie w linkach. Tam czasem pozostaje rdza i wówczas ciężko jest zamontować linki ponownie. Nie czyścimy przegubu zbyt mocno, żeby nie zmniejszyć jego średnicy bo wówczas linka będzie się nam sama wypinać z niego. Ja go tylko lekko posmarowałem pastą miedzianą, żeby nie korodował zbytnio i żeby się też nie wyślizgnął.

    Jeśli ktoś ma więcej pytań to proszę pisać na PW.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20181206_164921aaaaaa.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	98.5 KB
ID:	252727   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20181206_164950.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	81.5 KB
ID:	252728   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20180904_211848_vHDR_On.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	95.7 KB
ID:	252722   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20180904_211944_vHDR_On.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	61.0 KB
ID:	252723   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20180904_212930_vHDR_On.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	63.4 KB
ID:	252724  

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20180904_213631_vHDR_On.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	108.9 KB
ID:	252725   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P_20180904_214221_vHDR_On.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	70.9 KB
ID:	252726  
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 08-12-2018 o 20:25

Podobne wątki

  1. Biegi, lewarek nie ustawia sie na srodku w pozycji luzu.
    Utworzone przez phantom_warrior w dziale 147
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 22-05-2015, 09:26
  2. Ciężko chodzący pedał sprzęgła
    Utworzone przez kubex w dziale 147
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 27-02-2015, 20:27
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 29-09-2014, 18:48
  4. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11-07-2014, 17:58
  5. Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 20-03-2013, 16:39

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory