[AR156] Montaz rozporki

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Rozpórka oryginalna Alfa Romeo na kielichy przód ( czyli gorna ) koszt w ASO około 500zl

Instalacja jest bardzo prosta
Odkręcamy 4 nakrętki od poduszek amortyzatorów na kielichach ( po 2 na każdej stronie )
Nasadzamy ja na wystające śruby Tu trzeba będzie użyć troszkę siły gdyż śruby ustawione są pod katem / \ wiec na samym początku rozpórka wchodzi z oporem Gdy już ja nasadzimy pasuje jak ulał Dokręcamy pożądnie za pomocą klucza z nasadka i po robocie

Uwaga nasadka musi być cienko ścienna inaczej nie wejdzie w otwór rozporki

Po jakimś czasie gdy sie ułoży można spróbować ją dokręcić

Osobiście montowałem ja na uniesionym przodzie jednak to w żaden sposób nie wpływa na położenie kielichów i śrub mocujących wiec można to wykonać bez unoszenia przodu

Co do efektu jaki dala rozporka to jest on raczej nie zauważalny przy normalnej jeżdzie po mieście Być może jej wpływ jest bardziej wyczuwalny przy cięższych silnikach i bardziej agresywnej jeżdzie

223609380qs1.jpg

Rozporka rozkręcana na kielichy przód ( czyli górna )

Najtaniej maja chyba w tym sklepie 195.21
http://sklep.tuning.pl/produkt.php?p_id=10753&t_id=68&d_id=62882

Instalacja jest niemal identyczna z tym ze wykonujemy ja na uniesionym przodzie
Odkręcamy 4 nakrętki od poduszek amortyzatorów na kielichach ( po 2 na każdej stronie )
Nasadzamy ja na wystające śruby uprzednio odrobinę skrecając srubą rzymska Delikatne skręcenie oszczędzi nam drobnej przepychanki z nią gdyż śruby wystające z kielichów ustawione są pod katem / \
Gdy już ja nasadzimy ręką rozkręcamy śrubę rzymska aż poczujemy opór
Nakrętki dokręcamy porządnie za pomocą klucza z nasadka i po robocie

Opuszczamy auto

Wrażenia :
voivod
Samochód stał się w moim odczuciu bardziej zwarty. Wyczuwalnie lepiej jeździ w zakrętach. Odczucia te są warte założenia rozpórki

1120441432fc.jpg

Rozporka regulowana OMP

d9aed3925dfc343a.jpg

Rozpórka górna to tylko półśrodek. Koniecznie trzeba założyć tez rozpórkę dolną. Zespół rozpórek dopiero daje cytowany efekt.

Amortyzatory
Powrót