Szef
Nowy
Ostatnio przerabiałem wymianę wahacza górnego wiec napiszę mały manual
Tu są fajne fotki :
http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_wishbone_replacement.shtml
1 Odkręcamy swożeń wahacza
2 wybijamy go młotkiem - u mnie poszedł po 2 uderzeniu
4 Odkręcamy śrubę w wahaczu dolnym tak jak widać na foto nr2 z linku i wybijamy ja
5 Odkręcamy śrubę od łącznika stabilizatora i wypinamy go Foto nr3
6 Odkręcamy 4 śruby trzymające poduszkę amortyzatora i łapę od wahacza górnego Foto7
7 opuszczamy cały amortyzator ze sprężyna , łapą od wahacza i poduszkami w dol
8 przekręcamy w prawo tak aby wyjąć z niego poprzeczna śrubę
9 Wymieniamy wahacza
10 Z powrotem przekręcamy łapę wahacza w jej stare położenie tak aby śruby trafiły w 4 otwory w kielichu
11 Podciągamy cały zespół amortyzatora wraz ze spręzyną itp do góry
12 Z powrotem wkręcamy śubę poprzeczna w dolnym wahaczu
W ogóle nie wyciągamy tej łapy tak jak to widać na foto 8 i 9
Foto mojego starego wahacza górnego - rok temu na swożniu pekła ta gumka i wypłukało z niego cały smar mimo tego nie czuć na nim żadnego luzu
Po wymianie pukanie w prawym przednim kole pozostało na poprzecznych nierównościach ( nadlany asfalt itp )
PS
Przy odkręcaniu łącznika stabilizatora należy liczyć się z tym że łącznik ulegnie uszkodzeniu
U mnie zerwały się w środku swożnia imbusy do kontrowania Dlatego dobrze jest mieć jeden w zanadrzu
Tu są fajne fotki :
http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_wishbone_replacement.shtml
1 Odkręcamy swożeń wahacza
2 wybijamy go młotkiem - u mnie poszedł po 2 uderzeniu
4 Odkręcamy śrubę w wahaczu dolnym tak jak widać na foto nr2 z linku i wybijamy ja
5 Odkręcamy śrubę od łącznika stabilizatora i wypinamy go Foto nr3
6 Odkręcamy 4 śruby trzymające poduszkę amortyzatora i łapę od wahacza górnego Foto7
7 opuszczamy cały amortyzator ze sprężyna , łapą od wahacza i poduszkami w dol
8 przekręcamy w prawo tak aby wyjąć z niego poprzeczna śrubę
9 Wymieniamy wahacza
10 Z powrotem przekręcamy łapę wahacza w jej stare położenie tak aby śruby trafiły w 4 otwory w kielichu
11 Podciągamy cały zespół amortyzatora wraz ze spręzyną itp do góry
12 Z powrotem wkręcamy śubę poprzeczna w dolnym wahaczu
W ogóle nie wyciągamy tej łapy tak jak to widać na foto 8 i 9
Foto mojego starego wahacza górnego - rok temu na swożniu pekła ta gumka i wypłukało z niego cały smar mimo tego nie czuć na nim żadnego luzu
Po wymianie pukanie w prawym przednim kole pozostało na poprzecznych nierównościach ( nadlany asfalt itp )
PS
Przy odkręcaniu łącznika stabilizatora należy liczyć się z tym że łącznik ulegnie uszkodzeniu
U mnie zerwały się w środku swożnia imbusy do kontrowania Dlatego dobrze jest mieć jeden w zanadrzu