• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Renowacja kierownicy i gałki domowym sposobem za grosze

• Autor wątku Autor wątku Autopol2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Autopol2009

Guest
Witam. Chciałem zaprezentować jak za kwotę około 25 zł odnowiłem kierownicę i gałkę zmiany biegów. Na początek kilka zdjęć jak wyglądały te elementy przed zabiegiemDSC07930.jpgDSC07972.jpgDSC07974.jpgDSC07976.jpgGałka ma niestety wytarte szwy czego tym sposobem naprawić się nie da ale i tak jej wygląd jest teraz zadowalający. Elementy te dokładnie odtłuściłem zwykłym rozpuszczalnikiem "nitro"DSC07935.jpgDSC07934.jpgpo czym na gałkę nałożyłem odrobinę szpachli do skór aby pokryć pęknięciaDSC07939.jpg. Szpachlę po wyschnięciu (24h) szlifuje się papierem ściernym(ja używałem papieru o gramaturze 400)DSC07946.jpgDSC07949.jpg. Po tak wyglądającym przygotowaniu znów odtłuściłem i całość dokładnie umyłem (nitro) aby zmyć jak najwięcej starej farby. Można malować, przygotowałem sobie więcwcześniej wspomniane farbki do skór (kolor i bezbarwny), zwykły mały marketowy pędzelek i zabrałem się do pracyDSC07954.jpgDSC07957.jpgDSC07954.jpgDSC07957.jpg. DSC07954.JPGDSC07957.JPGPo nałożeniu pierwszej warstwy wyglądało to takDSC07954.JPGDSC07957.JPG DSC07961.jpg, po kilku kolejnych takDSC07969.jpgDSC07970.jpgDSC07977.jpgDSC07984.jpgDSC07985.jpg. Farbę nakładałem "na krzyż" tzn raz malując pędzlem w jedną stronę a raz w drugą, łącznie około 4 warstw + 2* bezbarwny. Trwało to jakieś dwa dni(czas schnięcia) a samej pracy było może godzinę. Po ukończeniu nakładam już od dwóch dni wszystkim znany krem nivea i efekt jest coraz lepszy, skórasię nawilża, staje się miększa i delikatnie połyskuje. PODSUMOWUJĄC śmiało polecam tanie farbki z Allegro ponieaż sprawdziłem że przy ich użyciu i odrobinie chęci i pracy w domowym zaciszu można wykonać profesjonalnie wyglądającą renowację skór. W razie pytań proszę pisać na pw, w miarę możliwości postaram się odpowiadać. Pozdrawiam

Widać kawał dobrej roboty!

Jednak czasem zstanawiałbym się czy warto odświerzać czy może założyć nową skórę.
Jak czytałem co potrafi kolega Belfer27 to wymiana skóry na nową (genialny rezultat!) to ten sam koszt. Mam na myśli gałkę.

Na ostatnim zdjęciu kierownica ładna, czarna ale wygląda na śliską (nie mówię o połysku) i trochę startą, według mnie powinna być matowa i miękka (grubsza) wtedy znacznie lepiej trzyma się ją i pewniej prowadzi.

Oczywiście aby wymienić musi być mocno zniszczona, Twój sposób jest świetny na mniejsze ubytki, zadrapania.
Taka renowacja sprawdzi się na fotelach ?

Pozdrawiam i dzięki za dokładną dokumentację.

DSC08047.jpgDorzucam zdjęcie efektu finalnego po montażu i kremowaniu. Przypominam, że kosztowało mnie to około 25zł więc sami zobaczcie jaki efekt daje taka suma

Dodam jak odnowić gałkę w 147 (metalowy środek). Wyjmujemy wnętrze płaskim narzędziem, szlifujemy papierem ściernym wodnym (ja używałem chyba 800) do zniknięcia zarysowań, suszymy, odtłuszczamy, napisy oraz numerykę biegów barwimy na czarno (ja użyłem zwykłego czarnego markera). Następnie przecieramy szmatką zwilżoną w benzynie ekstrakcyjnej, nakładamy 2-3 warstwy lakieru bezbarwnego. Efekt-świetny:)

chciałem się pochwalić robótkami ręcznymi :)

kierownica zajechana jak grzbiet wielbłąda...

po renowacji prezentuję się tak:

20160503_151303.jpg

generalnie za zestaw do regeneracji zaplacilem 60 pln... starczy na 3x zestaw kiera + gałka zmiany biegów...
jak na pierwszy raz uważam, że efekt przeszedł moje oczekiwania.

Kolejny krok too... skóra przednich foteli :)...

Amortyzatory
Powrót