D
dyGas
Guest
Witam. Zetknąłem się kilka razy z zapytaniem użytkowników jak to się robi i jaki jest tego efekt. Jako, że mój panel był w opłakanym stanie postanowiłem go trochę odnowić.
Zaczynamy od przygotowania najpotrzebniejszych rzeczy:
-szmatka
-papier ścierny wodny drobny np. 500 (ja sam używałem 300 ale trzeba z nim uważać)
-pojemnik z wodą
-benzyna ekstrakcyjna
-farba w sprayu czarny mat (w moim wypadku)
-kalka i coś do odrysowania
-taśma do malowania (żółta)
Zdjęcia trochę nie wyraźne z telefonu ale myślę że wszystko będzie widoczne.
1. Wygląd początkowy panelu:

Widać wyraźnie ubytki w gumowej powłoce pomiędzy guzikami, we wnętrzu przycisków itd
Wszystko dokładnie moczymy i papierem wodny ścieramy warstwę gumy, jeżeli w niektórych miejscach przetrze wam się farba nie martwić się...
UWAGA! Należy uważać na okolice ze znakami związanymi z lusterkami tj. L strzałki P
2. Po starciu powłoki gumowej panel wygląda tak:

Widzimy, że farba w okolicach znaków jest nie naruszona
3.Następnie bierzemy kalkę przykładamy do znaków i dokładnie odrysowujemy:

Kalkę przykładamy na żółtą taśmę i wycinamy dokładnie znaki. Można również taśmę bezpośrednio przykleić na panel i od razu wyciąć.
4. Nie widać może dokładnie ale są już naklejone znaczki na panelu

Po tej czynności wszystko dokładnie odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną i malujemy czarną farbą.
Efekt końcowy, już w samochodzie:

Pozdrawiam
Zaczynamy od przygotowania najpotrzebniejszych rzeczy:
-szmatka
-papier ścierny wodny drobny np. 500 (ja sam używałem 300 ale trzeba z nim uważać)
-pojemnik z wodą
-benzyna ekstrakcyjna
-farba w sprayu czarny mat (w moim wypadku)
-kalka i coś do odrysowania
-taśma do malowania (żółta)
Zdjęcia trochę nie wyraźne z telefonu ale myślę że wszystko będzie widoczne.
1. Wygląd początkowy panelu:

Widać wyraźnie ubytki w gumowej powłoce pomiędzy guzikami, we wnętrzu przycisków itd
Wszystko dokładnie moczymy i papierem wodny ścieramy warstwę gumy, jeżeli w niektórych miejscach przetrze wam się farba nie martwić się...
UWAGA! Należy uważać na okolice ze znakami związanymi z lusterkami tj. L strzałki P
2. Po starciu powłoki gumowej panel wygląda tak:

Widzimy, że farba w okolicach znaków jest nie naruszona
3.Następnie bierzemy kalkę przykładamy do znaków i dokładnie odrysowujemy:

Kalkę przykładamy na żółtą taśmę i wycinamy dokładnie znaki. Można również taśmę bezpośrednio przykleić na panel i od razu wyciąć.
4. Nie widać może dokładnie ale są już naklejone znaczki na panelu

Po tej czynności wszystko dokładnie odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną i malujemy czarną farbą.
Efekt końcowy, już w samochodzie:

Pozdrawiam