[147] Odnowienie panelu sterowania szybami

• Autor wątku Autor wątku dyGas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyGas

Guest
Witam. Zetknąłem się kilka razy z zapytaniem użytkowników jak to się robi i jaki jest tego efekt. Jako, że mój panel był w opłakanym stanie postanowiłem go trochę odnowić.

Zaczynamy od przygotowania najpotrzebniejszych rzeczy:
-szmatka
-papier ścierny wodny drobny np. 500 (ja sam używałem 300 ale trzeba z nim uważać)
-pojemnik z wodą
-benzyna ekstrakcyjna
-farba w sprayu czarny mat (w moim wypadku)
-kalka i coś do odrysowania
-taśma do malowania (żółta)

Zdjęcia trochę nie wyraźne z telefonu ale myślę że wszystko będzie widoczne.

1. Wygląd początkowy panelu:
zdjcie0155g.jpg
Widać wyraźnie ubytki w gumowej powłoce pomiędzy guzikami, we wnętrzu przycisków itd

Wszystko dokładnie moczymy i papierem wodny ścieramy warstwę gumy, jeżeli w niektórych miejscach przetrze wam się farba nie martwić się...
UWAGA! Należy uważać na okolice ze znakami związanymi z lusterkami tj. L strzałki P

2. Po starciu powłoki gumowej panel wygląda tak:
zdjcie0157u.jpg
Widzimy, że farba w okolicach znaków jest nie naruszona

3.Następnie bierzemy kalkę przykładamy do znaków i dokładnie odrysowujemy:
zdjcie0161l.jpg

Kalkę przykładamy na żółtą taśmę i wycinamy dokładnie znaki. Można również taśmę bezpośrednio przykleić na panel i od razu wyciąć.

4. Nie widać może dokładnie ale są już naklejone znaczki na panelu
zdjcie0162j.jpg

Po tej czynności wszystko dokładnie odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną i malujemy czarną farbą.

Efekt końcowy, już w samochodzie:
zdjcie0163d.jpg
zdjcie0164h.jpg

Pozdrawiam

Zamiast zdzierać powłokę papierem ściernym polecam środek chemiczny Gummi Fit (poligrafia). Pomysł zaczerpnięty z forum Renault Espace (renaultespace kropka pl).
Środek rozpulchnia gumę i umożliwia ściągnięcie jej z elementów plastikowych.
Wszystkie panele poza panelem kierowcy wykonane są z czarnego plastiku, więc wystarczy tylko usuniecie tej powłoki gumowej.
Natomiast panel kierowcy wykonany jest z białego plastiku (z powodu podświetlenia strzałek i kierunku R i L obrotu przełącznika). Po usunięciu powłoki gumowej element jest biały. Trzeba go pomalować sprajem do plastików np. zderzaków (ja taki zastosowałem i wyszło ok).
Nie mogę niestety umieścić zdjęć z prac i efektu końcowego to takie są rygory tego forum.

Załączniki

• 20160129_181737.jpg
    20160129_181737.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 15
  • 20160129_171011.jpg
    20160129_171011.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 16
  • 20160129_172034.jpg
    20160129_172034.jpg
    116.6 KB · Wyświetleń: 17
  • 20160129_191200.jpg
    20160129_191200.jpg
    79.6 KB · Wyświetleń: 18
Żeby uniknąć ścierania powłoki gumowej papierem ściernym polecam środek chemiczny stosowany w poligrafii Gummi Fit (pomysł ściagnięty z forum renaultespace kropka pl).

Amortyzatory
Powrót