[147] Wymiana rozrządu 1.9 JTD 8V

pampik

Nowy
Auto
była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)
Witam,

Poniżej przedstawię z grubsza jak samodzielnie wymienić rozrząd w AR 147 1.9 JTD.

Pracę podzielimy na pracę na "dole" i na "górze" . Mam tu na myśli moment kiedy trzeba sie poschylac i kiedy pracujemy pod maską :)

Zaczynamy od góry i od odłączenia akumulatora.
2267867601.jpg2267867601_2.jpg

Ściągamy osłonę i robimy sobie miejsce na dalsze prace. Czyli na czerwono drążek rekacyjny wyciągamy cały. Na żółto komputer który siedzi na 4 nakrętkach o rozmiarze 10 i odciągamy tak żeby nam nie przeszkadzał. Została jeszcze rurka od płynu chłodniczego którą tez odpinay i odsuwamy.

W tym momencie zejdzmy na dół :)

Zaczynamy od poniesienia auta z prawej strony/ sciągnięcia koła i plastikowej osłony która zakrywa koło pasowe.
Bierzemy klucz 15 i naciągamy napinacz paska klinowego a druga ręką ściągamy pasek klinowy. Jak go już zrzucimy zabieramy sie za koło pasowe które siedzi na 4 śrubach typu TORX. Zapewne długo nie było ruszane wiec odkręcenie łatwe nie jest. Ja wziąłem grzechotke z nasadką 18 założyłem na śrube koła od wałka rozrządu i zablokowałem o łapę silnika. W ten sposób koło nie kręciło mi sie jak je próbwałem odkręcić.
Jak odkręcicie 4 śruby trzeba je zbić. Ciężko schodzi ale musicie młotekiem obijać do okoła trzpień na którym siedzi i musi zejść.

Teraz mamy juz dostęp do osłon rozrządu. Tak więc wracamy pod maskę i odkręcamy wszystkie osłony.

I teraz pare istotnych wskazówek:

Zanim poluzujecie pasek ustawcie rozrząd w odpowiedniej pozycji. Koło paswoe wałka rozrządu na swojej cesze i koło pasowe wału korbowego na swojej.

koło pasowe wałka rozrządu:
Zdjęcie0413.jpg

i wału korbowego:
Zdjęcie0414.jpg

Jak macie tak ustawiuony rozrząd jeszcze na starym pasku i obie cechy sie zgrywają to jest OK :)

Będziemy również wymieniac pompe wody dlatego trzeba zdemontować koło paswe wałka rozrządu. W tym celu trzeba zablokowac to koło ( ja zaparłem klucz 17( na czerwono) o łape silnika i koło w tym miejscu a drugą ręką LUZUJECIE śrubę trzymającą kolo )
Zdjęcie0404.jpg

Żeby wyciągnąć pasek trzeba sciągnąc łapę silnika. Żeby ją ściągnąć trzeba odkręcić 3 śruby z łapy. Problem w tym że do tej żółtej nie ma dostępu i żeby ja odkręcić trzeba podlewarowac silnik i lekko go unieść. Wstedy wejdzie Wam tam klucz żeby ja odkręcić . Pozostałe dwie nie stawiają oporu :)
Jak ściągniecie łapę to sprawdzacie ponownie ustawienie cech i luzujecie napinacz ( klucz 13 ) W tym momencie pasek macie juz luźny i możecie go ściągnąć.
Zdjęcie0405.jpg

Teraz zabieramy sie za wymianę pompy wody. Tak więc odkręcamy do końca koło z wałka rozrządu i mamy dostęp do pomy wody:Zdjęcie0407.jpg
Żeby ja wyjąć musimy odkręcić 4 śruby. 2 od czujnika i 2 od pompy. Jeżeli chcecie auto zalać starym płynem to ja podłączyłem kompresor pod rurki którą wcześniej odłączlismy i wypompowałem płyn do baniaczka. Jak macie nowy płyn to wyjmujcie pompe a płyn sobie wycieknie. Jak to zrobimy czyścimy w środku i zakładamy nową pompę i skręcamy. Ja jeszcze na każda śrubkę dawałem odrobinę kleju do zabezpieczenia gwintu.
Zdjęcie0408.jpgZdjęcie0409.jpg

Nowa pompa juz na miejscu.

Teraz zakładamy koło na wałek rozrządu. Jest tam klin więc nie ma możliwości żeby go założyć w innej pozycji. Pasuje tylko w jednej.

Zdjęcie0412.jpg

Zostało nam do wymiany napinacz i rolkę prowadzacą pasek rozrządu. Jedyna uwaga do napinacza
napinacz.jpg
Na czerwono jest szczelina która musi wejść na bolec w bloku silnika
Zdjęcie0411.jpg

Zieloną strzałką jest wskaźnik który pokazuje siłę naciągu paska. I ma on podczas naciągu wskazac to kółeczko zaznaczone na zielono.
Rolkę prowadzącą dokręcamy mocno a napinacz tak delikatnie żeby mogł sie ruszać. Zakładamy pasek rozrządu. Nowy pasek ma zaznaczony kierunek w jakim ma byc założony i cechy!! które muszą się zgrać z cechami na kołach i cechami na obudowach.

Zdjęcie0416.jpgZdjęcie0417.jpgZdjęcie0418.jpg

Teraz musimy w/w pasek naciągnąć. Miejsca jest mało także trzeba pokombinować. Wyżej na zdjęciu napinacza niebieską strzałką zaznaczyłem taka podporę. To o nią własnie będziemy naciągać pasek.

Ja w szczelinę zaznaczona na zdjęciu : Zdjęcie0420.jpg włożyłem śrubę a od góry sporej długości breszkę którą zaparłem na trzpieniu koła z wału korbowego. W taki sposób przygotowaną dzwignią naciągacie pasek po czym drugą ręką przykręcancie napinacz :)
Zdjęcie0419.jpg

Teraz bierzecie klucz i przekręcacie silnik o 2 oborty żeby spr czy wszystko jest OK. Jak po dwóch obrotach cechy sie zejdą ( cechy z kół na cechy z obudowy bo pasek bedzie juz inaczej ) to macie wszystko OK .

Zalewacie auto płynem chłodniczym i spr czy nie cieknie spod nowej pompy. Jak wszystko OK zakładacie osłony i skręcamy wszystko do kupy.

AD:
Zapomniałem dodać ze w JTD ( czyli system commonrail) nie ustawiamy konta pompy wysokiego ciśnienia i nie przejmujemy sie ustawieniem koło paswego pompy. Zgrac sie musi koło pasowe wałka rozrządu i wału korbowego.

Podobnie jest w innych JTD.

W TS'ach sprawa jest bardziej skomplikowana ale jak będę robił to też postaram sie zostawić po tym ślad ;)

a jak coś to pisac PW

pozdro

Załączniki

• Zdjęcie0404.jpg
    Zdjęcie0404.jpg
    86.7 KB · Wyświetleń: 5,198
Ostatnia edycja:
W związku z pytaniami na pw pisze tutaj że klej to gwintów to Loctite niebieski - moment zerwania 20 Nm :)

Dodam tylko zdjęcie ustawienia napinacza.
IMG-20120915-00429.jpg

Amortyzatory
Powrót