• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wymiana kierownicy na wielofunkcyjna

PHOENIX

Nowy
Auto
BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była
witam

postanowiłem zmienić kierownice na wielofunkcyjna , podam na moim przykładzie jak to zrobiłem po kolei niestety nie zrobiłem zdjęć przy montażu ale postaram się to jasno opisać co zrobiłem :

krotki opis demontażu kierownicy , taśmy i przełączników znajduje się tutaj

KLIKNIJ TUTAJ

1. zakup kierownicy kompletnej i taśmy poduszki powietrznej musi być taka jak na zdjęciu ( kompletna kierownica to znaczy zwrócić uwagę czy posiada taśmę do sterowania z kierownicy ponieważ dużo osób sprzedaje bez tej taśmy a wygląda ona jak podkowa )

zdjęcia potrzebnych rzeczy
kierownica.jpgairbag tasma.jpgtasma przyciski.jpg

2 . trzeba poszukać w sklepie elektronicznym pinów jakie spasują nam do kostki od taśmy poduszki , lub tak jak ja przy zakupie wszystkich rzeczy od jednego sprzedającego poprosiłem jako gratis do zamówienia taka cala kostkę , a także kostkę która wpina się już w radio . ( niektórzy w swoich Alfach posiadają te kostki w radiu , ale najprawdopodobniej nie maja pinów ani przewodów ) , ja nie miałem wiec zamówiłem sobie .

3. kierownice ustawiamy na wprost , wyjmujemy kluczyk i odkładamy daleko od siebie żeby nas czasem nie korciło sprawdzić za wczas czy wszystko działa ( bez założonej poduszki po przekręceniu kluczyka wywali nam błąd airbag i potem trzeba będzie dodatkowo kasować błędy wiec poco dokładać sobie pracy ) , ja jeszcze dodatkowo odpiąłem akumulator , ale wiele osób pisze ze nie trzeba , jednak licho nie śpi:P , wyciągamy radyjko ja używam do tego 4 kluczy imbusowych .

4. odkręcamy osłonę kolumny ( od dołu 3 wkręty)

5. przy pomocy imbus chyba 5 odkręcamy poduszkę , za kierownica znajdują się 3 śruby które ja trzymają ( przy ostatniej należy przytrzymać poduszkę żeby nam nie spadła ) odpinamy zatrzask i wyciągamy przewód z niej , odkładamy w bezpieczne miejsce , odpinamy przewód z dwoma przewodami który idzie do klaksonu

6. na środku kierownicy widzimy czarny mały dekielek który zasłania nam nakrętkę trzymająca cala kierownice , ściągamy ja podważając śrubokrętem , ukazuje się nam nakrętka prawdopodobnie był to klucz 24 , odkręcamy ja , upewniamy się ze kierownica prosto jest przed ściągnięciem kierownicy , ruchami góra dol i na boki ściągamy kierownice z trzpienia . odkładamy ja żeby nie przeszkadzała .

7. odpinamy taśmę , odkręcamy 3 wkręty

8. do kostki którą odpięliśmy dokładamy 3 przewody z pinami dlugosci okolo 50 cm , na schemacie kostka to D47 radio to P20
schemat.jpg
czyli łączymy ze sobą dwie kostki , ta od taśmy i nasza nowa kostkę od radia ( na każdej kostce jest opisana numeracja pinów) łączymy je wiec następująco
2-12 , 3-11, 4-10 , dodatkowo jeśli nie mamy wpięte nic w pin 5 w kostkę od taśmy kierownicy musimy pociągnąć przewód plusowy najlepiej od kostki ze stacyjki , jest to podświetlenie naszych przycisków .

9. układamy ładnie przewody przeciągając je pod radyjko , wpinamy do radia , które możemy włożyć już cale w kieszeń .

10. zakładamy taśmę poduszki ( bardzo ważne żeby najpierw upewnić się ze jest dobrze ustawiona bo można ja zerwać przy kręceniu kierownica , naciskamy sprężynę i kręcimy w lewo licząc obroty , najpierw w prawo potem w lewo cala taśma ma mniej więcej 5 obrotów czyli musimy ja ustawić tak żeby było po 2,5 obrotu w prawo i 2,5 w lewo ) podpinamy nasza kostkę przewody musimy mieć na samej gorze

11. przekładamy przewody przez kierownice i nasuwamy ja na trzpień , dokręcamy

12. zakładamy taśmę ( podkowa) , podłączamy przewód do niej czarna kostka , oraz taśmy z przycisków kierownicy to są te dolne niebieskie wejścia , podłączamy klakson

13. podłączamy i zakładamy poduszkę powietrzna

14. na koniec osłona kolumny kierownicy i gotowe

15 . podłączamy akumulator , przekręcamy kluczyk i
Voila

cały ten opis jest na przykładzie mojego samochodu Alfy 156 po lifcie

dodatkowo mogę dodać ze nie pasuje kierownica z 147 do 156 , maja inne rozmiary trzpieni . ale zasada podłączenia na 99% będzie taka sama .

ufffffff

schematy do podłączenia tego przesłał mi cuoreventi , dzięki

jeśli pomogłem kliknij dzięki

pozdrawiam i jeśli o czymś zapomniałem napisać to przepraszam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót