• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Kabel AUX w fabrycznym radiu

Lajcik1

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Jeżeli było, to proszę o usunięcie, ja niestety nie znalazłem.

Jeśli chcemy podłączyć zewnętrzne źródło dźwięku do fabrycznego radia, w pierwszej kolejności musimy sprawdzić czy radio posiada taką funkcję. W tym celu wciskamy przycisk CD aby włączyć odtwarzacz, a następnie ponownie wciskamy klawisz CD. Jeżeli na wyświetlaczu pojawi się komunikat AUX, oznacza to, iż śmiało możemy podłączyć inne źródło dźwięku.

IMG_0607.jpg

Pracę rozpoczynamy od przygotowania następujących rzeczy:

1. "wyjmaki" do wyciągnięcia radia (kto nie posiada, może jak ja, posłużyć się gwoździami - opis jak wykonać własne "wyjmaki" poniżej)

123_1.jpg

2. wtyczka miniISO, kolor żółty wraz z kablami dostępna w sklepie z akcesoriami elektronicznymi lub na allegro. Dostępne są wersje z różnymi wtyczkami na końcu kabla.

IMG_0589-2.jpg

3. kabel z odpowiednią wtyczką pasujący do naszego źródła dźwięku w moim przypadku RCA(cinch) => Jack 3.5mm

rca_minijack_ste.jpg

Jak wykonać "wyjmaki"?

Potrzebujemy 4 szt. gwoździ o średnicy około 2mm i długości min 6 cm.
Szlifierką kątową ścinamy szpice gwoździa i robimy nacięcie na jego końcu, patrz foto poniżej
(Można wyjąć radio bez szlifowania gwoździ, jednakże jest bardzo ciężko)

IMG_0605.jpg

Przygotowanie kostki miniISO.

Jeżeli ktoś sam chce wykonać kostkę, to według schematu naklejonego na radio, powinna wyglądać jak na foto poniżej.

IMG_0598.jpgIMG_0599.jpg

Pin nr 1 to lewy kanał, pin nr 2 to masa a pin nr 3 to prawy kanał.

Po wykonaniu kostki, całość łączymy z przewodem do naszego źródła dźwięku, w moim przypadku RCA(cinch)

Pracę rozpoczynamy od wyciągnięcia radia.
Gwoździe powoli wkładamy kolejno do otworów w radio, nacięciem do wewnętrznej strony radia, aż do momentu w którym nasz "wyjmak" zaskoczy za uchwyt.

IMG_0595.jpg

Następnie ciągniemy za gwoździki i wyciągamy radio.

IMG_0596.jpg

Teraz podpinamy kostkę w odpowiednim miejscu i przeciągamy kabel.

IMG_0600.jpg

Ja wyszedłem z przewodem od strony pasażera, a następnie pod tunelem środkowym w okolicy ręcznego.
(Nie trzeba nic rozkręcać, przewód można wsunąć od spodu)

IMG_0602.jpgIMG_0603.jpg

Efekt końcowy:

W chwili obecnej nie wygląda to jeszcze zbyt estetycznie ale docelowo kabel będzie schowany pod roletką, w miejscu popielniczki)
Podpinamy naszego iPoda, iPhona etc., włączamy radio i cieszymy się ulubionymi kawałkami.

IMG_0606.jpg

W przypadku wątpliwości chętnie pomogę na PW.
Powodzenia.

Załączniki

• IMG_0597.jpg
    IMG_0597.jpg
    76 KB · Wyświetleń: 1,049
W jaki sposób wybierasz kanał AUX w radiu ? mam wrażenie że mam tylko opcje CD oraz Radio.

Mam zrobione podobnie, tyle że do żółtej kostki wchodzą bezpośrednio przewody z auxa, ale Twoje rozwiązanie bardziej mi się podoba. Wiesz może do czego służą kostka zielona i niebieska? U Ciebie ich nie ma? U mnie wychodzą z fabrycznej wiązki.
270.jpg
271.jpg

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Jeżeli się nie mylę to niebieska kostka jest od zmieniarki CD.

Również mam pytanie odnośnie zmiany źródła w radiu na AUX, jak to wykonać?

Przecież jest napisane w drugim akapicie pierwszego postu

eśli chcemy podłączyć zewnętrzne źródło dźwięku do fabrycznego radia, w pierwszej kolejności musimy sprawdzić czy radio posiada taką funkcję. W tym celu wciskamy przycisk CD aby włączyć odtwarzacz, a następnie ponownie wciskamy klawisz CD. Jeżeli na wyświetlaczu pojawi się komunikat AUX, oznacza to, iż śmiało możemy podłączyć inne źródło dźwięku.

Amortyzatory
Powrót