Uszczelnienie pompy CR CP1 2.4jtdm

Status
Ten wątek został zamknięty.

danus77

Aktywny
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
Witam.
Ma ktoś może jakiś manual odnośnie uszczelniania pompy CR CP-1, bo moja właśnie raczyła zacząć cieknąć chyba z pod górnej głowiczki. Wiem jaki komplet uszczelek kupić, ale przydałby się jakiś manual, bo mam zamiar ją uszczelnić po całości, a nie chciałbym czegoś pominąć.
Oczywiście z całej akcji powstanie manual dla potomnych.

Oki.
Pompa uszczelniona w tamtym tygodniu i sprawdzona. Poniżej mały opis co potrzeba i jak robić, bo robota prosta jak drut.
Co potrzeba:
1. Komplet nasadek z grzechotką. Najlepiej 1/2" i 1/4"
2. Komplet torx'ów i imbusów
3. Klucz dynamometryczny 25Nm
4. Komplet śrubokrętów płaskich, krzyżakowych, kombinerki
5. Papier wodny.
6. Troszkę benzyny ekstrakcyjnej.
7. Sporo czystych szmat.
8. Marker – kolor obojętny
9. Młotek – ok. 250-400g
10. Śruby M6x40 12.9 - 2szt.
11. Śruby M8x20 (mogą być 25) 12.9 z łbem walcowym na imbus 6 - 12szt.
12. Komplet uszczelek do pompy.
13. Jeden dzień roboczy na spokojnie (w sumie w 4-5h)
14. Pomoc drugiej osoby - 2x15minut
15. Lusterko i latarka
16. Opaski skręcane 8-16 – 3szt.

Zanim przystąpimy do pracy należy zakupić komplet uszczelek. I tu powstać może problem jak u mnie. Mam pompę Bosch 0445010072, do której teoretycznie pasują dwa różne zestawy uszczelek. Różnią się tym, ze jeden ma uszczelki pod głowiczkę z dziubkiem, a drugi okrągłe. Ja swoje zamawiałem w firmie dieselcars i zamówiłem oczywiście z dziubkiem. Po rozebraniu pompy okazało się że mam okrągłe. Jeśli ktoś bedzie u nich zamawiał, to proponuje zadzwonić i udziela wam informacji jakie powinny być po numerze pompy. Koszt ok 40zł za komplet z simeringami na wałek i uszczelkami do regulatora.

Opis prac:

1. Demontujemy osłony plastikowe od strony pasażera (śrubokręt krzyżak) i osłonę silnika (klucz 10)
  2. Demontujemy górna osłonę rozrządu za pomocą kluczy imbusowych - 3szt. i torx – 2szt.
  3. Bierzemy nasadkę 24 (chyba) i kręcimy za nakrętkę na kole zębatym pomy. W samym kole są 4 małe otwory – dwa symetrycznie i dwa niesymetrycznie. Jak poświecimy latarką to zobaczymy pod kołem na odlewie dwa gwintowane otwory. Ustawiamy koło pompy tak ,aby pokryły się one i wkręcamy do pierwszego oporu zakupione wcześniej śruby M6x40.
  4. Odpinamy wszystkie przewody paliwowe z pompy i tego czarnego kolektora paliwowego zaraz nad pompą przykręconego do kolektora ssącego. Przygotować sobie trzeba szmaty aby nie zalać wszystkiego. Jeden przewód łączący pompę z koletorem jest na opaski zaciskowe, które należy rozpiąć śrubokrętem.
  5. Za pomocą Kucza 10 odkręcamy kolektor paliwowy od kolektora ssącego.
  6. Odpinamy wtyczkę z regulatora na pompie. Ma zabezpieczenie od spodu, które trzeba wysunąć śrubokrętem troszkę.
  7. Za pomocą markera zaznaczamy położenie nakrętki koła zębatego pompy względem samego koła.
  8. Za pomocą klucza 24 odkręcamy nakrętkę koła pompy. Potrzeba duzo siły, bo jest naprawdę mocno dokręcona.
  9. Za pomocą klucza 13 odkręcamy nakrętki trzymające samą pompę. Dwie są po bokach i jedna pod pompą. Dostęp ciężki, ale jak się nie ma rąk jak kowal to da się radę.
  10. Teraz kiedy mamy odkręcona pompę należy jednocześnie próbować ją wyciągać i delikatnie puknąć w wałek pompy od strony rozrządu. Mi przy młotku 250g wystarczyły dwa delikatne puknięcia.
  11. Wyciągamy pompę z auta.
  12. Dzięki wkręceniu wcześniej śrub w koło pompy nie było konieczności demontażu rozrządu, co zaoszczędza sporo pracy.
  13. Kiedy mamy już pompę na stole to przechylamy ja wylotami do dołu aby wylać z niej ile się da paliwa. Następnie czyścimy całą pompę z brudu.
  14. Teraz będzie potrzebna pomoc drugiej osoby. Za pomocą torx’a T40 luzujemy wszystkie śruby na deklach – 3 dekle po 4 śruby. Trzeba to robić uważnie wcześniej czyszcząc gniazda śrub, bo torx wchodzi bardzo płytko. Druga osoba jest konieczna do przytrzymania pompy.
  15. Rozpakowujemy nasz zakupiony wcześniej komplet uszczelniaczy i układamy na czystym grupami.
  16. Po kolei odkręcamy każda głowiczkę trzymając ją jednocześnie, ponieważ jeśli tego nie zrobimy to nam odskoczy.
  17. Czyścimy powierzchnie styku papierem wodnym i przemywamy benzyną a także samą głowiczke w środku. UWAGA. Pod elementem takim płaskim w głowiczce (może on zostać na tłoczku) jest metalowa pierścień średnicy ok 4-5mm. Nie zgubić go.
  18. Wymieniamy okrągłą uszczelkę pod głowiczką.
  19. W głowiczce zostanie tam taki kawałek przepustu. Ściągamy z niego oring i uszczelkę z teflonu. Następnie za pomocą kombinerek wyciągamy ten przepust z głowiczki i również zdejmujemy jak powyżej oring i teflon.
  20. Składamy na przepust nowy komplet najpierw teflon a potem oring i wciskamy palcami w głowiczkę.
  21. Zakładamy głowiczkę z powrotem na pompę i dokręcamy przy użyciu wcześniej zakupionych śrub M8x20. Mała uwaga. Jeśli ktoś, tak jak ja, nie dostanie śrub M8x20 12.9 tylko M8x25 to należy te 5mm śruby odciąć brzeszczotem.
  22. Za pomocą klucza dynamometrycznego dokręcamy śruby po kolei najpierw momentem 10NM, a potem 25Nm. Nie przekraczać tej wartości, bo może pęknąć. Tutaj znowu przyda się pomoc drugiej osoby.
  23. Powtarzamy czynności z pkt. 17 do 22 dla pozostałych dwóch głowiczek.
  24. Teraz kolej na simering wałka. Ja w komplecie miałem 2szt., ale potrzebowałem tylko jednej. Odkręcamy trzy śruby od czoła pompy torx’em T30. Najgorzej jest zdjąć ten dekilek. Potrzeba do tego dwóch cienkich śrubokrętów płaskich i na przemian z obu stron trzeba podważać.
  25. Wypychamy stary simering (Uwaga na tuleję ślizgową aby jej nie uszkodzić) i wciskamy nowy.
  26. Zdejmujemy dwa ringi z tylnej części dekla i zakładamy nowe
  27. Zakładamy dekiel z powrotem na pompę i skręcamy z siłą ok. 15Nm – w zasadzie to do pierwszego mocnego oporu i troszeczkę.
  28. Teraz kolej na regulator ciśnienia z tyłu pompy. Odkręcam go torx’em T30. Wyjmujemy i czyścimy. Zakładamy z zestawu nową uszczelkę teflonową i ring na końcówkę regulatora oraz duży oring przy podstawie (u mnie go nie było, ale jak był w zestawie to założyłem).
  29. Zakładamy uszczelkę pod regulator i skręcamy do kupy do pierwszego oporu
  30. Pompę mamy uszczelnioną.
  31. Teraz czynności od pkt. 1 do 9 w odwrotnej kolejności
  32. Nakrętkę na kole pompy powinno się dokręcić z siłą 55Nm. Jeśli ktoś ma taki klucz dynamometryczny to dociąga. Jak się nie ma takiego to dokręcamy tak dlugo, aż się pokryja wcześniej zrobione znaki na kole i nakrętce.
  33. Po złożeniu wszystkiego do kupy pora na odpalenie auta. Najpierw przekręcamy kluczyk do kontrolek na ok. 1 minutę
  34. Powtarzamy czynność z pkt. 33 ok. 5 razy.
  35. Następnie kręcimy rozrusznikiem ok. 10s.
  36. Powtarzamy pkt. 34.
  37. Teraz kręcimy aż zapali. Powinien to zrobić po ok. 6-7 sekundach.
  38. Nie gasimy auta tylko jedziemy na przejażdżkę do rozgrzania silnika i dajemy mu troszkę po garach. Dzięki temu układ nam się ładnie odpowietrzy. Inaczej jeszcze przez kilka uruchomień będzie zapalał po ok. 5-7 sekundach.
  39. Wypijamy piwko i cieszymy się z zaoszczędzonych 700 zł (u mnie w mieście powiedzieli 800zł za wyjęcie, włożenie i uszczelnienie pompy).

Małe spostrzeżenie po uszczelnieniu pompy:

1. Brak smrodu ropy w aucie
  2. Brak kopcenia przy gwałtownym przyspieszaniu w trakcie wyprzedzania, co do tej pory było prawie jak w kamazie.
  3. Skończyło mi się dziwne falowanie obrotów po rozgrzaniu silnika i postoju z Lewarkiem na pozycji D (mam automat).

Przydatne rysunki i zdjęcia:
Bosch_CP1_Expl_View.jpg100_6504.jpg100_6496.jpg100_6497.jpg100_6498.jpg100_6499.jpg100_6500.jpg100_6501.jpg100_6502.jpg100_6503.jpg

Ad.1 Zdjęć nie ma dużo, bo i nie ma do czego
Ad.2 Tak wiem, zdjecia sa marnej jakości, ale robione starym aparatem, bo nowego szkoda upaprać w ropie
Ad.3 W razie niejasności czy pytań pisać

Dzięki za świetny tutorial, na pewno się przyda, oby nie za szybko ;D
Może temat zostanie przeniesiony do 'zrób to sam' ?
---
No i pytanie zasadnicze, jak to się ma do 10v?
Podobna procedura ?

bardzo pomocna lektura, dzięki. U mnie się lało jak z kranu z dolnej głowiczki więc musiałem wyciągnąć całą pompę, a jak już wyciągnąłem to uszczelniłem wszystkie głowice, regulator, simering i oringi
WP_20160511_18_12_15_Pro.jpg główny winowajca:WP_20160515_16_42_20_Pro.jpg
jak nówka:):WP_20160515_18_26_08_Pro.jpg

Dorzucę tylko film instruktażowy na YT:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót