(R134a) Ilość czynnika chłodniczego Twin Spark

• Autor wątku Autor wątku simeone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simeone

Guest
Jaka ilość czynnika chlodniczego (R134a) wchodzi do układu klimatyzacji silnika TS?
Czy ktoś dysponuje jakąś listą?

o ile się nie mylę to przed fl - 650g
po liftingu - 500g

THX.
Mam obecnie taki problem-filtr kabinowy wymieniony, gaz nabity jednak klimatyzacja nie startuje... Dioda przycisku się zapala jednak sprzęgiełko nie załącza kompresora.
Próbowałem wpiąć się "na krótko" napięciem z akumulatora wtedy kompresor zaczyna pracować. Gdzie szukać przyczyny?

Można coś samemu posprawdzać czy pozostaje serwis?
doradzalbym sprawdzic cisnienie w ukladzie. jesli niebyla nabijana to podjechac do warsztatu zeby odciagneli to co jest w ukadzie i nabili odpowiedni ilosc czynnika jesli dalej niebedzie dzialac sprawdzic czujnik cisnienia

doradzalbym sprawdzic cisnienie w ukladzie. jesli niebyla nabijana to podjechac do warsztatu zeby odciagneli to co jest w ukadzie i nabili odpowiedni ilosc czynnika

Gaz był wymieniany na nowy -myślałem ,że jego ubytek jest przyczyną nie włączania się kompresora jednak to nie to. Obecnie czynnik jest w normie, instalacja szczelna jednak nie działa.

jesli dalej niebedzie dzialac sprawdzic czujnik cisnienia
Gdzie znajduje się ten czujnik? To presostat?

A może dysponuje ktoś schematem instalacji elektrycznej w TS-ie?

Tak, ale ciągle nie ma danych ile czynnika wchodzi do AR 156 FL. Z tego tytułu napisałem zapytanie do firmy specjalizującej się w klimach samochodowych, oto odpowiedź:

"roczniki 97-02 - 650 gram, po liftingu 02-09 - 500 gram z wyłączeniem silników 2,4JTD i 2,4JTD 20V gdzie powinno być 550 gram, pytanie całkiem zasadne bo w tych układach różnica 150 gram potrafi unieruchomić układ."

Każda firma od klimatyzacji ma jeszcze czynnik R12 standardowo ?

Myślę o mojej 155.

Amortyzatory
Powrót