Dziś znalazłem sposób na pękające zewnętrzne klamki w 155. Trzeba je pozbawić sprężyny, sam zamek drzwi odbija na tyle mocno, że klamka wraca do właściwego położenia.
Około dwóch lat temu pękła mi klamka od strony kierowcy. Zamieniłem wtedy przód z tyłem - po tej zamianie pęknięta klamka tylne drzwi otwierała bez problemu, do przedniej też nie miałem zastrzeżeń - w końcu była jak nowa, przcież lewe tylne drzwi są najrzadziej używane. Do pewnego momentu wszystko było OK aż klamka w drzwiach kierowcy znowu pękła (stało się to ok. końca kwietnia) aż przedwczoraj ordynarnie - nie powiem, że bez uprzedzenia - się ułamała. Postanowiłem zrobić zamianę ponownie - żeby do czasu kupna nowej mieć jakąś możliwość otwierania drzwi i nie wchodzić do samochodu z prawej trony i zacząłem się tym klamkom uważnie przyglądać.
Po bliższym przyjrzeniu się i głębokiej analizie problemudoszedłem do wniosku, że głównym winowajcą jest sprężyna założona na osi obrotu klamki i pomyślałem, że niczym nie ryzykuję gdy ją usunę, w końcu jedną klamkę i tak mam uszkodzoną a druga nadaje się tylko na śmietnik. Rzeczona sprężyna stale naciska na trzpień (powodując opadanie klamki do pozycji wyjściowej) popychający mechanizm zamka w drzwiach i wywołuje stały - moim zdaniem niepotrzebny - nacisk na ten element, który i tak jest dość cienki i kruchy. Pomyślałem, że przecież sam zamek wypchnie ten trzpień i bez sprężyny klamka też wróci do swojego normalnego położenia.
Było to dla mnie ważne ponieważ pęknięta i osłabiona przez to klamka musi mi jeszcze posłużyć przynajmniej do końca czerwca.
Po demontażu sprężyny i założeniu klamki okazało się, że moja teoria była słuszna: drzwi otwierają się lekko i nie trzeba używać takiej siły jak wcześniej gdy w mechanizmie klamki tkwiła usunięta przeze mnie część.
Więc (podobno nie zaczyna się zdania od "więc") Panowie: zabieramy za rozbieranie lewych drzwi i usuwanie sprężynek.
Potrzebne narzędzia:
1- klucz ampulowy (imbusowy) 5 mm
2 - klucz sztorcowy (na patyku) 10 mm
3 - śrubokręt gwiazdkowy (krzyżakowy) - mały: do śrubki pod klamką wewnętrzną i duży: do wkrętów w kieszeni drzwi
4 - klucz Torx do okręcenia samej klamki wewnętrznej
5 - drobne szczypce do zdjęcia zawleczek w klamce
6 - kombinerki (te zawsze są pomocne)
7 - ze trzy piwa, żeby praca przebiegła przyjemniej![]()