[155] Stan oleju - KONTROLKA

omron8

Nowy
Auto
155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.
Pewnie było, ale prawdę mówiąc nie mam czasu teraz szukać...
Zapaliła mi się dziś pierwszy raz kontrolka stanu oleju (mimo, że olej jest). Prawdę mówiąc, nie wiedziałem, że jest od tego czujka. Powiedzcie mi moi drodzy gdzie ona się znajduje, jak działa i czy robi jakiś test. Mi zapaliła się od razu po przekręceniu kluczyka. Po drugim przekręceniu znów się świeciła. Po trzecim już wszystko w porządku.
Pozdrawiam!

OK. A powiedz mi, czy jak się zapłon przekręca to kontrolka powinna jakoś mrugnąć, czy zapala się tylko i wyłącznie (oczywiście jak wszystko jest sprawne) przy niskim stanie oleju?

Ta kontrolka zapala się tylko przy niskim stanie oleju,więc albo Ci czujnik zaczyna wyciągać kopyto albo coś na instalacji siedzi.

U mnie jest inaczej.Przy rozbiórce silnika podczas ściągania miski olejowej zapomniałem wykręcić ów czujnik i nie chcący go złamałem jak kończy się plastik a łączy w rurkę.Ojciec mój założył miedzianą tulejkę by trzymał się kupy.Po montażu działał,ale później zaczęła zapalać się kontrolka na desce a na check panelu cisza.I tu mam zaś zagadkę co się dzieje,ale w swoim czasie dojdę w czym leży problem:)

to Ty masz 16V?

No tak zapomniałem że masz Q4:D

Ostatnia edycja:
Wracając do kontrolek... Ja mam kontrolkę... tam gdzie są kontrolki - między zegarami. W związku z tym, że rozlał mi się zegarek, kupiłem sobie "nowy" z diodkami. Jak się ma kontrolka z zegarów do kontroli z zegarka? Od czego zależało miejsce jej montażu?

Z tego co napisałeś wnioskuję,że check panel miałeś goły.Czyli tylko pokazywało Ci otwarcie drzwi więc nie ma opcji na połączenie wszystkich wskaźników (diód),bo brak jest do tego instalacji.Zostały Ci puste miejsca na wtyczki na check panelu?

Więc od czego zależy umiejscowienie tej kontrolki? Czy maże przy zegarku było jej powtórzenie? :)

Mam obydwie.Przy zegarku świeci się cały czas a na zegarach przez około 15 sekund od przekręcenia kluczyka.

Tak jest w ten sposób ikonka przy zegarach informuje o uszkodzeniu czujnika poziomu oleju a nie o niskim stanie

Miałem to samo, dociśnij wtyczkę lub wyczyść styki.

Cdcv

słyszałem że są problemy z tymi czujnikami w 16v u mnie nawiasem mówiąc ały czas się pali ...mówię o kontrolce oleju tej na panelu środkowym ...

Amortyzatory
Powrót