• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Biała maź na bagnecie oleju?

grzesiek87 napisał:
3 miesiące temu wymienialem plyn i od tego momentu jego stan jest taki sam, nic nie ubylo. Czyli co proponujecie?? Tylko wymienić olej i zapomnieć o temacie czy jeszcze cos z termostatem robić?

Zmiana oleju nie zaszkodzi, a termostat ja bym na twoim miejscu wymienił, nie jest to duzy koszt, a zeby sprawdzic stary to i tak musisz go wyjac, ja mialem takiego boxera w 145 i tez 1.6 nie zaleznie jak niska temp. na zewnatrz byla zawsze wskazówka stała na połowie skali tak jak powinna.
Do pracy 145 robiłem 25km dziennie w dwie strony i żaden nalot nie miał miejsca.

Biaława maź na korku lub/i bagnecie to woda (lub płyn chłodniczy) zmieszana z olejem. W ziemie na skutek skraplania sie (w silniku) pary wodnej z powietrza powstaje niewielka ilość takiej mazi. Ale jej duża ilość swiadczy że cos jest nie tak. Najczęściej winna jest uszczelka głowicy, ale pare razy spotkałem sie z olejem który wzbogacony był w potworne ilości wody (według klientów olej pochodził z beczki). Sam wykonuję bardzo prosty test, który niektórych przyprawia o nudności. Mianowicie próbuję organoleptycznie smak owej mazi. Słodkawy jednoznacznie wskazuje na płyn chłodzący gdyż taki smak ma praktycznie każdy płyn do chłodnic (glikol etylowy). Inny smak lub jego brak wskazuję na wodę pochodzącą z kondensacji. Jeżeli wyrzuca ci bagnet to bezwzględnie wyczyść odmę, gdyż (znam takie przypadki) maź może zamarznąć w odmie i całkowicie zatrzymać przewietrzanie silnika co w konsekwencji doprowadzi do wypchnięcia większości uszczelnien z silnika.

gonzo napisał:
jeszcze jednomale pytanko
zauwazylem ze miska olejowa wokol sruby wylewy oleju poci sie, czy wymeieniajac olej moge uzyc jakiegos silikonu do uszczelnienia tego miejsca?
wydaje mi się że po wymianie oleju powinieneś zmienić miedzianą podkładkę pod śrubą i po problemie ;)

Wracająć do filtru oleju - jeżeli nie masz takiego klucza to przebij śrubokrętem tą "puche" od filtra i odkręć, ja tak zrobiłem, a dokręcałem ręcznie.

edit: przebij na wylot, tak aby był dobry opór i dałoby rady odkręcić, co nie :)

Amortyzatory
Powrót