[155] Oleje do silników

Artih

Aktywny
Auto
Maserati Quattroporte 4.2 V8
Z tymi 5W50 uważajcie trochę bo one potrafią mieć większą lepkość w niskich temperaturach od 10W40 ;)

To przeważnie oleje stworzone do jazdy z mocno ciepłym silnikiem (jak 10W60) i wtedy pokazują swoją jakość.

Z tego co zauważyłem to w tych temp. różnice są już praktycznie niezauważalne natomiast temperatura płynięcia -25 a -40 to jednak spora różnica.

Z tego co zauważyłem to w tych temp. różnice są już praktycznie niezauważalne natomiast temperatura płynięcia -25 a -40 to jednak spora różnica.

Proszę Cię ... jaki olej ma temp. płynięcia -25 st.C. ???

Średniawy (i tani) Gulf Tec Plus 10W40, którego wlałem do Punto ma -33 st.C.

Ostatnia edycja:
Sorka, ebłem się - dla tego Motula podają -30*C co przy wczorajszych, przygruntowych dochodzących miejscami do -29*C ma znaczenie te 10*C różnicy jeśli auto parkuje się pod chmurką.

Ja opieram się na doświadczeniach organoleptycznych - skoro 2 lata temu przy -25*C silnik pracował po odpaleniu jak sieczkarnia i aż człowieka dreszcz przechodził to znaczy że można poszukać czegoś lepszego i to sprawdzić.

No w życiu bym nie zalał dobrowolnie na zimę silnika olejem 15W50. Może Twój silnik jest wyjątkowy Andrzej ale na dłuższą metę to nie może się skończyć niczym dobrym. Oby nic nie wyszło w przyszłości.

No i mając na uwadze ten filmik wyobraź sobie, jak zachował by się jeszcze bardziej lepki 15W50 :)

Motul jest bardzo "tajemniczy" ostatnio w swoich kartach charakterystyki (podaje coraz mniej informacji) ale choćby ta mówi wszystko o tym oleju w zimie:

Lepkość w 40 st.C.

Motul 300V Competition 15W50 - 125.4 mm˛/s r 40°C (temp. płynięcia - Motul nie podaje)
Gulf Tec Plus 10W40 - 90.2 mm˛/s r 40°C (temp. płynięcia - 33 st.C)
Liqui Moly Top Tec 4100 5W40 - 85.0 mm˛/s r 40°C (temp. płynięcia - 39 st.C)

Porównałem tutaj najlepszego Motula 15W50 (300V) bo już np. model Motul 6100 Synergie 15W50 ma 155.6 mm˛/s r 40°C :)

To oleje do pracy w zdecydowanie w wysokich temperaturach.

Ostatnia edycja:
No w życiu bym nie zalał dobrowolnie na zimę silnika olejem 15W50. Może Twój silnik jest wyjątkowy Andrzej ale na dłuższą metę to nie może się skończyć niczym dobrym. Oby nic nie wyszło w przyszłości.
W 2006 roku jezdziłem Argentą zalaną olejem mineralnym lotosem i były u nas mrozy dochodzące do 30 stopni. Nigdy mi panewki nie obróciło ani też nie miałem żadnych niepokojących objaw. Silnik po remoncie jezdzi w Polonezie do tej pory. Co do Motula 15W50 to według mnie gdyby nie mogły pracować w tak ujemnych temperaturach , to pewnie producent by o tym poinformował. Panowie 30 lat temu były jeszcze większe mrozy i auta też jezdziły na dużo gorszych olejach.

.Od ponad dwudziestu lat jeżdzę na oleju 15W50 i nigdy nie miałem problemów w zimie a były różne i takie gadanie że się nie nadaje to bzdura. Może na hydropopychaczch to ma znaczenie ale w mechanicznych nic dzwonić nie będzie

Ostatnia edycja:
.Od ponad dwudziestu lat jeżdzę na oleju 15W50 i nigdy nie miałem problemów w zimie a były różne i takie gadanie że się nie nadaje to bzdura. Może na hydropopychaczch to ma znaczenie ale w mechanicznych nic dzwonić nie będzie
Się ludzie naczytają i maja problemy.Motul 10W40 przy TS 16v odpał przy -28

stopniach bez problemu i bez dziwnych dzwięków.

Ok, a jeśli mogę zapytać - skąd ten kierunek na 15W- 50 dla TS-a 8v? W sensie ten silnik jest luźno spasowany i takiego oleju nie pali?

Dlatego że silnik gdy jest lużno pasowany to ten olej jest właśnie przystosowany dla takich silników które mają tendencję do brania oleju. Olej 15W50 Motula zachowuje właściwości smarne nawet gdy jest podlewany paliwem z niespalonej mieszanki

Ostatnia edycja:
Ok, dobra rada. Od razu powiem, że 10W60 nie sprawdził się w mojej TS. Piła go jak wściekła. Może jakiś błąd przy remoncie silnika, ale jakoś na 10w40 zużycie oleju bardzo się uspokoiło.

Ok, dobra rada. Od razu powiem, że 10W60 nie sprawdził się w mojej TS. Piła go jak wściekła. Może jakiś błąd przy remoncie silnika, ale jakoś na 10w40 zużycie oleju bardzo się uspokoiło.
Tu widać właściwości oleju syntetycznego

To oleje do pracy w zdecydowanie w wysokich temperaturach.
One zdecydowanie dużo lepiej radzą sobie w tych temperaturach ale nie tylko w takich temperaturach pracują. Ciekawi mnie jaki masz zalany płyn chłodniczy do jakiej temperatury zamarzania pewnie -50

Faktycznie jest co porównywać ... olej do płynu chłodzącego ...

Racja. Wczoraj kolega odpalił 146 15V zalaną właśnie Motulem i przez około 3 minuty strasznie klepały zawory:)

Amortyzatory
Powrót