[145] Wkładki zamków

• Autor wątku Autor wątku oran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oran

Guest
Tak jak w temacie, ukradli mi dziś radio - pół biedy by było, gdyby nie to, że rozje..li mi wkładke od pasażera, i teraz musze kombinować skąd wziąść taką? Wiecie gdzie można dostać wkładki do Alfy? Albo od jakich innych fiatów pasują może?

Pomocy :/

Wkładka działa chyba nawet (nie sprawdzałem), ale jest wypchnięta, coś tam połamali chyba, nie chce sprawdzać teraz bo ciemno i jestem "troche" wkur... wkurzony jestem. :x

dolacze sie do tematu i zapytam: czy nie orientujecie sie jak wyglada sprawa z zamiana zamkow z lewych drzwi na prawe? W sensie ze chce zmienic zamek z lewych drzwi,przelozyc do prawych ;p

Parzi napisał:
dolacze sie do tematu i zapytam: czy nie orientujecie sie jak wyglada sprawa z zamiana zamkow z lewych drzwi na prawe? W sensie ze chce zmienic zamek z lewych drzwi,przelozyc do prawych ;p

Kolego kombinowałem tak kiedyś , nie da rady przełożyć, zamek bedzie chodzić w drugą strone.

oran napisał:
Tak jak w temacie, ukradli mi dziś radio - pół biedy by było, gdyby nie to, że rozje..li mi wkładke od pasażera, i teraz musze kombinować skąd wziąść taką? Wiecie gdzie można dostać wkładki do Alfy? Albo od jakich innych fiatów pasują może?

Pomocy :/

Wkładka działa chyba nawet (nie sprawdzałem), ale jest wypchnięta, coś tam połamali chyba, nie chce sprawdzać teraz bo ciemno i jestem "troche" wkur... wkurzony jestem.

Miałem kiedyś Alfe 145 właśnie po włamaniu i też był zepsuty zamek. Nistety musisz kupic newe wkłady, bo zapewne pękło tam plastikowe cięglo , którego nie da się naprawić. Sklejenie nic nie daje . Kolecam kupić nowy zamek i przełożyć to co uszkodzone.

Pozdr. Tiga :wink:

thing napisał:
może będzie pasować od jakiegoś fiata?

Niestety nie pasuje. Może od Delty lub 155, bo one też mają zamek w dzwiach, natomiast od Bravo nie pasuje ,bo ma zamek w klamce i jest inna zasada działania. Jednak szczerze mówiąc nie ryzykowałbym. Ja wtedy kupiłem od 145 i było wszystko git. Mam w garażu od Punto I , wygladały podobnie , a jednak nie pasowało... ,więc łatwo można się naciąć.

No tak, ale nie ma samych wkładek, a tu chyba jest wkładka z tym, zdjęcie do bani i nie wiem właśnie, zapytam się gościa czy tam jest wkładka.

I tak jak już pisałeś Tiga, że nie będzie pasować prawy do lewego - to wkładki się to też tyczy?

Aha, no to szukam tylko prawych, od tylnich drzwi by pasowała wkładka też?

oran napisał:

Dokładnie , jest sens zakładania tylko prawego. Jednak do tych tylnych dzwi to już nie był bym taki pewien. Ja wymieniałem w 145, więc innych dzwi jak od kierowcy z prawej strony nie widziałem :wink: Nawiasem mówiąc, przecież tylne dzwi 146 nie mają wkładki do klucza,a więc nie mają białego cięgna które prawdopodobnie pękło. Kolego, już nie kombinuj za dużo tylko poszukaj wkładu od kierowcy do 145/146 i unikniesz komplikacji.

Czyli jak to jest? Moge sobie przelozyc zamek caly z lewych drzwi na prawe? Chce tak zrobic poniewaz mam 2 klucze:jeden do drzwi kierowcy,a jeden normalny,czyli do reszty ;/

Tiga napisał:
oran napisał:

Dokładnie , jest sens zakładania tylko prawego. Jednak do tych tylnych dzwi to już nie był bym taki pewien. Ja wymieniałem w 145, więc innych dzwi jak od kierowcy z prawej strony nie widziałem :wink: Nawiasem mówiąc, przecież tylne dzwi 146 nie mają wkładki do klucza,a więc nie mają białego cięgna które prawdopodobnie pękło. Kolego, już nie kombinuj za dużo tylko poszukaj wkładu od kierowcy do 145/146 i unikniesz komplikacji.

Hehe, no masz racje, przecież tyłu się nie da kluczem otworzyć ehehe.

Potrzebuje zamka od pasażera jakby co, no ale nie ważne, a ja myśle, że mi się popsuła sama wkładka, bo dalej moge otwierać tym zamkiem drzwi, ale tak samo każdy może je otworzyć wytrychem - bez zbędnego hałasu, bo już wkładka jest tak rozbita, że wystarczy tylko przekręcić zamek odpowiednim czymś.

Tyle dobrze, że nie można tego otworzyć innym kluczykiem od Alfy czy też od Fiata czy czegoś, zapadki chyba żyją nadal, także gites, poza tym nie mam już nic takiego co mogliby mi z auta ukraść. :D

a dziś na złość mi zaczął nawalać po stronie kierowcy ;// gdy przekręcam w prawo (aby otworzyć) czuć takie jakby chrobotanie o jakąś sprężynkę. Zamek pewnie do wymiany, na szczęście udało mi sie zamknąć auto.

Amortyzatory
Powrót