• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] termostat 1.9/2.0 TD

radeq

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9JTD
witam, gdzie dokladnie znajduje sie termostat (czujnik ktory otwiera "duzy" obieg plynu) w moim silniku?
problem mam taki, ze w zime mi nie dogrzewal, natomiast przy dzisiejszych temperaturach troche autko ma za cieplo, wentylator w korku sie zalacza co 3 min. obstawiam zaciety termostat, a nie wiem gdzie sie znajduje... prosze o wskazowki, pozdrawiam!

jak otworzysz maskę , to po prawej stronie silnika nad skrzynią biegów jest termostat , a jak wygląda to zobacz aukcję na allegro

to juz wiem gdzie jest i jak wyglada, pytanie - czy mozna zrobic tak, aby byl stale otwarty? zanim kupie nastepny chce wiedziec czy to napewno to, autko leciwe i byc moze problem jest gdzie indziej...? i jeszcze pytanko, sa tam wkrecone chyba ze 3 czujniki, ktory jest od czego?
Pozdrawiam, Radek.

to juz wiem gdzie jest i jak wyglada, pytanie - czy mozna zrobic tak, aby byl stale otwarty? zanim kupie nastepny chce wiedziec czy to napewno to, autko leciwe i byc moze problem jest gdzie indziej...? i jeszcze pytanko, sa tam wkrecone chyba ze 3 czujniki, ktory jest od czego?
Pozdrawiam, Radek.

tak , musisz go wymontować , i wyszarpać ze środka termostatu wkład , wtedy będziesz miał cały czas duży obieg , no może być gdzieś indziej problem , np chłodnica wody zakamieniona , korek na zbiorniczku , mało płynu chłodzącego , zanieczyszczona chłodnica od zewnątrz i nie przepuszcza powietrza ,

ale zanim to zrobisz , to jak masz rozgrzany silnik to sprawdź czy przewód gumowy idący od termostatu do chłodnicy jest gorący czy zimny , jak zimny to znaczy że termostat nie przepuszcza na duży obieg i wtedy wymiana termostatu ;

co do czujników : jeden dla wiatraka , drugi dla licznika , trzeci dla pompy wtryskowej , jakoś tak to było

do licznika czujnik masz wkręcony do bloku silnika , w zalezności od tego czy masz klimatyzację , róznią się termostaty tylko otworami .
jak masz klimę to masz 3 czujniki
jak nie masz to dwa .
( przy dokręcaniu termostatu delikatnie :) )

Amortyzatory
Powrót