• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Przygotowania do remontu

• Autor wątku Autor wątku Wox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wox

Nowy
Auto
ALFA romeo 96 rocznik silnik 1.7 z gazem
Witam wszystkich jestem posiadaczem alfy 145 z silnikiem 1.7bokser autko jest z 96 roku u moje pytanie brzmi gdzie mozna zrobić generalny remont silnika interesuje mnie cos w Krakowie od kad mam to autko a jest to moja pierwsza Alfa nie chce żadnego innego postanowilem zainwestować trochę kasy i doprowadzic ja do ideału i myślę ze w pierwszej kolejności zdecydowanie silnik i cala reszta jeśli ktoś ma dobrego mechanika ,blacharza, lakiernika to bylo by super
Wojtek Krakow

Dodano po 4 minutes:

62.jpg

Wojtek Krakow

63.jpg

Wojtek Krakow

64.jpg

Wojtek Krakow

65.jpg

Wojtek Krakow

Tak wygląda teraz i co wy na to czy warto inwestować i zrobić z nie cacko
Wojtek Krakow

Ostatnia edycja:
Warto, już można rzec że 1.7 w boxerku to 'unikat' :) Jeśli Cie stać na remont i dalszą eksploatację to czemu nie?
Pamiętać należy tylko o tym, że to nigdy się nie zwróci więc albo robisz i auto zostaje do końca u Ciebie albo robisz i po czasie żałujesz gdy jednak przyjdzie Ci do głowy sprzedać. Koledzy z forum z pewnością polecą Ci kogoś z okolic Krakowa, powodzenia gdy zdecydujesz sie z tym ruszyć :)

ps. pokaż jakieś lepsze foty :rolleyes:

Powiem tak zakochalem sie w tym aucie mialem honde civic mercedesa c22 i po drodze parę jedzcze innych ale Alfa a zwłaszcza ta ma to cos i na pewno zostaje do końca
Wojtek Krakow

A foty zrobie i mam takie zalozenie ze nie sztuka jest wydac pieniądze na nowe auto ale zrobić stare tak żeby Ci co maja nowe to żeby szczena im opadla he he
Wojtek Krakow

Ile orientacyjnie chciałbyś wsadzić? Jeśli cena nie gra roli to ja bym tu na forum się nawet nie pytał.. Chociaż wiadomo że boxery do mało awaryjnych nie należą

na początek nie wiecej jak 10 tyskow narazie wiecej nie mam
Wojtek Krakow

Chcialbym mieć rozeznanie ile moze co kosztowac sam rozumiesz
Wojtek Krakow

Jeśli silnik nie jest w tragicznej kondycji i jest możliwość naprawy to 10 pewnie wystarczy, byłeś z nim gdzieś u mechanika który by obejrzał go gruntownie i powiedział co +/- jest do zrobienia? Jak inne sprawy typu podłoga, elektryka? Lakier nie wygląda źle jak na tyle lat

Lakier tez bym chcial zrobić , tapicerkę i t d ale silnik pierwszy ogólnie Alfa jezdzi super nie ma nic do zazucenia ale jak wiadomo silnik to serce tego auta i bez tego choć by bylo najpiękniejsze to brdzie lipa jak padnie robie nią co 2 dni trase limanowa krakow i z powrotem idzie jak buza a ten glos silnika naprawdę ludzie sie patrza l tak zwane kopyto tez niezle jak by nie. Bylo to silnik 1.7 a auto male
Wojtek Krakow

Dzięki za namiry
Wojtek Krakow

Namiary *
Wojtek Krakow

I ciekawostka jeszcze jest taka ze sam juz nie wiem jak to jest ale na gazie jedzie lepiej niż na pb
Wojtek Krakow

Dodano po 4 minutes:

Do mechanika sie wybieram ale myslalem ze polecicie kogoś z Krakowa kto sie orientuje
Wojtek Krakow

Ostatnia edycja:
Witaj w gronie szczęśliwych posiadaczy 145-tek :) sama mam identyczną tylko o rok starszą i troszkę słabszą(ale daje radę).
Masz rację dźwięk tego silnika to poezja :o i ludzie zwracają uwagę .Namiarów Ci nie podam ,bo trochę za daleko ale trzymam kciuki za doprowadzenie do satysfakcjonującego Cię stanu .Daj jeszcze jakieś zdjęcia środeczka .
Powodzenia i szerokości .

PS. Jerry1 podał Ci mądre namiary .Chłopaki na pewno dadzą radę .

Wiecej zdjęć
Wojtek Krakow

Potrzebuje fajne felgi nie wiecie gdzie szukać najlepiej i w rozsądnych cenach
Wojtek Krakow

Co byscie polecili jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny silnik zaczynam robić od wtorku
Wojtek Krakow

Dodano po 2 minutes:

I poszukuje tapicera w Krk ma ktoś namiary znalazlem na olx komplet foteli w skórze czerwono czarnej rewelka ale daleko

Lakier na końcu jako wisienka na torcie

Załączniki

• WP_20140807_008.jpg
    WP_20140807_008.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 105
  • WP_20140807_010.jpg
    WP_20140807_010.jpg
    58.6 KB · Wyświetleń: 111
  • WP_20140807_007.jpg
    WP_20140807_007.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 152
  • WP_20140807_009.jpg
    WP_20140807_009.jpg
    70.2 KB · Wyświetleń: 107
Ostatnia edycja:
Jeśli szukasz ogarniętego kolesia od alfy i od bokserów to mogę ci dać namiar do speca od alf i fiatów.
Zresztą sam mi kiedyś powiedział że era alfy romeo skończyła się wraz z ostatnim silnikiem boksera. Facet zna się na rzeczy.
30km od Krakowa w stronę Skawiny, zresztą od skawiny to jest jakieś 10km.

Jak coś to pisz na priv.

Tak o te chodzi
Wojtek Krakow

Wiecej zdjęć
Wojtek Krakow

Potrzebuje fajne felgi nie wiecie gdzie szukać najlepiej i w rozsądnych cenach
Wojtek Krakow

Co byscie polecili jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny silnik zaczynam robić od wtorku
Wojtek Krakow

Dodano po 2 minutes:

I poszukuje tapicera w Krk ma ktoś namiary znalazlem na olx komplet foteli w skórze czerwono czarnej rewelka ale daleko

Lakier na końcu jako wisienka na torcie

Skup się na mechanice auta. Silnik (nie wiem co tam w boxerach wymaga największej uwagi), hamulce (wymiana płynu, kontrola tłoczków gumek, linki itd), zawieszenie (amory, spręzyny łozyska-poduszki, wahacze, zestaw napr. wah tylnych) i podłoga. Jak masz "duży" kapitał to na samym końcu upiększaj wizualnie. :)

Tak tez wlasnie robie w pierwszej kolejności oczywiscie mechanika od wtorku startuje
Wojtek Krakow

Może silnik nie wymaga remontu? Na początek sprawdź ciśnienie oleju + kompresję na cylindrach. W boxerach niby czesto padają pompy olejowe, przez co dochodzi do zatarcia z braku lub słabego ciśnienia oleju. Piszę czesto, gdyż mój 1.6 8 zaworowiec ma przejechane blisko 322 000 km, a silnik nie był jeszcze rozbierany, jedynie głowice były robione po wydmuchaniu uszczelki pod jedną z nich.

Dziekuje za rade we wtorek wszystko sie okaże dzisiaj peklo 1000 km a mam ja drugi tydzień i jest rewelacja naprawdę fajnie jezdzi
Wojtek Krakow

Hej, skoro podjąłeś taką decyzję to gratuluję. Nie jest to jednak łatwa droga. Część decyzji będzie się rodzić w bólu i konsternacji. Hmmm, gdzieś u siebie znalazłem częściowy kosztorys:
Silnik - 2 000 zł (wymieniałem)
Montaż silnika + płyny - 700 zł
Pakiet Zender - 1 700 zł
Felgi - 1 200 zł
Tapicerka - 4 500 zł
Malowanie - 5 000 zł
Blacharka - 1 500 zł
Co już daje 16 600 zł
Do tego trochę pierdółek, które musiałem dokupić aby powymieniać niektóre elementy. Chociażby maska bo była kiedyś szpachlowana bo z dachu spadł śnieg oraz drzwi kierowcy, również szpachla przez ślepego gościa który cofał sobie a ja stwierdziłem, że szpachli nie chcę. To jeszcze plus 1 352 zł.
Zegary 700 zł
Razem 18 652 zł a to jeszcze nie wszystko :P

Czy ktoś chce kupić moją Alfę za promocyjną cenę 16 000 - Żart :)

No tak zdaje sobie sprawę
Z kosztow ale pomalutku i do celu
Wojtek Krakow

No i silnikowo jet zrobiona powymieniane wszystko co bylo trzeba
Wojtek Krakow

Mysle ze na wiosnę dostanie nowy lakier i będzie pięknie
Wojtek Krakow

Dodano po 3 minutes:

Bylo parę problem przeważnie z odkrecaniem śrub ale jakoś poszlo i mile stwierdzenie od mechanika ze alfa jest w dobrym stanie i tylko jezdzic zobaczymy jak minie zima jak mnie nie zawiedzie to będzie gitara
Wojtek Krakow

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót